Διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης (υπεργλυκαιμία), των λιπών και των πρωτεϊνών, ως αποτέλεσμα είτε της μειωμένης έκκρισης ινσουλίνης ή της ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων στη δράση της. Ο σακχαρώδης διαβήτης κατηγοριοποιείται σε πολλούς τύπους με του πιο κοινούς να είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος τύπος διαβήτης), ο...
Περισσότερα

65 Προϊόντα

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-21%
Metapharm dp Diaphytol 60 caps
Βαθμολογία:
5% of 5
-35%
Lamberts Alpha Lipoic Acid 300 mg 90 tabs
Βαθμολογία:
4.35% of 5
-40%
Doctor's Formulas Λιποσωμιακό R-Alpha Lipoic Acid 250 mg 300 ml
-40%
Doctor's Formulas Glucoprotect 60 tabs
-25%
Himalaya Diabecon 60 tabs
Βαθμολογία:
4% of 5
-35%
Medical Pharmaquality Nevralip 600 retard 20 tabs
Βαθμολογία:
3% of 5
-20%
Charak Hyponidd 50 tabs
-35%
Life Extension Super R-Lipoic Acid 240 mg 60 veg. caps
Βαθμολογία:
5% of 5
-40%
Power Health Classics Platinum Glucolen 60 caps
Βαθμολογία:
4% of 5
-35%
Solgar Chromium Picolinate 200 μg 90 veg. caps
Βαθμολογία:
5% of 5
-35%
Solgar Cinnamon Alpha Lipoic Acid 60 tabs
Βαθμολογία:
5% of 5
-30%
Superfoods Κανέλα Extra 50 caps
Βαθμολογία:
5% of 5
-45%
Now Glucofit 18% Corosolic acid 60 softgels
Βαθμολογία:
4% of 5
-35%
Lamberts Multi Guard Control 120 tabs
-40%
Health Aid Cinnamon 850 mg 30 caps
-25%
Viogenesis Glucoprotective 90 caps
Βαθμολογία:
4% of 5

65 Προϊόντα

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης (υπεργλυκαιμία), των λιπών και των πρωτεϊνών, ως αποτέλεσμα είτε της μειωμένης έκκρισης ινσουλίνης ή της ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων στη δράση της.

Ο σακχαρώδης διαβήτης κατηγοριοποιείται σε πολλούς τύπους με του πιο κοινούς να είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος τύπος διαβήτης), ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (μη ινσουλινοεξαρτώμενος τύπος) και ο διαβήτης κύησης. Η χρόνια υπεργλυκαιμία και το οξειδωτικό στρες οδηγούν σε ένα πλήθος επιπλοκών που επηρεάζουν σημαντικά της ποιότητας ζωής, τη νοσηρότητα αλλά και τη θνητότητα των ατόμων. Οι επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη κατηγοριοποιούνται σε μικροαγγειακές και μακροαγγειακές βλάβες, όπως αμφιβληστροειδοπάεια, νευροπάθεια, νεφροπάθεια, θρόμβωση, περιφερική αγγειακή νόσος και καρδιαγγειακή νόσος.

Αίτια

Τα αίτια του σακχαρώδη είναι ετερογενή. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία η γενετική προδιάθεση σε συνδυασμό με κάποιους επίκτητους παράγοντες οδηγεί σε καταστροφή των β κυττάρων του παγκρέατος, που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι σε μεγάλο βαθμό μια κληρονομική νόσος. Ωστόσο παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία και η δυσλιπιδαιμία ενδέχεται να επιδεινώσουν την αντίσταση των ιστών στη δράση της ινσουλίνης και να οδηγήσουν σε προοδευτική εξάντληση και τοξικότητα των β κυττάρων του παγκρέατος, με αποτέλεσμα τη μειωμένη έκκριση ινσουλίνης.

Αντιμετώπιση

Το κλειδί στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη και της πρόληψης εμφάνισης επιπλοκών είναι η ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης, η αποφυγή υπεργλυκαιμίας αλλά και υπογλυκαιμίας. Οι γλυκαιμικοί στόχοι εξατομικεύονται και διαφέρουν ανάλογα το ιστορικό και την ηλικία του ατόμου.

Διατροφή και τρόπος ζωής

Η απόκτηση ενός υγιούς βάρους σώματος και η ισορροπημένη διατροφή αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο στην αντιμετώπιση και διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη. Καθώς ο σακχαρώδης διαβήτης συνήθως συνοδεύεται και από άλλες μεταβολικές διαταραχές, όπως υπέρταση ή δυσλιπιδαιμία, οι διαιτητικές οδηγίες προσαρμόζονται αντίστοιχα με βάση του ιστορικό του ατόμου. Επιπλέον συστήνεται συστηματική άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως.

Συμπληρώματα διατροφής

Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής στο σακχαρώδη διαβήτη δεν αποσκοπεί να αντικαταστήσει τη φαρμακευτική αγωγή αλλά να προσφέρει ταυτόχρονα οφέλη, βελτιώνοντας τη γλυκαιμική ρύθμιση.

  • Αντιοξειδωτική δράση (Άλφα Λιποϊκό Οξύ, CoQ10, Καρνοσίνη, Γλουταθειόνη). Ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και στην πρόληψη των επιπλοκών που προκαλεί η γλυκοζυλίωση.
  • Μείωση μεταγευματικών τιμών γλυκόζης (Gymnema Sylvestre, Φυτικές Ίνες, Fenugreek, Χρώμιο). Βοηθούν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης μειώνοντας την απορρόφηση των υδατανθράκων και βελτιώνοντας το μεταβολισμό τους. Συμβάλλουν στη μείωση της μεταγευματικής υπεργλυκαιμίας.
  • Βελτίωση ινσουλινοευαισθησίας (Κανέλλα, Χρώμιο, Άλφα Λιποϊκό Οξύ, Gymnema Sylvestre). Ουσίες με υπογλυκαιμική δράση, οι οποίες συμβάλλουν στη βελτίωση της έκκρισης και δράσης της ινσουλίνης. Μειώνουν την ινσουλινοαντίσταση και συμβάλλουν στη καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση, μειώνοντας τα επίπεδα γλυκόζης ορού.