Χολολιθίαση

Ως χολολιθίαση ορίζεται ο σχηματισμός και η παρουσία λίθων (πέτρες) στο χοληδόχο πόρο ή στην χοληδόχο κύστη. Ουσιαστικά οι χολόλιθοι είναι μικρές μάζες που σχηματίζονται από τη συσσωμάτωση χοληστερόλης, χολικών αλάτων, ασβεστίου και άλλων ενώσεων. Το μέγεθος, το σχήμα, η σύνθεση καθώς και η πυκνότητα των χολόλιθων μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αποτελεί ένα πρόβλημα του πεπτικού συστήματος...
Περισσότερα

42 Προϊόντα

ανά σελίδα
Σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-35%
Life Extension SAMe 200 mg 30 enteric coated tabs
Βαθμολογία:
4% of 5
-35%
Lamberts Milk Thistle 8500 mg 90 tabs
-40%
Doctor's Formulas SAMe S-Adenosyl-Methionine 30 caps
Βαθμολογία:
4% of 5
-30%
Superfoods Γαϊδουράγκαθο 50 caps
-30%
A. Vogel Milk Thistle Complex Drops 50 ml
-28%
MedMelon Flora FMD Milk Thistle Plus 60 caps
Βαθμολογία:
4% of 5
-35%
Solgar Milk Thistle 100 veg.caps
Βαθμολογία:
5% of 5
-25%
Epsilon Health Silyfix 60 caps
-20%
Metapharm Vitosyn Silmarin 60 caps
Βαθμολογία:
4% of 5
-50%
Now Milk Thistle/Silymarin 150 mg plus Turmeric 60 Vcaps
-40%
Health Aid Milk Thistle liquid 50 ml
Βαθμολογία:
5% of 5
-35%
Solgar Milk Thistle 50 veg.caps
-35%
Lanes Liverade 30 tabs
Βαθμολογία:
4% of 5
-40%
Health Aid Milk Thistle standardised 30 tabs
-30%
A. Vogel  Artichoke Cynara drops 50 ml
-35%
Solgar Sfp Milk Thistle/ Dandelion Complex 50 veg.caps
Βαθμολογία:
5% of 5

42 Προϊόντα

ανά σελίδα
Σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Πληροφορίες - Χολολιθίαση

Ως χολολιθίαση ορίζεται ο σχηματισμός και η παρουσία λίθων (πέτρες) στο χοληδόχο πόρο ή στην χοληδόχο κύστη. Ουσιαστικά οι χολόλιθοι είναι μικρές μάζες που σχηματίζονται από τη συσσωμάτωση χοληστερόλης, χολικών αλάτων, ασβεστίου και άλλων ενώσεων. Το μέγεθος, το σχήμα, η σύνθεση καθώς και η πυκνότητα των χολόλιθων μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αποτελεί ένα πρόβλημα του πεπτικού συστήματος και μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, δυσπεψία, εμετό ακόμη και πυρετό.

Αίτια

Σε φυσιολογικές συνθήκες η χολή αποτελεί ένα ρευστό υγρό που παράγεται από το συκώτι και το οποίο αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη. Όταν καταναλώνεται φαγητό εκκρίνεται μέσω του χοληδόχου πόρου στο έντερο για την ολοκλήρωση της πέψης μαζί με χολικά οξέα και ένζυμα.

Τα αίτια σχηματισμού χολόλιθων δεν έχουν εξακριβωθεί, ωστόσο η αυξημένη έκκριση χοληστερόλης από το συκώτι, η αυξημένη παραγωγή χολερυθρίνης καθώς και μη σωστή λειτουργία του χοληδόχου πόρου φαίνεται να αποτελούν τις κύριες αιτίες. Η χολολιθίαση μπορεί να οδηγήσει σε χολοκυστίτιδα, οξεία παγκρεατίτιδα και ίκτερο. Πιο συχνά εμφανίζεται στα παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα με αυξημένη περίμετρο μέσης, σε άτομα που χάνουν γρήγορα βάρος, έχουν κακή ποιότητα διατροφής, μειωμένη φυσική δραστηριότητα ή αυξημένα λιπίδια αίματος κ.α..

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της χολολιθίασης αρχικά αφορά διαιτητικές αλλαγές και λήψη φαρμάκων ενώ μπορεί να χρειαστεί να γίνει και επέμβαση.

Διατροφή και τρόπος ζωής

Συστήνεται η απόκτηση ενός υγιούς βάρους, αποφεύγοντας τις γρήγορες και δραστικές δίαιτες, η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών, πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

Συμπληρώματα διατροφής

  • Πέψη λιπών και μεταβολισμός χοληστερίνης (Ένζυμα/Λιπάσες, Βιταμίνη C, Λεκιθίνη, Αγκινάρα). Συμβάλλουν στην πρόληψη σχηματισμού χολόλιθων, καθώς επιδρούν στο μεταβολισμό των λιπών της τροφής, στο μεταβολισμό και στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης καθώς και στη διαλυτότητα των χολικών υγρών.
  • Αποτοξίνωση και υγεία ήπατος (Milk Thistle, SAMe, Dandelion root). Έχουν ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες και συμβάλλουν στην αποτοξίνωση και καλή λειτουργία του συκωτιού. Επιπλέον ενισχύουν τη ρευστότητα και δράση των χολικών υγρών, βοηθώντας σε περιπτώσεις χολόστασης.