Οστά - Οστεοπόρωση

Η μείωση της οστικής πυκνότητας αποτελεί μια από τις πιο συχνές καταστάσεις υγείας, κυρίως ανάμεσα σε υπερήλικα άτομα. Ανάλογα με το βαθμό ελάττωσης της οστικής πυκνότητας, κατηγοριοποιείται σε οστεοπενία ή οστεοπόρωση. Η οστεοπόρωση αποτελεί το τελικό στάδιο και χαρακτηρίζεται από μεγάλη μείωση της οστικής μάζας, με αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται εύθραυστα και επιρρεπή σε κατάγματα. Αίτια  Καθώς η οστεοπενία και η...
Περισσότερα

189 Προϊόντα

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-16%
Natural Doctor Complete D3, K2 & Co Factors 60 vcaps
Βαθμολογία:
4.75% of 5
-55%
Dexsil Organic Silicium oral 500 ml
Βαθμολογία:
4.75% of 5
-34%
Health Sign D3 2000 IU 120 caps
Βαθμολογία:
4% of 5
-10%
Natural Doctor Pure D3 30 ml
Βαθμολογία:
4.4% of 5
-35%
Lamberts Vitamin D3 4000 IU 120 caps
Βαθμολογία:
5% of 5
-40%
Doctor's Formulas Λιποσωμιακή Vitamin D3 2500 IU & K2 200 mcg 120 ml
Βαθμολογία:
4.65% of 5
-10%
Unipharma D3 Fix Extra 2000 IU 60 tabs
Βαθμολογία:
4.65% of 5
-30%
Genecom Terra Bone 60 tabs
Βαθμολογία:
4.65% of 5
-10%
Unipharma D3 Fix 1200 IU 60 tabs
Βαθμολογία:
5% of 5
-40%
Doctor's Formulas Vitamin K2 120 caps
Βαθμολογία:
5% of 5
-35%
Intermed D3 fix drops 30 ml
-28%
MedMelon Flora FMD Florasil 90 caps
Βαθμολογία:
5% of 5
-35%
Solgar Vitamin D3 Liquid 2500 IU 59 ml
Βαθμολογία:
5% of 5
-35%
Solgar Vitamin D3 2200 IU 100 veg.caps
-25%
BetterYou Dlux+ Vitamin D + K2 Daily Oral Spray 3000 IU 75 μg 12 ml
Βαθμολογία:
5% of 5
-20%
Eviol Vitamin D3 2200 IU 60 soft caps
Βαθμολογία:
4% of 5

189 Προϊόντα

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Η μείωση της οστικής πυκνότητας αποτελεί μια από τις πιο συχνές καταστάσεις υγείας, κυρίως ανάμεσα σε υπερήλικα άτομα. Ανάλογα με το βαθμό ελάττωσης της οστικής πυκνότητας, κατηγοριοποιείται σε οστεοπενία ή οστεοπόρωση. Η οστεοπόρωση αποτελεί το τελικό στάδιο και χαρακτηρίζεται από μεγάλη μείωση της οστικής μάζας, με αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται εύθραυστα και επιρρεπή σε κατάγματα.

Αίτια 

Καθώς η οστεοπενία και η οστεοπόρωση δεν έχουν συμπτώματα, διαφεύγουν της προσοχής μέχρι να γίνει η κατάλληλη εξέταση ή να υπάρξει κάποιο κάταγμα. Η μέγιστη οστική πυκνότητα επιτυγχάνεται μέχρι τα 25 έτη, όπου και αρχίζει η σταδιακή τους αποδόμηση. Η μειωμένη πρόσληψη απαραίτητων ιχνοστοιχείων για τη διατήρηση της οστικής μάζας, οδηγεί σε μειωμένη οστική πυκνότητα ή ταχύτερη αποδόμηση του οστίτη ιστού, οδηγώντας αρχικά σε οστεοπενία και σταδιακά σε οστεοπόρωση. Εκτός της διατροφής, παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση οστεοπόρωσης είναι η κληρονομικότητα, η ηλικία, η εμμηνόπαυση, ο τρόπος ζωής καθώς και ορισμένες παθήσεις όπως η χρόνια λήψη κορτικοστεροειδών, το σύνδρομο Cushing, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ο αλκοολισμός κ.α..

Αντιμετώπιση

Δεν υπάρχει τρόπος να αποκατασταθεί πλήρως η οστική πυκνότητα. Η θεραπεία της οστεοπενίας και της οστεοπόρωσης αφορά τη μείωση του ρυθμού αποδόμησης του οστίτη ιστού, η οποία επιτυγχάνεται είτε μέσω της διατροφής, ή με φαρμακευτικά και μη φαρμακευτικά μέσα (συμπληρώματα διατροφής).

Διατροφή και τρόπος ζωής

Η ισορροπημένη διατροφή είναι απολύτως απαραίτητη για την υγεία των οστών. Δίαιτες πλούσιες σε ασβέστιο, βιταμίνη D, μαγνήσιο, κάλιο και μαγγάνιο βοηθούν στη μείωση του ρυθμού αποδόμησης των οστών. Επιπλέον συστήνεται η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, κυρίως αερόβια άσκηση με κρούσεις ή ασκήσεις με αντιστάσεις, και η μείωση της πρόσληψης καφέ.

Συμπληρώματα διατροφής

  • Ασβέστιο (Calcium). Αποτελεί το βασικότερο δομικό στοιχείο των οστών και απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τη νευρομυϊκή λειτουργία. Έλλειψη ή μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου οδηγεί σε δυσπλασία των οστών, μειωμένη σωματική ανάπτυξη και κακή οδοντική υγεία.
  • Βιταμίνη D. Λιποδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη για την μεταφορά και απορρόφηση ασβεστίου στο έντερο και την εναπόθεσή του στα οστά. Έλλειψη βιταμίνης D οδηγεί σε αυξημένη αποβολή ασβεστίου από τα οστά και εναπόθεσή του στα αγγειακά τοιχώματα.
  • Βιταμίνη K. Λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία βοηθά στη δέσμευση, μεταφορά και απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά καθώς επιδρά στην οστεοκαλσίνη, μια ορμόνη απαραίτητη για το μεταβολισμό του ασβεστίου στα οστά. Παρουσιάζει συνεργιστική δράση με τη βιταμίνη D και το ασβέστιο, για το λόγο αυτό συστήνεται να λαμβάνονται μαζί για καλύτερη απορρόφηση και δράση.
  • Μαγγάνιο (Manganese). Συμμετέχει ως συμπαράγοντας σε πολλά ενζυμικά συστήματα και αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για το μεταβολισμό του ασβεστίου και την υγεία των οστών.
  • Μαγνήσιο (Μagnesium). Βασικό ιχνοστοιχείο στο μεταβολισμό του ασβεστίου, καθώς ρυθμίζει την πρόσληψη ασβεστίου από τους αντίστοιχους υποδοχείς. Η λήψη μαγνήσιου μειώνει το ρυθμό αποδόμησης των οστών και προάγει το σχηματισμό νέου οστίτη ιστού.
  • Ιπριφλαβόνη (Ipriflavone). Αποτελεί μία ισοφλαβόνη η οποία έχει φυτοοιστρογονική δράση, μειώνει τη απώλεια οστικής μάζας επιδρώντας στους οστεοκλάστες. Συστήνεται κυρίως σε μεταεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση ενώ παρουσιάζει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
  • Πυρίτιο (Silica). Εμπλέκεται στη σύνθεση των οστών και του συνδετικού ιστού, ενώ είναι σημαντικό για την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος.
  • Βόριο (Boron). Mέταλλο απαραίτητο για τον μεταβολισμό του ασβεστίου και την υγεία των οστών. Βελτιώνει το μεταβολισμό ασβεστίου στον οργανισμό ενώ εμπλέκεται και στη ρύθμιση ορμονών που εμπλέκονται στη οστική υγεία.