Φολικό οξύ και Εγκυμοσύνη! Γιατί είναι τόσο σημαντικό;

0 Comment

folic_acid

 

Από τα πρώτα που θα ακούσετε από τον γιατρό σας μόλις μείνετε έγκυος ή αν προσπαθείτε να τεκνοποιήσετε είναι για το φολικό οξύ και τη σημασία του στην εγκυμοσύνη! Τι ακριβώς όμως είναι το φολικό οξύ, πού το βρίσκουμε και γιατί είναι τόσο σημαντικό πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; 

Φολικό οξύ: οφέλη 

Το φολικό οξύ είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β και συγκεκριμένα η Β9. Είναι πολύ ωφέλιμο για τον οργανισμό μας, μιας και τον βοηθά στη σύνθεση νέων κυττάρων. Επιπλέον, το φολικό οξύ μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε την αναιμία, αλλά και άλλες καταστάσεις όπως προβλήματα με το συκώτι και τα νεφρά, την ελκώδη κολίτιδα, την απώλεια ακοής λόγω ηλικίας κ.ά.(1)

Φολικό οξύ στις τροφές

Το φολικό οξύ το συναντάμε σε τροφές φυτικής προέλευσης όπως τα λαχανικά (πράσινα φυλλώδη, σπαράγγια, γογγύλια, παντζάρια,), τα όσπρια, (κυρίως ο κρόκος), τα εσπεριδοειδή φρούτα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, αλλά και στα αυγά και το συκώτι (προσοχή, το τελευταίο να αποφεύγεται στην εγκυμοσύνη). Μπορούμε λοιπόν, να εντάξουμε τις περισσότερες από αυτές τις τροφές στη διατροφή στην εγκυμοσύνη μας.

Φολικό οξύ και εγκυμοσύνη

΄Ισως το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε για φολικό οξύ είναι η περίοδος της εγκυμοσύνης και όχι άδικα! Σύμφωνα με την Βρετανική Ένωση Διαιτολόγων (BDA), αλλά και πολλούς άλλους φορείς, το φολικό οξύ είναι ζωτικής σημασίας για:

  • Τη σύνθεση και επιδιόρθωση του DNA και του RNA
  • Την κυτταρική διαίρεση και την ανάπτυξη
  • Την ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας (2)

 

Είναι πολύ σημαντική λοιπόν η λήψη φολικού οξέος στην εγκυμοσύνη, καθώς συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα, από τον οποίο θα προκύψει ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός! Έτσι, μειώνονται οι πιθανότητες για τυχόν προβλήματα στην ανάπτυξη.

Μάλιστα, η ανακάλυψη της σημασίας του φολικού στην εγκυμοσύνη, έγινε περίπου πριν από 80 χρόνια, όταν η Dr. Lucy Wills παρατήρησε ότι κάποιες γυναίκες είχαν υψηλό ποσοστό εμφάνισης αναιμίας συγκριτικά με κάποιες άλλες, το ίδιο και τα νεογνά τους. (3)

Η διαφορά εντοπίστηκε στη διατροφή τους, καθώς όσες δεν παρουσίαζαν αναιμία κατανάλωναν πολλά λαχανικά. Επιπλέον, όταν χορηγούσαν υδατικά εκχυλίσματα λαχανικών, οι περιπτώσεις αναιμίας και προβλημάτων στον κεντρικό νευρικό σύστημα των νεογνών μειώνονταν. Έτσι, κατάφεραν να εντοπίσουν την υπεύθυνη ουσία, που δεν ήταν άλλη από το φολικό οξύ (3).

Φολικό οξύ πριν την εγκυμοσύνη

Πλέον, πολλοί διεθνείς οργανισμοί παροτρύνουν όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας να λαμβάνουν 400 mcg φολικού οξέος την ημέρα, καθώς πολύ συχνά μια εγκυμοσύνη δεν είναι προγραμματισμένη, ενώ τον πρώτο μήνα συνήθως μια γυναίκα δεν έχει αντιληφθεί ότι είναι έγκυος. (4)

Μια τέτοια κίνηση είναι εξαιρετικής σημασίας, αν λάβουμε υπόψη ότι προβλήματα με την σπονδυλική στήλη ή τον εγκέφαλο εμφανίζονται πολύ νωρίς, περίπου στις πρώτες 3-4 εβδομάδες κύησης. Έτσι, όταν μια γυναίκα λαμβάνει φολικό οξύ, βοηθάει με αυτόν τον τρόπο στην υγιή ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα του εμβρύου, κάτι που συμβαίνει τον πρώτο καιρό της εγκυμοσύνης.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι χώρες που εμπλουτίζουν τα άλευρά τους με φολικό οξύ, ώστε οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, που είναι και ο κύριος στόχος, να μπορούν να προσλαμβάνουν την ποσότητα της βιταμίνης που χρειάζονται. Έτσι, χώρες όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, εμπλουτίζουν το ψωμί, αλλά και πολλά δημητριακά πρωινού με φυλλικό οξύ!

Φολικό ή Φυλλικό οξύ;

Άλλοι το αποκαλούν φολικό και άλλοι φυλλικό οξύ. Ποια είναι όμως η διαφορά τους; Το φολικό οξύ (στα αγγλικά folate) είναι αυτό που συναντάμε φυσικά στις τροφές, ενώ το φυλλικό οξύ (στα αγγλικά folic acid) είναι η συνθετική μορφή που συνήθως συναντάται στα συμπληρώματα διατροφής ή τα εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ώστε να σας κατατοπίσει σχετικά με τη λήψη του και ξεκινήστε την κατανάλωσή του σε περίπτωση που προσπαθείτε να τεκνοποιήσετε, ώστε να είστε σίγουρη πως ο οργανισμός σας είναι σωστά εξοπλισμένος!

Στο Vita4you.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα με φολικό οξύ.  

Βιβλιογραφία

1.https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1017/folic-acid

2.https://www.medicalnewstoday.com/articles/219853.php

3.http://195.134.76.37/chemicals/chem_phyllic.htm

4.https://www.cdc.gov/ncbddd/folicacid/about.html

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο