Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη στη καθημερινή διατροφή. Η σύνθεσή της γίνεται στο δέρμα με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ υπάρχει και σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, ο κρόκος του αυγού, και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά και δημητριακά. Οι μορφές της είναι η εργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2) και η χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3).  Η βιταμίνη D συμβάλλει στην κανονική...
Περισσότερα

ΠροΪόντα 1-16 από 100

Φθίνουσα ταξινόμηση
ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-17% Natural Doctor Complete D3, K2 & Co Factors 60 vcaps
Βαθμολογία:
4.6% of 5
-34% Health Sign D3 2000 IU 120 caps
Βαθμολογία:
4% of 5
-10% Natural Doctor Pure D3 30 ml
Βαθμολογία:
4.45% of 5
-35% Lamberts Vitamin D3 4000 IU 120 caps
Βαθμολογία:
5% of 5
-45% Doctor's Formulas Λιποσωμιακή Vitamin D3 2500 IU & K2 200 mcg 120 ml
Βαθμολογία:
4.65% of 5
-10% Unipharma D3 Fix Extra 2000 IU 60 tabs
Βαθμολογία:
4.65% of 5
-10% Unipharma D3 Fix 1200 IU 60 tabs
Βαθμολογία:
5% of 5
-35% Solgar Vitamin D3 Liquid 2500 IU 59 ml
Βαθμολογία:
5% of 5
-25% BetterYou Dlux+ Vitamin D + K2 Daily Oral Spray 3000 IU 75 μg 12 ml
Βαθμολογία:
4.65% of 5
-35% Solgar Vitamin D3 2200 IU 100 veg.caps
Βαθμολογία:
5% of 5
-25% Eviol Vitamin D3 2200 IU 60 soft caps
Βαθμολογία:
4.35% of 5
-50% Now Vitamin D3 & K2 120 Vcaps
-25% BetterYou Dlux Vitamin D oral spray 3000 IU 15 ml
-50% Power Health Classics Platinum D-vit 3 2000 IU 60 tabs
Βαθμολογία:
5% of 5
-38% Nature's Plus Vitamin D3 /Vitamin K2 1000 IU/100 mcg 90 veg.caps
-35% Lamberts Vitamins D3 and K2 1000IU/90μg 60 caps
Βαθμολογία:
5% of 5

ΠροΪόντα 1-16 από 100

Φθίνουσα ταξινόμηση
ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Πληροφορίες - Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη στη καθημερινή διατροφή. Η σύνθεσή της γίνεται στο δέρμα με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ υπάρχει και σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, ο κρόκος του αυγού, και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά και δημητριακά. Οι μορφές της είναι η εργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2) και η χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3). 

Η βιταμίνη D συμβάλλει στην κανονική απορρόφηση / αξιοποίηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, στα φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, στη διατήρηση των φυσιολογικών οστών, στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των μυών, στη διατήρηση των φυσιολογικών δοντιών, στην κανονική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, έχει ένα ρόλο στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου πτώσης που συνδέεται με την αστάθεια της στάσης του σώματος και την μυϊκή αδυναμία. Απαιτείται για τη φυσιολογική ανάπτυξη και ανάπτυξη του οστού στα παιδιά, συμβάλλει στην κανονική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος στα παιδιά.

Τι είναι η Βιταμίνη D;

H βιταμίνη D ή βιταμίνη του ήλιου, είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η σύνθεση της οποίας:

 • Απαιτεί έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία (90%),

 • Μικρό μέρος των αναγκών της προέρχεται από τις τροφές (10%).

Ο οργανισμός παράγει τη βιταμίνη D όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Παράγεται όταν το φως του ήλιου (ακτίνες UV), μετατρέπει τη δεϋδροχοληστερόλη σε προβιταμίνη D3. Στη συνέχεια, η θερμότητα του ήλιου συμβάλει στο να μετατρέψει ο οργανισμός την προβιταμίνη D3 σε βιταμίνη D3. Τέλος, μετατρέπεται στο ήπαρ σε 25-υδροξυβιταμίνη D.

Ο χρόνος έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία που απαιτείται για τη σύνθεση των απαραίτητων ποσών βιταμίνης D εξαρτάται από την ηλικία, το χρώμα του δέρματος, την εποχή όπως επίσης και από τη χρήση αντιηλιακού. Συνήθως 10-15 λεπτά έκθεσης είναι αρκετά την άνοιξη και το καλοκαίρι, ενώ ο χρόνος είναι διπλάσιος κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ποιες τροφές περιέχουν βιταμίνη D;

Τροφές στις οποίες βρίσκεται η βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια (ρέγκα, σολομός, τόνος, λαυράκι, φαγκρί, κολιός, σαρδέλες), η μαργαρίνη, το συκώτι, το μουρουνέλαιο, ο κρόκος του αυγού και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά και δημητριακά πρωινού.

Εκτός των τροφών υπάρχει διαθέσιμη και στη μορφή των συμπληρωμάτων διατροφής. Συστήνεται τα συμπληρώματα βιταμίνης D να λαμβάνονται παρουσία γεύματος που περιέχει λίπος ή μετά το φαγητό, και επίσης να αποφεύγονται τα γαλακτοκομικά με 0% λιπαρά.

Ποιές είναι οι μορφές της βιταμίνης D;

H βιταμίνη D υπάρχει σε δύο μορφές:

 • Tην εργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2) η οποία προέρχεται από φυτικές πηγές

 • Tη χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3), η οποία παράγεται από όλα τα θηλαστικά και τα ψάρια και θεωρείται ότι είναι πιο άμεσα απορροφήσιμη.

Στα συμπληρώματα διατροφής υπάρχει με τη μορφή D3 ή σαν συνδιασμός της D2 και της D3, σε αναβράζοντα δισκία. Σε ταμπλέτες, σε κάψουλες, σε μαλακές κάψουλες (softgels), σε σταγόνες, σε σπρέι (υπογλώσσιο ή λιποσωμιακό), σε μασώμενα ή και διασπειρώμενα στο στόμα δισκία, σε φακελάκια. Επίσης το μαγνήσιο και η βιταμίνη K είναι συνεργιστικοί παράγοντες για την αξιοποίηση της βιταμίνης D από τα οστά, ενώ σε συνδιασμό με τη βιταμίνη A χορηγείται για συγκεκριμένα δερματικά προβλήματα.

Στα φαρμακευτικά σκευάσματα εκτός των D2, D3, είναι διαθέσιμη με τη μορφή της αλφακαλσιδόλης (alfacalcidol), της καλσιφεδίολης (calcifediol), και της καλσιτριόλης (calcitriol) σε κάψουλες, σε ενέσιμη μορφή και σε δερματική αλοιφή.

Βιταμίνη D: δράσεις και οφέλη

 • Είναι απαραίτητη για το μυοσκελετικό σύστημα, προλαμβάνει την οστεοπόρωση και ρυθμίζει μέσω του ορμονικού συστήματος τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου. Επίσης, διευκολύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενώ η επάρκειά της σχετίζεται με μικρότερο ποσοστό γρίπης και ιώσεων στα παιδιά και τους ενήλικες.

 • Σχετίζεται με τον σακχαρώδη διαβήτη και τη παχυσαρκία, καθώς συμβάλει στη βελτίωση της ευαισθησίας του σώματος στην ινσουλίνη από το πάγκρεας - την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα - και έτσι μειώνει τον κίνδυνο αντίστασης σε αυτήν, μια κατάσταση που είναι συχνή στους παχύσαρκους και που συχνά αποτελεί πρόδρομο για τον διαβήτη τύπου 2.

 • Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι σημαντική και για την υγεία της καρδιάς, καθώς μπορεί να διορθώσει βλάβες που έχουν προκληθεί στην καρδιά λόγω διαβήτη, υπέρτασης ή αθηροσκλήρωσης.

 • Η χαμηλή βιταμίνη D, έχει συσχετιστεί με τον υψηλό κίνδυνο εμφάνισης παιδικών παθήσεων, όπως το άσθμα, η ατοπική δερματίτιδα και το έκζεμα. Μπορεί να ενισχύσει τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα των γλυκοκορτικοειδών φαρμάκων, ενώ έχει οφέλη σε δερματικές παθήσεις όπως το σκληρόδερμα, η ακτινική υπερκεράτωση και η ψωρίαση.

 • Είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι έγκυες με ανεπάρκεια, φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν προεκλαμψία. Ταυτόχρονα, η έλλειψη της βιταμίνης σχετίζεται επίσης με τον σακχαρώδη διαβήτη κύησης.

 • Είναι σημαντική για την ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης και την επικοινωνία των κυττάρων. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την πρόληψη αυτοάνοσων νοσημάτων και την πρόληψη του καρκίνου.

Ανάγκες και δοσολογία βιταμίνης D

 • Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι τα 10 μg/400 IU για τα βρέφη μέχρι 1 έτους, τα 15 μg/600 IU για τα παιδιά άνω του 1 έτους, τους εφήβους, τις έγκυες, τις θηλάζουσες και τους ενήλικες έως 70 ετών, και τα 20 μg για τους υπερήλικες άνω των 70 ετών.

 • Το ανώτερο επιτρεπόμενο όριο (upper level) είναι τα 25 μg/1000 IU για τα βρέφη μέχρι 1 έτους, τα 50 μg/2000 IU για τα παιδιά και τους εφήβους, τα 100 μg/4000 IU για τους ενήλικες, τους υπερήλικες, τις έγκυες και τις θηλάζουσες.

 • Η βιταμίνη D αποθηκεύεται στο σώμα, για το λόγο αυτό η θεραπευτική δοσολογία θα πρέπει να χορηγείται και να παρακολουθείται από γιατρό.

Ανεπάρκεια και έλλειψη

Ο έλεγχος στο αίμα θα πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο, κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα συμπτώματα ενδέχεται να παραπέμπουν και σε άλλες παθήσεις, γι' αυτό η έλλειψη θα πρέπει να επιβεβαιώνεται με εξέταση αίματος. Τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μετρώνται με μια αιματολογική εξέταση που ονομάζεται 25-υδρόξυ βιταμίνη D ή 25 (OH) D3.

Τιμές μεγαλύτερες από 30 ng/ml θεωρούνται φυσιολογικές, μεταξύ 20-30 ng/ml θεωρούνται ενδεικτικές ανεπάρκειας, ενώ μικρότερες από 20 ng/ml θεωρούνται ενδεικτικές έλλειψης. Η διόρθωση της ανεπάρκειας και της έλλειψης γίνεται από τον γιατρό με την αντίστοιχη δοσολογία και παρακολούθηση των επιπέδων.

Τι προκαλεί η έλλειψη;

Η χρόνια έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου, αυξάνει τις πιθανότητες ραχίτιδας στα παιδιά, καθώς και οστεομαλακία και οστεοπόρωσης στους ενήλικες. Για το λόγο αυτό συστήνεται η λήψη σε συμπλήρωμα, ιδιαίτερα στις ομάδες κινδύνου. Χαμηλά επίπεδα φαίνεται πως σχετίζονται με την εμφάνιση παχυσαρκίας, ψωρίασης, καρδιαγγειακής νόσου, αυτοάνοσες παθήσεις, ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα και διαβήτη. Πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος της βιταμίνης στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Συμπτώματα που υποδηλώνουν έλλειψη είναι: αυξημένο αίσθημα κόπωσης, ασθενές ανοσοποιητικό, μυϊκή αδυναμία, κράμπες.

Αυξημένες πιθανότητες έλλειψης έχουν βρέφη, παιδιά και ενήλικες που δεν εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία, άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα καθώς η μελανίνη δρα σαν φίλτρο στην απορρόφηση της UVB ακτινοβολίας, άτομα με μικρή ή μηδενική έκθεση στον ήλιο όπως οι ηλικιωμένοι, οι κλινήρεις ή άτομα που καλύπτουν πλήρως το δέρμα τους με ρούχα και αντιηλιακά, οι έγκυες, οι θηλάζουσες, οι χορτοφάγοι και τα άτομα με σύνδρομα δυσαπορρόφησης (κοιλιοκάκη, κυστική ίνωση, νόσος Crohn, σύνδρομο βραχέως εντέρου).

Προφυλάξεις, αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις:

Η βιταμίνη D δεν θα πρέπει να λαμβάνεται από άτομα με υπερασβεσταιμία, αρτηριοσκλήρωση, σαρκοείδωση, ιστοπλάσμωση, υπερπαραθυροειδισμό, λέμφωμα, νεφρολιθίαση, νεφρική οστεοδυστροφία και υπερφωσφατιναιμία.

Επίσης παρουσιάζει ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις με ορισμένα φάρμακα όπως η βεραπαμίλη, τα οιστρογόνα, τα αντιπηκτικά (π.χ. βαρφαρίνη, ηπαρίνες), τα θειαζιδικά διουρητικά. Η υγρή παραφίνη μειώνει σημαντικά την απορρόφηση της, ενώ ο μεταβολισμός της βιταμίνης D, μπορεί να επηρεαστεί από ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των βαρβιτουρικών, της φαινοβαρβιτάλης, της ισονιαζιδης και των στατινών.

Η λήψη της σε ποσότητες μέχρι 15 μg/600 IU ημερησίως κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό είναι ασφαλής με ιατρική παρακολούθηση. Η βιταμίνη D είναι ενδεχομένως επισφαλής όταν χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Το Vita4you σας ενημερώνει ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή ή την ιατρική συμβουλή/γνωμάτευση και δεν είναι φάρμακα.

Υπερβιταμίνωση και υπερδοσολογία

Η υπερδοσολογία προκαλεί υπερασβεσταιμία, ανορεξία, δυσκοιλιότητα, ξηροστομία, ναυτία, πολυδιψία, αδυναμία, πόνους στα οστά, καρδιακές αρρυθμίες, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και νεφρικές βλάβες.

Η βιταμίνη D σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι τοξική, καθώς ως λιποδιαλυτή βιταμίνη αποθηκεύεται στο λίπος του σώματος. Η τοξικότητα δεν είναι συχνή, αλλά δεν είναι και αδύνατο να εμφανιστεί. Είναι πιθανό να υπάρξει υπερβιταμίνωση λόγω υπερβολικής κατανάλωσης τροφίμων εμπλουτισμένων σε βιταμίνη D ή από υπερπρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Βιβλιογραφία

Muscogiuri G. Vitamin D: past, present and future perspectives in the prevention of chronic diseases. Eur J Clin Nutr. 2018 Sep;72(9):1221-1225.

Grant WB. Vitamin D and health in the Mediterranean countries. Hormones (Athens). 2018 Sep 12. [Epub ahead of print]

National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements. Vitamin D.

EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), 2016. Scientific opinion on Dietary Reference Values for vitamin D. EFSA Journal 2016;14(10):4547