Εγκυμοσύνη, πως αντιμετωπίζονται οι αλλαγές στο σώμα;

0 Comment

pregnancy

Η γέννηση, το άγχος, ο θηλασμός, η έλλειψη ύπνου και η κακή διατροφή αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν τόσο την υγεία όσο και τη φυσική κατάσταση μιας νέας μητέρας. Οι αλλαγές που παρατηρούνται στο σώμα κατά την εγκυμοσύνη, δεν εξαφανίζονται ως διά μαγείας μετά τη γέννα. Το σώμα έχει υποστεί πολλές αλλαγές ώστε να μπορέσει φιλοξενήσει και να μεγαλώσει για 9 μήνες το έμβρυο.

Αύξηση βάρους

Η αύξηση του βάρους είναι ίσως η πιο μεγάλη αλλαγή που παρατηρεί μια νέα μητέρα στο σώμα της. Ένα πρώτο βήμα είναι να προλάβετε την οποιαδήποτε απότομη αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως επίσης και να μη βάλετε περισσότερο βάρος από το επιτρεπτό. Μετά την γέννα, το σώμα χάνει απότομα μερικά κιλά, ωστόσο χρειάζεται χρόνο μέχρι να επανέλθει πλήρως. Την περίοδο του θηλασμού, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε ένα δομημένο πρόγραμμα διατροφής, το οποίο θα σας βοηθήσει να επανέλθετε ταχύτερα.

Άσκηση

Εάν συνηθίζατε να αθλείστε, καλό θα είναι να συνεχίσετε να αθλείστε και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αρχικά η άσκηση θα διατηρήσει τη φόρμα σας, θα σας βοηθήσει να βάλετε πιο ομαλά βάρος, ενώ θα βοηθήσει στην ταχύτερη επαναφορά του σώματος μετά την εγκυμοσύνη.

Χαλάρωση

Είναι πολύ φυσικό μετά τον τοκετό να παρατηρήσετε έντονη χαλάρωση ή ακόμη να έχετε την όψη της εγκύου. Ο λόγος είναι ότι οι μύες διατείνονται έντονα κατά τη διάρκεια τη εγκυμοσύνης και χρειάζονται κάποιο χρόνο μέχρι να επανέλθει η τάση τους. Μέχρι να χάσετε το επιπλέον βάρος της εγκυμοσύνης και να υποχωρήσει η κατακράτηση υγρών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικές κρέμες σύσφιξης που είναι κατάλληλες ακόμη και στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

Ραγάδες

Οι ραγάδες δημιουργούνται στο δέρμα όταν υπάρχει απότομη αύξηση του βάρους, αλλά το δέρμα δεν προλαβαίνει να αναπτυχθεί εξίσου γρήγορα. Αυτό οδηγεί σε ένα “σπάσιμο” της επιδερμίδας και στην εμφάνιση ραγάδων. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πριν εμφανίσετε ραγάδες, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ειδικές κρέμες και ενυδατικά έλαια τα οποία αυξάνουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας και βοηθούν στην καλύτερη προσαρμογή του στις έντονες. Εάν οι ραγάδες έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, η καλύτερη περίοδος για αντιμετώπιση είναι όταν είναι ακόμη κόκκινες. Μετά τον τοκετό, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ειδικές κρέμες που βοηθούν το δέρμα να αποκαταστήσει τη χαμένη του σφριγηλότητα και ελαστικότητα, ωστόσο πρέπει να χρησιμοποιούνται καθημερινά για αρκετές εβδομάδες.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο