Ιώδιο

Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό ιχνοστοιχείο. Το σώμα μας χρειάζεται ιώδιο αλλά δεν μπορεί να παράγει. Γι'αυτό είναι απαραίτητη η λήψη του μέσω της τροφής. Οι κύριες πηγές του είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά. Η έλλειψη ιωδίου προκαλεί υποθυρεοειδισμό, ενώ η συμπληρωματική χορήγηση του είναι απαραίτητη στους αυστηρά χορτοφάγους (vegans). Πιο συγκεκριμένα, ο θυρεοειδής χρειάζεται ιώδιο...
Περισσότερα

2 είδη

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-35%
Lamberts Iodine 150 mcg 180 tabs
-10%
Unipharma Iodo Fix 200 μg 60 tabs

2 είδη

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό ιχνοστοιχείο. Το σώμα μας χρειάζεται ιώδιο αλλά δεν μπορεί να παράγει. Γι'αυτό είναι απαραίτητη η λήψη του μέσω της τροφής. Οι κύριες πηγές του είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά. Η έλλειψη ιωδίου προκαλεί υποθυρεοειδισμό, ενώ η συμπληρωματική χορήγηση του είναι απαραίτητη στους αυστηρά χορτοφάγους (vegans). Πιο συγκεκριμένα, ο θυρεοειδής χρειάζεται ιώδιο για να παράγει ορμόνες. Εάν δεν έχει αρκετό για να κάνει τη δουλειά του, τότε αναγκάζεται να δουλέψει σκληρότερα. Αυτό όμως συχνά οδηγεί στην εμφάνιση βρογχοκήλης, χαρακτηριστικό της οποίας είναι ο πρησμένος λαιμός. Επειδή παλαιότερα αυτό ήταν ένα πολύ συχνό φαινόμενο, αποφάσισαν να προσθέσουν ιώδιο στο αλάτι - ένα προϊόν που χρησιμοποιούν όλοι. Έτσι, χάρη στο γνωστό σε όλους μας ιωδιούχο αλάτι, τα κρούσματα βρογχοκήλης μειώθηκαν. Επίσης, η έλλειψη ιωδίου μπορεί να σταματήσει την ωορρηξία στις γυναίκες, οδηγώντας έτσι σε υπογονιμότητα.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι τα 150 μg για άνδρες και γυναίκες. Η θεραπευτική δοσολογία κυμαίνεται από 50-150 μg. Η υπερδοσολογία προκαλεί διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και υπερκαλιαιμία.

Προφυλάξεις κατά τη λήψη/αλληλεπιδράσεις:

Η λήψη ιωδίου χωρίς ιατρική παρακολούθηση θα πρέπει να αποφεύγεται, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις θυρεοειδικής νόσου. Δεν ενδείκνυται η λήψη κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό.

Το vita4you σας ενημερώνει ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή ή την ιατρική συμβουλή/γνωμάτευση και δεν είναι φάρμακα.