Διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης (υπεργλυκαιμία), των λιπών και των πρωτεϊνών, ως αποτέλεσμα είτε της μειωμένης έκκρισης ινσουλίνης ή της ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων στη δράση της. Ο σακχαρώδης διαβήτης κατηγοριοποιείται σε πολλούς τύπους με του πιο κοινούς να είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος τύπος διαβήτης), ο...
Περισσότερα

60 Προϊόντα

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-35%
Medical Pharmaquality Nevralip 600 retard 20 tabs
-30%
Frezyderm Oral Science Diabetic Toothpaste 75 ml
-45%
Now Glucofit 18% Corosolic acid 60 softgels
-35%
Quest Chromium Picolinate 200 μg with Vitamin B3 30 tabs
-25%
Viogenesis Glucoprotective 90 caps
Βαθμολογία:
80%
-5%
Altrient R-ALA R Alpha Lipoic acid 30 sach
-45%
Doctor's Formulas Glucoprotect 60 tabs
-30%
Health Aid Glucobate 60 tabs
-30%
Terra Nova Chromium 200 μg 50 veg caps
-35%
Lamberts Multi Guard Control 30 tabs
-45%
Now Cinnamon Bark 600 mg 120 caps
-45%
Now Alpha Lipoic Acid 250 mg veg 60 caps
-45%
Now GTF Chromium 200 mcg yeast free (Chelavite) 250 tabs
-30%
Nature's Plus Cinnamon 350 mg 60 vcaps
-35%
Quest Equigluco 30 tabs
-40%
Forte Pharma Chrome 200 30 tabs

60 Προϊόντα

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης (υπεργλυκαιμία), των λιπών και των πρωτεϊνών, ως αποτέλεσμα είτε της μειωμένης έκκρισης ινσουλίνης ή της ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων στη δράση της.

Ο σακχαρώδης διαβήτης κατηγοριοποιείται σε πολλούς τύπους με του πιο κοινούς να είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος τύπος διαβήτης), ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (μη ινσουλινοεξαρτώμενος τύπος) και ο διαβήτης κύησης. Η χρόνια υπεργλυκαιμία και το οξειδωτικό στρες οδηγούν σε ένα πλήθος επιπλοκών που επηρεάζουν σημαντικά της ποιότητας ζωής, τη νοσηρότητα αλλά και τη θνητότητα των ατόμων. Οι επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη κατηγοριοποιούνται σε μικροαγγειακές και μακροαγγειακές βλάβες, όπως αμφιβληστροειδοπάεια, νευροπάθεια, νεφροπάθεια, θρόμβωση, περιφερική αγγειακή νόσος και καρδιαγγειακή νόσος.

Αίτια

Τα αίτια του σακχαρώδη είναι ετερογενή. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία η γενετική προδιάθεση σε συνδυασμό με κάποιους επίκτητους παράγοντες οδηγεί σε καταστροφή των β κυττάρων του παγκρέατος, που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι σε μεγάλο βαθμό μια κληρονομική νόσος. Ωστόσο παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία και η δυσλιπιδαιμία ενδέχεται να επιδεινώσουν την αντίσταση των ιστών στη δράση της ινσουλίνης και να οδηγήσουν σε προοδευτική εξάντληση και τοξικότητα των β κυττάρων του παγκρέατος, με αποτέλεσμα τη μειωμένη έκκριση ινσουλίνης.

Αντιμετώπιση

Το κλειδί στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη και της πρόληψης εμφάνισης επιπλοκών είναι η ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης, η αποφυγή υπεργλυκαιμίας αλλά και υπογλυκαιμίας. Οι γλυκαιμικοί στόχοι εξατομικεύονται και διαφέρουν ανάλογα το ιστορικό και την ηλικία του ατόμου.

Διατροφή και τρόπος ζωής

Η απόκτηση ενός υγιούς βάρους σώματος και η ισορροπημένη διατροφή αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο στην αντιμετώπιση και διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη. Καθώς ο σακχαρώδης διαβήτης συνήθως συνοδεύεται και από άλλες μεταβολικές διαταραχές, όπως υπέρταση ή δυσλιπιδαιμία, οι διαιτητικές οδηγίες προσαρμόζονται αντίστοιχα με βάση του ιστορικό του ατόμου. Επιπλέον συστήνεται συστηματική άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως.

Συμπληρώματα διατροφής

Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής στο σακχαρώδη διαβήτη δεν αποσκοπεί να αντικαταστήσει τη φαρμακευτική αγωγή αλλά να προσφέρει ταυτόχρονα οφέλη, βελτιώνοντας τη γλυκαιμική ρύθμιση.

  • Αντιοξειδωτική δράση (Άλφα Λιποϊκό Οξύ, CoQ10, Καρνοσίνη, Γλουταθειόνη). Ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και στην πρόληψη των επιπλοκών που προκαλεί η γλυκοζυλίωση.
  • Μείωση μεταγευματικών τιμών γλυκόζης (Gymnema Sylvestre, Φυτικές Ίνες, Fenugreek, Χρώμιο). Βοηθούν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης μειώνοντας την απορρόφηση των υδατανθράκων και βελτιώνοντας το μεταβολισμό τους. Συμβάλλουν στη μείωση της μεταγευματικής υπεργλυκαιμίας.
  • Βελτίωση ινσουλινοευαισθησίας (Κανέλλα, Χρώμιο, Άλφα Λιποϊκό Οξύ, Gymnema Sylvestre). Ουσίες με υπογλυκαιμική δράση, οι οποίες συμβάλλουν στη βελτίωση της έκκρισης και δράσης της ινσουλίνης. Μειώνουν την ινσουλινοαντίσταση και συμβάλλουν στη καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση, μειώνοντας τα επίπεδα γλυκόζης ορού.