Ηλεκτρολύτες

Οι ηλεκτρολύτες αποτελούν ιχνοστοιχεία τα οποία εντοπίζονται στα υγρά του σώματος και συμμετέχουν σε πολλές βιοχημικές αντιδράσεις. Είναι απαραίτητοι για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα καθώς και για την επιβίωση των κυττάρων. Από χημικής άποψης, οι ηλεκτρολύτες είναι στοιχεία τα οποία όταν διαλυθούν στο νερό, δημιουργούν ελεύθερα ηλεκτρικά φορτισμένα ιόντα, με θετικό (+) ή αρνητικό (-) φορτίο. Ηλεκτρολύτες, η σημασία και...
Περισσότερα

ΠροΪόντα 1-16 από 28

Φθίνουσα ταξινόμηση
ανά σελίδα
Σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-35% Lanes Electrolytes B C E 20 eff tabs
Βαθμολογία:
4.65% of 5
-30% Menarini Sustenium Μαγνήσιο και Κάλιο 14 sachets
Βαθμολογία:
5% of 5
-35% Power Health Hydrolytes 20 eff tabs & Vitamin C 500 mg 20 eff tabs
-25% Elpen Almora Plus 12 sachets
-35% Power Health Hydrolytes Sports 20 eff tabs & Vitamin C 500 mg 20 eff tabs
-30% Menarini Sustenium Energy Sport 10 sachets
-35% Power Health Hydrolytes 20 eff tabs
Βαθμολογία:
5% of 5
-50% My Elements Electrolytes 20 eff tabs
Βαθμολογία:
5% of 5
-10% Zipvit Zv0 Glutamine Electrolyte Drink 18 eff tabs watermelon
-35% Power Health Hydrolytes Sports 20 eff tabs
-55% InoPlus Electrolytes Ginseng Guarana Vitamin C 20 eff tabs
Βαθμολογία:
4% of 5
-20% Doc Pharma Vivalyte 12 sachets
-5% Ote Hydro Tab Cherry Cola Caffeine 20 eff tabs
-25% Elpen Almora Sport 20 eff tabs orange flavour
Βαθμολογία:
5% of 5
-25% EthicSport Sete Performance Lemon 14 x 22 gr
-35% Family's Vitamins Electrolytes 20 eff tabs

ΠροΪόντα 1-16 από 28

Φθίνουσα ταξινόμηση
ανά σελίδα
Σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Πληροφορίες - Ηλεκτρολύτες

Οι ηλεκτρολύτες αποτελούν ιχνοστοιχεία τα οποία εντοπίζονται στα υγρά του σώματος και συμμετέχουν σε πολλές βιοχημικές αντιδράσεις. Είναι απαραίτητοι για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα καθώς και για την επιβίωση των κυττάρων. Από χημικής άποψης, οι ηλεκτρολύτες είναι στοιχεία τα οποία όταν διαλυθούν στο νερό, δημιουργούν ελεύθερα ηλεκτρικά φορτισμένα ιόντα, με θετικό (+) ή αρνητικό (-) φορτίο.

Ηλεκτρολύτες, η σημασία και οι δράσεις τους

Στον ανθρώπινο οργανισμό οι πιο σημαντικοί ηλεκτρολύτες είναι το νάτριο, το κάλιο, το ασβέστιο, το χλώριο, το μαγνήσιο, το διττανθρακικό και το φωσφορικό άλας. Οι βασικότερες λειτουργίες των ηλεκτρολυτών είναι :

  • η νευρική λειτουργία (παραγωγή ρεύματος)
  • η κυτταρική επικοινωνία
  • η σύσπαση των μυών
  • η μεταφορά νερού και υγρών στο σώμα
  • η διατήρηση της οξύτητας

Η διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών στο αίμα και στα υγρά του σώματος, καθορίζεται από ορμόνες που παράγονται στα νεφρά και τα επινεφρίδια (ρενίνη, αλδοστερόνη, αγγειοτενσίνη κ.α.). Αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει το αίσθημα της δίψας, την πέψη των τροφών, το ρυθμό εφίδρωσης και ούρησης καθώς και πολλά άλλα συστήματα.

Διαταραχή ηλεκτρολυτών

Καταστάσεις όπου μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη διαταραχή ηλεκτρολυτών στο σώμα είναι η μεγάλη απώλεια υγρών - ελλιπής ενυδάτωση, η έντονη εφίδρωση λόγω άσκησης ή αυξημένης θερμοκρασίας περιβάλλοντος, η διάρροια καθώς και ο εμετός.

Διαταραχή των επιπέδων ηλεκτρολυτών στο οργανισμό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία και αφορά είτε πολύ αυξημένα επίπεδα ή πολύ χαμηλά επίπεδα ηλεκτρολυτών. Σημεία που υποδηλώνουν διαταραχή ηλεκτρολυτών είναι η μυϊκή αδυναμία, ο σπασμός και η σύγχυση, ενώ εάν δεν διορθωθεί το έλλειμμα άμεσα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και εμφάνιση κρίσης και καρδιακής αρρυθμίας.

 

Αίτια διαταραχής ηλεκτρολυτών

Αίτια διαταραχής ηλεκτρολυτών αποτελούν καταστάσεις όπως είναι η ελλιπής αναπλήρωση ηλεκτρολυτών κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση, η διάρροια, ο εμετός, η κακή διατροφή, η σοβαρή αφυδάτωση, η ηλικία, ορισμένες παθήσεις όπως νεφρική νόσος, ανορεξία, βουλιμία ή ορισμένα φάρμακα, όπως τα διουρητικά.


Αποκατάσταση ηλεκτρολυτών

Η αποκατάσταση των επιπέδων ηλεκτρολυτών σε περίπτωση απώλειας υγρών ή χαμηλών επιπέδων στο σώμα αφορά τη χορήγηση διαλύματος ηλεκτρολυτών μαζί με νερό. Τα συμπληρώματα διαλύματος ηλεκτρολυτών ανάλογα το σκοπό και την ηλικία που προορίζονται μπορεί να έχουν διαφορετική σύνθεση. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν σε μορφή σκόνης, αναβράζοντα δισκία ή gel και διακρίνονται με βάση της συγκέντρωση των ηλεκτρολυτών σε υπότονα, ισότονα ή υπέρτονα διαλύματα, ανάλογα με την οσμωτικότητα του αίματος. Κατηγοριοποιούνται σε:

  • Απλούς ηλεκτρολύτες. Χορηγούνται σε περιπτώσεις έλλειψης ηλεκτρολυτών μέσω της διατροφής (υπερήλικες) ή σε περιπτώσεις όπου υπάρχει μεγάλη απώλεια υγρών, όπως είναι η διάρροια και ο εμετός.
  • Ηλεκτρολύτες και υδατάνθρακες (γλυκόζη ή δεξτρόζη). Φόρμουλες που χορηγούνται κυρίως σε περιπτώσεις όπου υπάρχει αυξημένη απώλεια υγρών λόγω άσκησης ή εφίδρωσης. Περιέχουν μικρή ποσότητα υδατανθράκων για καλύτερη απορρόφηση και αφομοίωση των ηλεκτρολυτών, κυρίως όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα ταυτόχρονης κατανάλωσης γεύματος.
  • Ηλεκτρολύτες και ενέργεια (καφεΐνη, ginseng, guarana). Χορηγούνται σε αθλήματα αυξημένης έντασης και διάρκειας, όπου απαιτείται αναπλήρωση των επιπέδων ηλεκτρολυτών στο αίμα και η αντιμετώπιση της κόπωσης και της εξάντλησης.