Βιταμίνη D και γονιμότητα

0 Comment

fertility

Η υπογονιμότητα είναι μια πολύπλοκη διαταραχή με σημαντικές ιατρικές και ψυχοκοινωνικές πτυχές, η οποία επηρεάζει περίπου το 15% των ζευγαριών. Η βιταμίνη D είναι γνωστή και ως “η βιταμίνη του ήλιου”, παράγεται στο δέρμα ως απάντηση στην έκθεση στον ήλιο, ενώ μπορεί επίσης να καταναλωθεί μέσω τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής.

Εάν και οι περισσότεροι έχουν ακούσει για τα οφέλη και τη σημαντικότητα της βιταμίνης D στην σκελετική υγεία, λίγοι γνωρίζουν, ωστόσο, ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.

Τι είναι η βιταμίνη D3;

Η βιταμίνη D3 (χοληκαλσιφερόλη) είναι η κύρια μορφή της βιταμίνης D στο σώμα. Είναι η μορφή που παράγεται στο δέρμα και μπορεί να βρεθεί σε ορισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής. Παρόλο που υπάρχουν και άλλες μορφές βιταμίνης D, όπως είναι η βιταμίνη D2 (εργοκασσιφερόλη), μελέτες έχουν δείξει πως το σώμα μας μεταβολίζει τη βιταμίνη D3 πιο αποτελεσματικά από τη βιταμίνη D2.

Θεωρητικά, εάν υπήρχε η απαραίτητη έκθεση στον ήλιο, κανένας δεν θα είχε έλλειψη βιταμίνης D. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν αρκετή έκθεση στον ήλιο για να διατηρήσουν ένα φυσιολογικό επίπεδο βιταμίνης D καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους. Σε περίπτωση όπου η διατροφή δεν βοηθά στην αναπλήρωση των αποθηκών, σταδιακά τα επίπεδα πέφτουν και επέρχεται έλλειψη βιταμίνης D.

 

Βιταμίνη D, γονιμότητα και εγκυμοσύνη

Η βιταμίνη D έχει συνδεθεί με ποικίλα οφέλη για την υγεία. Αποτελέσματα κλινικών μελετών δείχνουν ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι πολύ συχνή σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες και σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι εκτός από τις ορμονικές στεροειδείς ορμόνες, που αποτελούν τους ρυθμιστές της αναπαραγωγής, η βιταμίνη D ρυθμίζει επίσης τις αναπαραγωγικές διεργασίες σε γυναίκες και άνδρες.

Για τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν, φαίνεται να συνδέεται με καλύτερη γονιμότητα, καθώς και με μια υγιή εγκυμοσύνη. Αν και τα στοιχεία για τη βιταμίνη D και τη γονιμότητα δεν είναι καθοριστικά, αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, άνω των 30 ng / mL, σχετίζονται με τα υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης. Μελέτες επίσης έδειξαν, πως οι γυναίκες που είχαν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D, είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε σύγκριση με αυτές που είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Έρευνες έχουν συνδέσει την ανεπάρκεια βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, διαβήτη κύησης, προεκλαμψία (πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) και βακτηριακή κολπίτιδα.

Όσον αφορά τους άνδρες, τα επίπεδα της βιταμίνης D φαίνεται να σχετίζονται με τη σπερματογένεση, την ποιότητα του σπέρματος καθώς και με υπογοναδισμό. Επιπλέον συνδέεται με τα επίπεδα των ανδρογόνων, καθώς έχει φανεί πως η λήψη βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης.

 

Συμπληρώματα βιταμίνης D

Λαμβάνοντας υπόψη τις πολλαπλές ανεπιθύμητες ενέργειες της ανεπάρκειας βιταμίνης D σε διάφορες πτυχές της υγείας, η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D είναι μεγάλης σημασίας. Μετα-αναλύσεις μελετών δείχνουν πως η συμπλήρωση βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής και βελτιώνει την κατάσταση της βιταμίνης D και του ασβεστίου, προστατεύοντας έτσι την υγεία. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τη συμπλήρωση βιταμίνης D για γυναίκες ή άνδρες που έχουν ενδοκρινικές διαταραχές και υπογονιμότητα. Οι τρέχουσες οδηγίες συνιστούν πρόσληψη βιταμίνης D 400 έως 800 IU ημερησίως, ενώ ενδέχεται να χρειαστούν και 1000IU ημερησίως σε περίπτωση που υπάρχουν χαμηλά επίπεδα.

Στο Vita4you.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα με Βιταμίνη D.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο