Φολικό Οξύ Β9: Για την υγεία του νευρικού συστήματος

   Το φολικό οξύ ή αλλιώς Folic acid είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β. Εμπλέκεται σε πολλές βιολογικές δράσεις όπως η σύνθεση DNA και ορισμένων αμινοξέων (γλυκίνη, μεθειονίνη). Επίσης, είναι απαραίτητο για την πρόληψη της ανάπτυξης νευρολογικών προβλημάτων στο έμβρυο, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.    Το φολικό οξύ μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης του πλάσματος, μιας ουσίας...
Περισσότερα

10 είδη

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-35%
Solgar Folacin (Folic acid) 400 μg 100 tabs
Βαθμολογία:
80%
-20%
Intermed Folifix drops 12 ml
-40%
WinMedica SiderAL Folico 20 sachets
-10%
ITF Folivit B12 28 tabs
-35%
Solgar Folate (Metafolin) 400 μg 50 tabs
-35%
Quest Folic Acid 400 μg 90 tabs
-40%
Health Aid Vegan Folic Acid 400 µg 90 tabs
-35%
Lamberts Folic Acid 400 μg 100 tabs
-30%
Nature's Plus Folic Acid 800 mcg 90 tabs
-35%
Quest BioFolic L-Methyl Folate 400 mcg 60 tabs

10 είδη

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

   Το φολικό οξύ ή αλλιώς Folic acid είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β. Εμπλέκεται σε πολλές βιολογικές δράσεις όπως η σύνθεση DNA και ορισμένων αμινοξέων (γλυκίνη, μεθειονίνη). Επίσης, είναι απαραίτητο για την πρόληψη της ανάπτυξης νευρολογικών προβλημάτων στο έμβρυο, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

   Το φολικό οξύ μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης του πλάσματος, μιας ουσίας που παράγεται από το αμινοξύ μεθειονίνη και που αυξάνει το οξειδωτικό στρες του καρδιακού ενδοθηλίου, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα να αναπτυχθούν θρόμβοι και να προκύψει αθηροσκλήρωση.

   Τρόφιμα πλούσια σε φολικό οξύ είναι τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το συκώτι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η πατάτα, το σπανάκι, τα ρεβύθια, η μαγιά της μπύρας και τα κόκκινα φασόλια. Η έλλειψη του προκαλεί αναιμία, αδυναμία, εξάντληση, ευερεθιστότητα, ανορεξία, διάρροια, απώλεια βάρους, πονοκέφαλο και γλωσσίτιδα. Καταστάσεις που οδηγούν σε έλλειψη της βιταμίνης είναι η μειωμένη πρόσληψη τροφής, οι αυξημένες ανάγκες κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό, ο αλκοολισμός και παθήσεις όπως η κοιλιοκάκη. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τους ενήλικες είναι τα 400 μg. H θεραπευτική δοσολογία κυμαίνεται από 200-800 μg με ανώτερη ασφαλή δόση τα 1000 μg. Συστήνεται η ταυτόχρονη λήψη βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Προφυλάξεις κατά τη χρήση/αλληλεπιδράσεις:

   Η χορήγηση φολικού για τη διόρθωση της αναιμίας θα πρέπει να γίνεται με ιατρική παρακολούθηση. Το φολικό οξύ δεν θα πρέπει να λαμβάνεται ταυτόχρονα με αντιεπιληπτικά. Τα οιστρογόνα, τα υπολιπιδαιμικά φάρμακα, τα φάρμακα για αρθρίτιδα, τα αντιβιοτικά και ο ψευδάργυρος μειώνουν τα επίπεδά του στον οργανισμό. Η λήψη του κατά την εγκυμοσύνη είναι απαραίτητη και η λήψη κατά τον θηλασμό είναι ασφαλής.

  Το vita4you σας ενημερώνει ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή ή την ιατρική συμβουλή/γνωμάτευση.