Μύθοι και αλήθειες για την εγκυμοσύνη

0 Comment

Ετοιμάζεστε να γίνετε γονείς και μαζί με τον ενθουσιασμό και τη χαρά της εγκυμοσύνης, έχετε και το άγχος όλων όσων ακούτε ή διαβάζετε γύρω από τους 9 μήνες που ακολουθούν; Η περίοδος της εγκυμοσύνης αποτελεί μια ιδιαίτερα ξεχωριστή περίοδο για τη γυναίκα αλλά και για την οικογένεια! Ωστόσο, περιβάλλεται από διάφορους μύθους που ενδεχομένως να σας παραπλανούν. 

Στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να τρώτε για δύο.

Μύθος.  Στην περίοδο της εγκυμοσύνης η μητέρα καλείται να τρέφεται υγιεινά και σωστά, ώστε να εξασφαλίσει τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και την υγεία της. Οι ενεργειακές ανάγκες στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης δεν διαφοροποιούνται σε σχέση με πριν την εγκυμοσύνη. Για το λόγο αυτό και δεν αναμένεται μεγάλη αύξηση βάρους (~2kg). Το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο οι ενεργειακές ανάγκες σταδιακά αυξάνονται, όχι όμως τόσο πολύ όσο για να τρώτε για δύο. Μην ξεχνάτε πως η έλλειψη θρεπτικών συστατικών είναι σημαντική, αλλά εξίσου και η υπερπρόσληψη είναι επιβαρυντική και για τους δυο σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις συστήνεται η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής κατάλληλα για εγκύους.

 Στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να αποφεύγονται ορισμένα τρόφιμα, όπως προπαρασκευασμένες σαλάτες, ωμά αβγά και μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά.

Αλήθεια. Η κατανάλωση ωμών τροφίμων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αποφεύγεται. Ο λόγος είναι ότι αποτελούν πηγή μικροβίων και βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο έμβρυο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σαλμονέλα που μπορεί να προέρχεται από όχι καλά ψημένο κοτόπουλο ή κατανάλωση ωμού αβγού. Να μαγειρεύεται πάντοτε καλά τα τρόφιμα, να αποφεύγεται την κατανάλωση απαστερίωτων τυριών και γαλακτοκομικών και να ελέγχεται την ετικέτα ή τη συνταγή για να γνωρίζετε τι περιέχει (π.χ. χύμα παγωτά, σορμπέ, μαγιονέζα).

 Στην εγκυμοσύνη μπορούμε να τρώμε όλα τα είδη ψαριών και θαλασσινών

Μύθος. Εάν και η κατανάλωση ψαριών είναι πολύ ευεργετική στην υγεία, στην εγκυμοσύνη μπαίνουν κάποιοι πιο αυστηροί κανόνες. Είναι γνωστό πως τα μεγάλα ψάρια αποτελούν πηγή βαρέων μετάλλων (σκουμπρί, ξιφίας, σολομός). Καλό θα ήταν λοιπόν να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους ή εάν δεν είναι δυνατόν αυτό τουλάχιστον να περιορίζεται σημαντικά. Όσον αφορά τον τόνο, εάν πρόκειται να καταναλωθεί να επιλέξετε το φρέσκο και όχι τις κονσέρβες του εμπορίου, ενώ συστήνεται επιπλέον ο περιορισμός της κατανάλωσής του μια φορά την εβδομάδα σε μερίδα των ~150γρ.

 Οι ραγάδες της εγκυμοσύνης μπορούν να προληφθούν

Αλήθεια. Οι ραγάδες αποτελούν ένα από τα πιο κοινά αισθητικά προβλήματα της εγκυμοσύνης. Η εμφάνισή τους οφείλεται στην απότομη αύξηση του βάρους και του όγκου, συνήθως στην περιοχή της κοιλιάς. Το δέρμα δεν “προλαβαίνει” αυτήν την απότομη αύξηση, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αυτές οι αρχικά ροζ σχάσεις, οι οποίες με το καιρό γίνονται λευκές ρυτιδώσεις στο δέρμα που ψηλαφίζονται. Το πρώτο βήμα πρόληψης είναι ο έλεγχος του βάρους και η σταδιακή αύξησή του. Ωστόσο, στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο η αύξηση του εμβρύου είναι από τη φύση της πολύ μεγάλη, συνεπώς καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται από την αρχή της εγκυμοσύνης ειδικές κρέμες που ενυδατώνουν και προλαμβάνουν την εμφάνισης ραγάδων.

 Η γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενέχει κινδύνους και θα πρέπει να αποφεύγεται

Μύθος. Η γυμναστική και η συστηματική άσκηση έχει πολλά οφέλη και ευεργετικές δράσεις κατά τη διάρκεια της κύησης. Συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του βάρους, στη βελτίωση της στάσης του σώματος, στην καλή ψυχική υγεία ενώ προετοιμάζει το σώμα για τον τοκετό. Παρ’ όλα αυτά, απαιτεί προσοχή και έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Εάν πάρετε τη θετική έγκριση του ιατρού σας να γυμναστείτε, θα πρέπει να βρείτε ένα πιστοποιημένο γυμναστή που να μπορεί να σας αναλάβει να σας γυμνάσει κατά  τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 Η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει ακμή και πανάδες

Αλήθεια. Η ακμή και οι πανάδες αποτελούν συχνά δερματολογικά προβλήματα που κάνουν την εμφάνισή τους στην εγκυμοσύνης. Ο λόγος είναι οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στην περίοδο αυτή και είτε κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο ή αλλάζουν την παραγωγή σμήγματος και ισορροπίας της επιδερμίδας. Όσον αφορά την ακμή, συστήνεται να κάνετε καθημερινά ένα καλό καθαρισμό και να χρησιμοποιείται κατάλληλες κρέμες με σμηγματορυθμιστική δράση. Όσον αφορά τις πανάδες, εάν και ο ήλιος είναι απαραίτητος για φωτοσύνθεση και παραγωγή βιταμίνης D, δεν γίνεται ποτέ χωρίς αντηλιακό ειδικό για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πανάδων.

 Η εγκυμοσύνη είναι από τις όμορφες και ιδιαίτερες περίοδοι της ζωής σας. Χαρείτε την με γνώμονα τη φροντίδα του μωρού σας αλλά και τη δική σας!

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο