Ποιος βήχας είναι επικίνδυνος;

4 Σχόλια

bhxas min

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα απλό βηχαλάκι μας έχει ταλαιπωρήσει μέρες, δυσκολεύοντας την καθημερινότητά μας και την επαφή με τους γύρω μας. Συχνά αντί να βελτιωθεί η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει, καθώς δεν δώσαμε σημασία και απλά το αποδώσαμε στην αλλαγή του καιρού. Στη δουλειά οι συνάδελφοι μας κάνουν νοήματα από μακριά, στο σπίτι η/ο σύζυγος μάς κλείνει σε άλλο δωμάτιο μακριά από τα παιδιά, ενώ στο λεωφορείο οι ματιές των γύρω μας είναι κατακριτέες! Γίναμε αυτοί που ο κόσμος αποφεύγει!

Πότε ο βήχας είναι επικίνδυνος; Με τι μέσα τον αντιμετωπίζουμε; Έχουμε προσέξει και άλλα συμπτώματα; Και πότε πρέπει να πάμε στον γιατρό; Ερωτήματα στα οποία θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απάντηση και να σας καθησυχάσουμε.

Ο βήχας είναι ένας πολύ σημαντικός μηχανισμός άμυνας του αναπνευστικού και μας βοηθάει να απομακρύνουμε βλαβερούς μικροοργανισμούς και σωματίδια που εισέρχονται σε αυτό. Καμιά φορά όμως μπορεί να είναι και σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Αν λοιπόν εμφανιστεί βήχας, είτε αυτός είναι έντονος είτε όχι, εντοπίστε τις αιτίες του ώστε να τον αντιμετωπίσετε άμεσα.

Ο βήχας μπορεί να είναι είτε οξύς είτε χρόνιος. Οξύς θεωρείται ο βήχας που διαρκεί λιγότερο από τρεις εβδομάδες, ενώ χρόνιος όταν ξεπερνά αυτό το χρονικό διάστημα. Στη δεύτερη περίπτωση καλό είναι να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό, ώστε να εντοπίσει τυχόν πρόβλημα.

Αιφνίδιος βήχας

Συνήθως πρόκειται για τον βήχα που συνδέεται με γρίπη ή κοινό κρυολόγημα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κάνετε υπομονή ώστε η ίωση να κάνει τον κύκλο της. Προσέξτε τη διατροφή σας επιλέγοντας φρέσκα φρούτα και λαχανικά, σούπες και άλλα ζεστά ροφήματα. Εάν ο γιατρός σας το κρίνει απαραίτητο, θα σας χορηγήσει κάποιο αντιβηχικό. Στην περίπτωση που ο βήχας συνεχιστεί για περισσότερο από τρεις εβδομάδες, μπορεί να σημαίνει ότι τα παθογόνα μικρόβια βρήκαν γόνιμο έδαφος για ανάπτυξη και εξέλιξη σε κάτι πιο σοβαρό π.χ. βρογχίτιδα ή πνευμονία. Σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να σας εξετάσει κάποιος γιατρός.

Ξηρός ή παραγωγικός βήχας;

Ξηρός βήχας είναι αυτός που δεν παράγει βλέννα ή δεν συνυπάρχει με καταρροή και  ερεθίζει τους πνεύμονες και τον λαιμό. Συνήθως οφείλεται σε λοίμωξη, φλεγμονή ή ερεθισμό του άνω αναπνευστικού συστήματος εξαιτίας κάποιου βακτηρίου, ιού ή ερεθιστικής ουσίας. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν η φαρυγγίτιδα, η λαρυγγίτιδα κ.ά.

Όταν ο βήχας είναι ξηρός φροντίστε να καταναλώνεται πολλά υγρά, ώστε να μαλακώνει ο λαιμός, παστίλιες ή καραμέλες για τον βήχα και εάν ο λαιμός είναι αρκετά ερεθισμένος μπορείτε να επιλέξετε και κάποιο σιρόπι για ξηρό βήχα.

Ως παραγωγικός βήχας ορίζεται αυτός που παράγει βλέννα και συχνά συνοδεύεται από καταρροή. Μπορεί να είναι είτε εξέλιξη ενός ξηρού βήχα, είτε αποτέλεσμα λοίμωξης του κάτω αναπνευστικού. Ο λόγος που παράγεται βλέννα είναι για να απομακρυνθούν οι ερεθιστικοί παράγοντες από τους πνεύμονες και από τις αεροφόρους οδούς, γι’ αυτό δεν είναι καλό να προσπαθήσετε να καταστείλετε τον παραγωγικό βήχα.

Μπορείτε να καταναλώσετε και σε αυτή την περίπτωση αρκετά υγρά, ώστε να αραιώσει η βλέννα και να γίνει πιο παραγωγικός ο βήχας. Εάν διακόπτεται ο ύπνος σας από αυτόν, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιο αντιβηχικό ώστε να μειωθεί η συχνότητα αλλά όχι να απαλλαγείτε τελείως από αυτόν. Αυτό το τονίζουμε, διότι στόχος είναι να απομακρυνθούν όλες οι εκκρίσεις, μαζί με τα μικρόβια που μεταφέρουν  από το αναπνευστικό μας.

Βήχας το βράδυ

Εάν ξυπνάτε μέσα στη νύχτα από έντονο ξηρό βήχα σε περίοδο που είστε ήδη κρυολογημένοι, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το πιο πιθανό είναι ότι οφείλεται σε ξηρότητα του λάρυγγα εξαιτίας της ρινικής συμφόρησης. Όταν δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε από τη μύτη, τότε αναγκαστικά μέσα στον ύπνο μας η αναπνοή γίνεται από το στόμα, με αποτέλεσμα να ξεραίνεται η στοματική κοιλότητα, να δημιουργούνται μικροερεθισμοί και να προκαλείται βήχας.

Εάν όμως ο βήχας δεν συνυπάρχει με κάποια ίωση, τότε είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε κάποια αλλεργία π.χ. στο ύφασμα της κουβέρτας σας, στη σκόνη που έχει το δωμάτιο ή κάποιο αρκουδάκι που κρατάει το παιδί σας στον ύπνο του. Εάν όντως διαγνωστεί αλλεργικός βήχας, φροντίστε να αερίζετε καλά το χώρο σας και να επιλέγετε μαξιλάρια, σκεπάσματα, ακόμα και κουρτίνες από συνθετικά υποαλλεργικά υφάσματα, καθώς τα μάλλινα ή αυτά που περιέχουν πούπουλα μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Βήχας και καούρες

Το φαινόμενο αυτό είναι οικείο σε όσους έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μια χρόνια πάθηση όπου ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας δεν λειτουργεί σωστά με αποτέλεσμα την επιστροφή των οξέων του στομάχου στον οισοφάγο. Το αποτέλεσμα είναι έντονες καούρες, που συχνά συνοδεύονται και από βήχα.

Στην περίπτωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης συστήνονται συχνά και μικρά γεύματα, να μην ξαπλώνουμε αμέσως μετά τα γεύματα και να κοιμόμαστε με “ελαφρύ στομάχι”. Με αυτούς τους τρόπους διευκολύνεται η πέψη και μειώνεται το φαινόμενο της παλινδρόμησης. Επιλέξτε επίσης να τοποθετήσετε δυο μαξιλάρια στην πλάτη σας ώστε το σώμα να έχει κλίση όσο ξεκουράζεστε.

Βήχας και τσιγάρο

Αν καπνίζεις, τότε ξέρεις! Ο βήχας του τσιγάρου είναι η προσπάθεια του οργανισμού να απομακρύνει τις τοξίνες που οφείλονται σε αυτό. Ο ερεθισμός από τον καπνό δημιουργεί βλέννα και αυτή με τη σειρά της βήχα προκειμένου να φύγει από το σύστημά μας. Πρόκειται δηλαδή για έναν μηχανισμό άμυνας του οργανισμού ώστε να μας προστατέψει από τις βλαβερές ουσίες του τσιγάρου.

Δυστυχώς, εάν ο βήχας είναι έντονος και συχνός, υπάρχει μεγάλη σύνδεση με την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ή αλλιώς ΧΑΠ, μια ασθένεια στην οποία οι ασθενείς δυσκολεύονται να αναπνεύσουν. Βασική αιτία είναι το κάπνισμα και το πιο σύνηθες χαρακτηριστικό της είναι ο βήχας με έντονη απόχρεμψη. Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται στους καπνιστές να κάνουν μια σπιρομέτρηση ώστε να εντοπίσουν το μέγεθος του προβλήματος.  

Βήχας στα παιδιά

Ξαφνικός βήχας

Εάν στο παιδί παρουσιαστεί ξαφνικός έντονος ξηρός ή παροξυσμικός βήχας, το πρώτο που πρέπει να ελέγξετε είναι μήπως έχει στραβοκαταπιεί κάποιο μικρό κομμάτι από τροφή ή από τα παιχνίδια του. Στην περίπτωση αυτή ζητήστε άμεσα βοήθεια από κάποιον που γνωρίζει πρώτες βοήθειες ή ακόμα καλύτερα πηγαίνετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Αν δεν γνωρίζετε πώς να χειριστείτε την κατάσταση, μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε μόνοι σας το αντικείμενο, γιατί μπορεί να χειροτερέψετε τα πράγματα. Καλέστε γρήγορα ένα ασθενοφόρο.

Ο παροξυσμικός επίμονος βήχας μπορεί να οφείλεται και σε κοκκύτη ή κάποιο άλλο μικροοργανισμό. Τα μάτια του παιδιού συνήθως γίνονται κόκκινα από την προσπάθεια να βήξει και συχνά το χρώμα του προσώπου αλλάζει.

Βήχας που μοιάζει με “γάβγισμα”

Πρόκειται για ξηρό βήχα με μεταλλικό ήχο. Μοιάζει με το γάβγισμα σκύλου και συνήθως εκδηλώνεται ξαφνικά μέσα στη νύχτα. Συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά έως 3 ετών, καθώς έχουν πολύ στενούς και ευερέθιστους αεραγωγούς. Μπορεί να σχετίζεται με λαρυγγίτιδα ή με κάποια ιογενή λοίμωξη.

Τι να κάνετε: Βγάλτε το παιδί έξω να αναπνεύσει καθαρό αέρα ή ανοίξτε το παράθυρο. Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε ένα ζεστό ντους στο παιδί και στη συνέχεια να μείνετε για λίγο μέσα στο δωμάτιο με τους υδρατμούς. Οι υδρατμοί θα το βοηθήσουν πολύ να ηρεμήσει και θα μαλακώσουν τον ερεθισμένο του λαιμό. Μην ξεχνάτε την κατανάλωση πολλών υγρών.

Βήχας με “Σφύριγμα”

Ο βήχας που μοιάζει με σφύριγμα εμφανίζεται παράλληλα με δυσκολία στην αναπνοή. Εξαιτίας συνήθως κάποιας λοίμωξης π.χ. βρογχίτιδα ή πνευμονία,  ο αέρας δυσκολεύεται να βγει από τα πνευμόνια και γι’ αυτό ακούγεται αυτός ο ήχος που μοιάζει με συριγμό. Το ίδιο παρατηρείται και στην περίπτωση που το παιδί έχει άσθμα. Εάν παρατηρήσετε λοιπόν αυτό το είδος βήχα, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον παιδίατρο, ώστε να γίνει η σωστή διάγνωση.

Εάν ο βήχας του παιδιού συνοδεύεται από πυρετό, εμετό ή πόνο στο στήθος ή αν διαρκέσει πάνω από 2 εβδομάδες, θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε κάποιον γιατρό.

Βήχας και άσθμα

Το άσθμα χαρακτηρίζεται από χρόνιο βήχα. Άλλοτε είναι ήπιος και άλλοτε πιο έντονος. Τις περισσότερες φορές ο βήχας είναι ξηρός και συνοδεύεται από δύσπνοια, συριγμό και σφίξιμο στο στήθος. Ο καπνός, η ρύπανση, η υγρασία και η σκόνη επιδεινώνουν το άσθμα, ενώ το κρυολόγημα και η γρίπη αποτελούν παράγοντες για την εκδήλωση κρίσεων άσθματος. Μάλιστα πάνω από τέσσερις στους πέντε ασθενείς παρατηρούν επιδείνωση στο άσθμα τους όταν υποφέρουν από κρυολόγημα ή γρίπη.

Σε αυτή την περίπτωση αποφύγετε τα αντιβηχικά, καθώς απλά θα καλύψουν το πρόβλημα και κάντε μια επίσκεψη σε έναν πνευμονολόγο.

Είναι πολλές οι αιτίες του βήχα, γι΄ αυτό και αξίζει να ενημερωθούμε γι’ αυτές. Αν λοιπόν σας τύχει μελετήστε τις πιο πάνω κατηγορίες και βρείτε την σωστή αντιμετώπιση για εσάς! Πάνω από όλα μην το παραμελήσετε και παρακολουθήστε προσεκτικά τα συμπτώματά σας για μια εύκολη καθημερινότητα χωρίς ενοχλητικό βήχα!

Στο Vita4you.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία προϊόντων για να αντιμετωπίσετε τον βήχα!

4 Σχόλια
 • Avatar

  Nodas

  Απάντηση

  Εγώ όταν κάνω τσιγάρο μερικές φορές με πιάνει ένα βήχας λες και ξερνάω αλλά δεν βγαζω κάτι και με πιάνει ζαλάδα τι να είναι?

  • Πελαγία Δαμιανού

   Πελαγία Δαμιανού

   Καλημέρα σας,
   το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για μια από τις παρενέργειες του τσιγάρου. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

 • Avatar

  kiki pagiazitoy

  Απάντηση

  ξαφνικα εχω βηχα εδω και 10 μερες με βλενες ….εντονο πολυ.ημουν καπνιστρια και το εχω κοψει εδω και 3 μηνες αλλλα τωρα εμφανιστεικε ο βηχασ ,συγχρονως εχω εντονη την αισθηση κοπωσης και λαχανιαζω στα 200 φηματα ενω εκανα καθημερονα 5 με 6 χιλιομετρα περπατημα …σε τι γιατρο να αποτανθω ?

  • Avatar

   Ιωάννα Λέφα

   Καλησπέρα σας, εφόσον πρόκειται για επίμονο βήχα είναι καλύτερο να απευθυνθείτε σε έναν παθολόγο. Λόγω της πανδημίας, εξηγείστε τα συμπτώματα στο γιατρό σας τηλεφωνικώς και έπειτα θα σας κατευθύνει ο ίδιος ως προς την αντιμετώπιση του βήχα.

Αφήστε Σχόλιο