Ουρικό οξύ

Το ουρικό οξύ αποτελεί προϊόν του μεταβολισμού των πουρινών. Οι πουρίνες είναι οργανικές ενώσεις που είτε υπάρχουν σε ορισμένα τρόφιμα και ροφήματα ή παράγονται από τον οργανισμό. Τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα ονομάζονται υπερουριχαιμία. Ως φυσιολογικές τιμές ουρικού οξέος στο αίμα είναι 3.5-7.2mg/dl για τους άνδρες και 2.6-6.0 mg/dl για τις γυναίκες. Η υπερουριχαιμία μπορεί να οδηγήσει σε...
Περισσότερα

4 είδη

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-28%
Arkopharma Arkocaps Μαύρο Φραγκοστάφυλο 45 caps
Βαθμολογία:
5% of 5
-30%
A. Vogel Stinging Nettle Urtica 50 ml
-30%
Olympian Labs IP-6 90 caps
Βαθμολογία:
3% of 5
-40%
Health Aid Uriprinol 60 tabs
Βαθμολογία:
4% of 5

4 είδη

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Πληροφορίες για την Ουρικό οξύ

Το ουρικό οξύ αποτελεί προϊόν του μεταβολισμού των πουρινών. Οι πουρίνες είναι οργανικές ενώσεις που είτε υπάρχουν σε ορισμένα τρόφιμα και ροφήματα ή παράγονται από τον οργανισμό. Τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα ονομάζονται υπερουριχαιμία. Ως φυσιολογικές τιμές ουρικού οξέος στο αίμα είναι 3.5-7.2mg/dl για τους άνδρες και 2.6-6.0 mg/dl για τις γυναίκες. Η υπερουριχαιμία μπορεί να οδηγήσει σε νεφρολιθίαση ή ουρική αρθρίτιδα.

Αίτια

Η υπερουριχαιμία προκύπτει όταν είτε υπάρχει αυξημένη παραγωγή ουρικού οξέος από τον οργανισμό, ή υπάρχει μειωμένη απέκκριση ουρικού οξέος ή συνδυασμός και των δύο. Η γενετική προδιάθεση, το αυξημένο βάρος σώματος, η μεγάλη κατανάλωση καφεϊνούχων ροφημάτων και τροφίμων πλούσια σε πουρίνες, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, ορισμένα φάρμακα και ασθένειες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα.

Αντιμετώπιση

Διατροφή και τρόπος ζωής

Συστήνεται άφθονη κατανάλωση νερού (>2-3lt ημερησίως), η απόκτηση ενός φυσιολογικού βάρους σώματος, ο περιορισμός τροφίμων πλούσια σε πουρίνες και λίπη, καθώς η αποφυγή κατανάλωσης φρουκτόζης.

Συμπληρώματα διατροφής

  • Διουρητική δράση - αποβολή ουρικού οξέος. (Μαύρο Φραγκοστάφυλο, Σέλερι, Τσουκνίδα, Black Cherry). Βότανα με διουρητική δράση τα οποία αυξάνουν την απέκκριση ουρικού οξέος από τον οργανισμό, μειώνοντας τη συσσώρευσή του στο σώμα, ενώ παράλληλα διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Αντιφλεγμονώδης δράση (Ωμέγα 3, Κουρκουμάς, Βρωμελαΐνη). Συμβάλλουν στη αντιμετώπιση της φλεγμονής και διαθέτουν αντιρευματικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Προλαμβάνουν και μειώνουν τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας που προκύπτει από την αύξηση του ουρικού οξέος.