Χολολιθίαση

Ως χολολιθίαση ορίζεται ο σχηματισμός και η παρουσία λίθων (πέτρες) στο χοληδόχο πόρο ή στην χοληδόχο κύστη. Ουσιαστικά οι χολόλιθοι είναι μικρές μάζες που σχηματίζονται από τη συσσωμάτωση χοληστερόλης, χολικών αλάτων, ασβεστίου και άλλων σωματίδιων. Το μέγεθος, το σχήμα, η σύνθεση καθώς και η πυκνότητα των χολόλιθων μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αποτελεί ένα πρόβλημα του ανώτερου πεπτικού...
Περισσότερα

42 Προϊόντα

ανά σελίδα
Σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-35%
Solgar Milk Thistle 50 veg.caps
-35%
Solgar Milk Thistle 100 veg.caps
Βαθμολογία:
100%
-35%
Solgar Milk Thistle Herb & Seed Extract  60 veg. caps
-35%
Solgar Sfp Milk Thistle/ Dandelion Complex 50 veg.caps
Βαθμολογία:
100%
-28%
MedMelon Flora FMD Milk Thistle Plus 60 caps
Βαθμολογία:
80%
-35%
Lamberts Taurine 500 mg 60 caps
-35%
Lamberts Milk Thistle 8500 mg 90 tabs
-15%
Metapharm Vitosyn Cynarsyn 60caps
-20%
Metapharm Vitosyn Silmarin 60 caps
Βαθμολογία:
80%
-40%
Health Aid Artichoke 8350 mg standardised 60 tabs
-40%
Health Aid Milk Thistle standardised 30 tabs
-30%
Nature's Plus Milk Thistle 500 mg Extended Release 30 tabs
-30%
Nature's Plus Milk Thistle 125 mg Liquid Suspension 30 ml
-30%
Nature's Plus Milk Thistle 250 mg 60 veg.caps
-35%
Quest Milk Thistle 150 mg 60 tabs
-28%
Arkocaps Artichoke - Αγκινάρα 45caps

42 Προϊόντα

ανά σελίδα
Σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Ως χολολιθίαση ορίζεται ο σχηματισμός και η παρουσία λίθων (πέτρες) στο χοληδόχο πόρο ή στην χοληδόχο κύστη. Ουσιαστικά οι χολόλιθοι είναι μικρές μάζες που σχηματίζονται από τη συσσωμάτωση χοληστερόλης, χολικών αλάτων, ασβεστίου και άλλων σωματίδιων. Το μέγεθος, το σχήμα, η σύνθεση καθώς και η πυκνότητα των χολόλιθων μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αποτελεί ένα πρόβλημα του ανώτερου πεπτικού συστήματος και μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, δυσπεψία, εμετό ακόμη και πυρετό.

Αίτια

Σε φυσιολογικές συνθήκες η χολή αποτελεί ένα ρευστό υγρό που παράγεται από το συκώτι και το οποίο αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη. Όταν καταναλώνεται φαγητό εκκρίνεται μέσω του χοληδόχου πόρου στο έντερο για την ολοκλήρωση της πέψης μαζί με χολικά οξέα και ένζυμα.

Τα αίτια σχηματισμού χολόλιθων δεν έχουν εξακριβωθεί, ωστόσο η αυξημένη έκκριση χοληστερόλης από το συκώτι, η αυξημένη παραγωγή χολερυθρίνης καθώς και μη σωστή λειτουργία του χοληδόχου πόρου φαίνεται να αποτελούν τις κύριες αιτίες. Η χολολιθίαση μπορεί να οδηγήσει σε χολοκυστίτιδα, οξεία παγκρεατίτιδα και ίκτερο. Πιο συχνά εμφανίζεται στα παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα με αυξημένη περίμετρο μέσης, σε άτομα που χάνουν γρήγορα βάρος, έχουν κακή ποιότητα διατροφής, μειωμένη φυσική δραστηριότητα ή αυξημένα λιπίδια αίματος κ.α..

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της χολολιθίασης αρχικά αφορά διαιτητικές αλλαγές και λήψη φαρμάκων ενώ μπορεί να χρειαστεί να γίνει και επέμβαση.

Διατροφή και τρόπος ζωής

Συστήνεται η απόκτηση ενός υγιούς βάρους, αποφεύγοντας τις γρήγορες και δραστικές δίαιτες, η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών, πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

Συμπληρώματα διατροφής

  • Πέψη λιπών και μεταβολισμός χοληστερίνης (Ένζυμα, Βιταμίνη C, Λεκιθίνη, Αγκινάρα). Συμβάλλουν στην πρόληψη σχηματισμού χολόλιθων, καθώς επιδρούν στο μεταβολισμό των λιπών της τροφής, στο μεταβολισμό και στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης καθώς και στη διαλυτότητα των χολικών υγρών.
  • Αποτοξίνωση και υγεία ήπατος (Milk Thistle, SAMe, Dandelion root). Έχουν ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες και συμβάλλουν στην αποτοξίνωση και καλή λειτουργία του συκωτιού. Επιπλέον ενισχύουν τη ρευστότητα και δράση των χολικών υγρών, βοηθώντας σε περιπτώσεις χολόστασης.