5+1 Μύθοι γύρω από τον καφέ, ο τελευταίος θα σας εκπλήξει!

0 Comment

coffee

Ο καφές είναι μια μικρή λεπτομέρεια που παίζει όμως μεγάλο ρόλο στην καθημερινότητα πολλών από εμάς! Με τα χρόνια, όπως συμβαίνει με όλα όσα τραβούν την προσοχή μας, μύθοι άρχισαν να πλάθονται γύρω από τις ιδιότητες του καφέ! Τι κρύβεται πίσω από αυτούς και τι ισχύει στην πραγματικότητα; Συγκεντρώσαμε τους πιο κοινούς μύθους γύρω από την ύπαρξη του καφέ και ρίξαμε φως στην υπόθεση!

Μύθος 1ος: Ο καφές προκαλεί οστεοπόρωση

Μολονότι κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να αυξήσει την απώλεια ασβεστίου στα ούρα, πρόκειται στην πραγματικότητα για μικρή απώλεια που δεν επηρεάζει την οστική πυκνότητα και τα επίπεδα ασβεστίου στο σώμα. 

Μύθος 2ος: Ο καφές αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο

Υπάρχουν εκατοντάδες έρευνες που έχουν διεξαχθεί προκειμένου να ερευνηθεί αν υπάρχει ή όχι κάποια σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και την ανάπτυξη καρκίνου. Η πλειονότητα των επιστημονικών στοιχείων μέχρι στιγμής δείχνει ότι η καφεΐνη δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Μάλιστα, πολλές έρευνες υποστηρίζουν πως τα αντιοξειδωτικά του καφέ, τα οποία προκύπτουν από τη διαδικασία ψησίματος, μπορεί να έχουν θετική επίδραση μιας και μειώνουν τα επίπεδα των βλαβερών ελευθέρων ριζών στο σώμα!

Μύθος 3ος: Ο καφές απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη

Οι τονωτικές ιδιότητες του καφέ έχουν οδηγήσει πολλούς να πιστεύουν πως η κατανάλωσή του στην περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να ενέχει κινδύνους. Στην πραγματικότητα, η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης – περίπου ένα φλιτζάνι καφέ ημερησίως – είναι ασφαλής τόσο για την έγκυο, όσο και για το έμβρυο. 

Μύθος 4ος: Ο καφές αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Μεγάλες μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη καφεΐνης δεν αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και τα επίπεδα χοληστερίνης. Η μικρή αύξηση στην πίεση που μπορεί να παρατηρηθεί σε κάποιους με ευαισθησία στην καφεΐνη, είναι παρόμοια με αυτή που σημειώνεται σε ήπια άσκηση, όπως το ανέβασμα σκάλας. Παρόλα αυτά, αν κάποιος έχει υπέρταση, καλό είναι να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό σχετικά με το πόσο καφέ μπορεί να πίνει μέσα στη μέρα του.

Μύθος 5ος: Ο καφές αδυνατίζει

Η φήμη αυτή δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι ο καφές μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό μας. Ωστόσο, πρόκειται για μια μικρή αύξηση του μεταβολικού ρυθμού, η οποία δεν είναι ικανή να οδηγήσει στην καύση λίπους και την απώλεια κιλών. 

Μύθος 6ος: Είναι δύσκολο να κόψει κανείς τον καφέ!

Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι είναι περισσότερο μια ιδέα στο μυαλό και για πολλούς η άρνησή να αφήσουν στην άκρη μια μικρή απόλαυση της καθημερινότητάς τους, ωστόσο αν κάποιος το αποφασίσει δεν είναι και τόσο δύσκολο να κόψει τελικά τον καφέ! 

Το γεγονός ότι κάποιοι παρατηρούν ενοχλήσεις όπως πονοκέφαλος και υπνηλία, αν κάνουν απότομα τη μετάβαση, αντιμετωπίζεται εύκολα με το να περιορίσουν σταδιακά την ποσότητα που καταναλώνουν. Επίσης, μια έξυπνη κίνηση είναι η πρόσληψη καφεΐνης από άλλες πηγές, όπως το τσάι ή μια ζεστή κούπα κακάο! Εσείς θα το τολμούσατε;

Στο Vita4you θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε καφέ, κακάο και υποκατάστατα καφέ!

Βιβλιογραφία

https://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/myths-and-facts-about-caffeine

https://www.thehealthy.com/food/coffee-myths/

 

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο