Χολολιθίαση

Ως χολολιθίαση ορίζεται ο σχηματισμός και η παρουσία λίθων (πέτρες) στο χοληδόχο πόρο ή στην χοληδόχο κύστη. Ουσιαστικά οι χολόλιθοι είναι μικρές μάζες που σχηματίζονται από τη συσσωμάτωση χοληστερόλης, χολικών αλάτων, ασβεστίου και άλλων σωματίδιων. Το μέγεθος, το σχήμα, η σύνθεση καθώς και η πυκνότητα των χολόλιθων μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αποτελεί ένα πρόβλημα του ανώτερου πεπτικού...
Περισσότερα

41 Προϊόντα

ανά σελίδα
Σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-25%
Viogenesis SAM-e Plus 200 mg 60 tabs
-45%
Now Siliphos Milk Thistle extract 90 Vcaps
-30%
A. Vogel  Artichoke Cynara 50 ml
-25%
Pro Natura Hepavit 60 caps
-30%
Superfoods Γαϊδουράγκαθο 50 caps
-45%
Now Artichoke Extract 450 mg 90 Vcaps
-45%
Now Milk Thistle/Silymarin 150 mg plus Turmeric 60 Vcaps
-45%
Now SAMe 100 mg Vegetarian Enteric Coated 30 tabs
-30%
A. Vogel Milk Thistle Complex 60 tabs
-30%
Terra Nova Milk Thistle 500 mg 50 veg.caps
-25%
Specchiasol Milk Thistle 50 ml
-45%
Doctor's Formulas SAMe S-Adenosyl-Methionine 30 caps
Βαθμολογία:
80%
-20%
Enzymedica Lypo Gold Fat Digestion 60 caps
-40%
Nature's Bounty Γαϊδουράγκαθο 250 mg 60 softgels
-30%
F Ective Silymarin 140 mg 30 caps
-35%
Lanes Liverade 30 tabs
Βαθμολογία:
80%

41 Προϊόντα

ανά σελίδα
Σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Ως χολολιθίαση ορίζεται ο σχηματισμός και η παρουσία λίθων (πέτρες) στο χοληδόχο πόρο ή στην χοληδόχο κύστη. Ουσιαστικά οι χολόλιθοι είναι μικρές μάζες που σχηματίζονται από τη συσσωμάτωση χοληστερόλης, χολικών αλάτων, ασβεστίου και άλλων σωματίδιων. Το μέγεθος, το σχήμα, η σύνθεση καθώς και η πυκνότητα των χολόλιθων μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αποτελεί ένα πρόβλημα του ανώτερου πεπτικού συστήματος και μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, δυσπεψία, εμετό ακόμη και πυρετό.

Αίτια

Σε φυσιολογικές συνθήκες η χολή αποτελεί ένα ρευστό υγρό που παράγεται από το συκώτι και το οποίο αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη. Όταν καταναλώνεται φαγητό εκκρίνεται μέσω του χοληδόχου πόρου στο έντερο για την ολοκλήρωση της πέψης μαζί με χολικά οξέα και ένζυμα.

Τα αίτια σχηματισμού χολόλιθων δεν έχουν εξακριβωθεί, ωστόσο η αυξημένη έκκριση χοληστερόλης από το συκώτι, η αυξημένη παραγωγή χολερυθρίνης καθώς και μη σωστή λειτουργία του χοληδόχου πόρου φαίνεται να αποτελούν τις κύριες αιτίες. Η χολολιθίαση μπορεί να οδηγήσει σε χολοκυστίτιδα, οξεία παγκρεατίτιδα και ίκτερο. Πιο συχνά εμφανίζεται στα παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα με αυξημένη περίμετρο μέσης, σε άτομα που χάνουν γρήγορα βάρος, έχουν κακή ποιότητα διατροφής, μειωμένη φυσική δραστηριότητα ή αυξημένα λιπίδια αίματος κ.α..

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της χολολιθίασης αρχικά αφορά διαιτητικές αλλαγές και λήψη φαρμάκων ενώ μπορεί να χρειαστεί να γίνει και επέμβαση.

Διατροφή και τρόπος ζωής

Συστήνεται η απόκτηση ενός υγιούς βάρους, αποφεύγοντας τις γρήγορες και δραστικές δίαιτες, η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών, πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

Συμπληρώματα διατροφής

  • Πέψη λιπών και μεταβολισμός χοληστερίνης (Ένζυμα, Βιταμίνη C, Λεκιθίνη, Αγκινάρα). Συμβάλλουν στην πρόληψη σχηματισμού χολόλιθων, καθώς επιδρούν στο μεταβολισμό των λιπών της τροφής, στο μεταβολισμό και στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης καθώς και στη διαλυτότητα των χολικών υγρών.
  • Αποτοξίνωση και υγεία ήπατος (Milk Thistle, SAMe, Dandelion root). Έχουν ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες και συμβάλλουν στην αποτοξίνωση και καλή λειτουργία του συκωτιού. Επιπλέον ενισχύουν τη ρευστότητα και δράση των χολικών υγρών, βοηθώντας σε περιπτώσεις χολόστασης.