Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για ένα υγιές νευρικό σύστημα

0 Comment

   Το νευρικό σύστημα αποτελεί ένα από τα πιο περίπλοκα συστήματα και ο ρόλος του αποτελεί θεμέλιο της υγείας του οργανισμού. Οι κύριες δράσεις του είναι η επεξεργασία των πληροφοριών που λαμβάνει από όλα τα όργανα και ιστούς του σώματος, η σκέψη καθώς και ο συντονισμός των ζωτικών λειτουργίων.

   Η υγεία του νευρικού συστήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απο τα θρεπτικά συστατικά της τροφής. Ποιά είναι όμως αυτά τα ιχνοστοιχεία τα οποία συμμετέχουν για εξασφαλίζουν καλή νευρική λειτουργία;

Βιταμίνες του συμπλεγματος Β

   Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αποτελούν μία ομάδα βιταμινών, οι οποίες συμμετέχουν και διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην υγεία του νευρικού συστήματος. Συμμετέχουν σε πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού και συνεργούν μεταξύ τους. Η κύρια νευρική τους δράση εξασφαλίζει τη δημιουργία και μετάδοση των νευρικών σημάτων. Κάθε βιταμίνη Β, διαδραματίζει ξεχωριστό και εξίσου σημαντικό ρόλο για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, ωστόσο καλό είναι να λαμβάνονται όλες μαζί.

   Η βιταμίνη Β12 συμμετέχει στη παραγωγή μυελίνης, κύριο στοιχειο των εγκεφαλικών κυττάρων που επιτρέπει την επικοινωνία των κυττάρων.μεταξύ τους. Χρόνια ανεπάρκεαι Β12, μπορεί να οδηγήσει σε Alzheimer κα περιφερειακή νευροπάθεια. Κύρια συμπτώματα από την έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι αδυναμία, συσπάσεις, πόνος, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα κράμπες και αίσθημα καύσου.

   Η βιταμίνη Β6 αποτελεί επίσης μια πολύ σημαντική βιταμίνη η οποία δρα και συνεργεί με τη βιταμίνη Β12 και το φολικό οξύ. Συμμετέχει στους μηχανισμούς παραγωγής ενέργειας, στη δράση νευροδιαβιβαστών, όπως είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη) αλλά και στην ηρεμία του οργανισμού. Έλλειψη βιταμίνης Β6, οδηγεί σε σοβαρά νευρολογικά προβλήματα.

   Το φολικό οξύ, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη η οποία συμμετέχει τόσο στη ανάπτυξη του νευρικού συστήματος στην περιοδο της εγκυμοσύνης, όσο και γενικά στην εύρυθμη λειτουργία του. Επιπλεόν, η θειαμίνη (βιταμίνη Β1) και η νιασίνη (βιταμίνη Β3) βοηθούν στην ηρεμία, στην καλή λειτουργία των νεύρων, στην μνήμη και στην συγκέντρωση.

Κάλιο

   Το κάλιο αποτελεί ένα ηλεκτρολύτη ο οποίος αποτελεί κύριο στοιχείο των κυτταρικών μεμβρανών. Ρυθμίζει τα νευρικά σήματα μεταξύ των κυττάρων. και συγκεκριμένα φαίνεται να ρυθμίζει πότε θα σταματήσει να μεταδίδεται ένα νευρικό σήμα βοηθώντας στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η δράση του απαιτεί την ύπαρξη νατρίου το οποίο υπάρχει σε αφθονία στον οργανισμό.

Χαλκός

   Όπως και η βιταμίνη Β6, έτσι και ο χαλκός αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την λειτουργία των νευροδιαβιβαστών. Έλλειψη χαλκού μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο νωτιαίο μυελό και κακή λειτουργία των νευρόνων.

Λιπαρά οξέα

   Επιπλέον των βιταμινών, πολλά λιπαρά οξέα (FFA) συμμετέχουν επίσης στην υγεία του νευρικού συστήματος. Tα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και συγκεκριμένα το DHA είναι απαραίτητο για τη νευρική ανάπτυξη κατά την εμβρυϊκή ζωή μέχρι και τα δύο πρώτα έτη. Επιπλέον λόγω της αντιφλεγμονώδης δράσης του, μειώνει φλεγμονώδεις αντιδράσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφή των νευρικών κυττάρων στη μετέπειτα ζωή.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα διατροφής τα οποία βοηθούν στην καλή εγκεφαλική και νευρική λειτουργία.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο