Αλλεργική ρινίτιδα, αντιμετωπίστε την αποτελεσματικά

0 Comment

Η αλλεργική ρινίτιδα αποτελεί ένα από τα συχνότερα χρόνια προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου το 20-25% του πληθυσμού ταλαιπωρείται από χρόνια ή εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα, ενώ με τα χρόνια τα ποσοστά παρουσιάζουν ανοδική τάση.

Εάν και είναι ιδιαίτερη ενοχλητική και υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα ζωής, η αλλεργική ρινίτιδα δεν αποτελεί μια επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία. Τι μέσα υπάρχουν για την πρόληψη και θεραπεία της;

 

Τι είναι αλλεργική ρινίτιδα

Αποτελεί φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου και των παραρρίνιων κόλπων, η οποία εκδηλώνεται με μια σειρά από συμπτώματα. Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να χαρακτηριστεί ως εποχιακή (πυρετός εκ χόρτου) ή χρόνια, ανάλογα με το αίτιο και τη διάρκεια εκδήλωσης των συμπτωμάτων.

Οφείλεται στην υπερβολική και λανθασμένη υπεραντίδραση του οργανισμού απέναντι σε μία ή περισσότερες ουσίες, οι οποίες αναφέρονται ως αλλεργιογόνα. Το ανοσοποιητικό από λάθος αναγνωρίζει ορισμένες ουσίες ως βλαβερές για την υγεία με αποτέλεσμα να κινητοποιείται για την εξάλειψή τους. Ως απάντηση του οργανισμού απέναντι στην αλλεργία παράγοντες ουσίες, όπως ισταμίνη και προσταγλαδίνες, οι οποίες προκαλούν φλεγμονή και στοχεύουν το ρινικό βλεννογόνο, τους πνεύμονες και τα μάτια.

 

Ποιες είναι οι αιτίες της αλλεργικής ρινίτιδας;

Η πιο συχνή αιτία αλλεργική ρινίτιδας είναι η έκθεση στη γύρη, στα αγρωστώδη, στα ακάρεα, στη σκόνη καθώς και σε ορισμένους μύκητες ή ζώα (γάτα ή σκύλο). Ανάλογα τη φύση της αλλεργίας και την έκθεση στο εκάστοτε αλλεργιογόνο, η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να είναι εποχιακή ή και χρόνια.

Μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων αλλεργικής ρινίτιδας οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες και χαρακτηρίζονται ως κληρονομικές αλλεργίες.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα

Η διάγνωση γίνεται με βάση το ιστορικό του ατόμου, την κλινική του εξέταση καθώς και αιματολογικές εξετάσεις για της εύρεση των υπεύθυνων αλλεργιογόνων. Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν μεταξύ τους, ωστόσο η πλειοψηφία αυτών εκδηλώνεται με:

 • φτέρνισμα
 • μπουκωμένη μύτη ή ρινόρροια
 • ξηρότητα ρινικού βλεννογόνου
 • δακρύρροια
 • κνησμό
 • ερεθισμένα και ξηρά μάτια
 • βήχα

 

Μεγάλο ποσοστό των ατόμων που ταλαιπωρούνται από αλλεργική ρινίτιδα θα εκδηλώσουν άσθμα και δύσπνοια. Σε χρόνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει ξηρότητα του στόματος, πονοκέφαλοι, ροχαλητό κ.α.

 

Αντιμετώπιση αλλεργικής ρινίτιδας

Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδα. Όλα τα μέσα αντιμετώπισής της αφορούν την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη μείωση της έξαρσης αυτών. Η πιο βασική πτυχή της αντιμετώπισης είναι η αναγνώριση και η αποφυγή της έκθεσης στο υπαίτιο αλλεργιογόνο.

 

Συμπληρώματα διατροφής και αλλεργική ρινίτιδα

H αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας μπορεί να γίνει με εναλλακτικές μεθόδους και με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία χορηγούνται σε περιπτώσεις ήπιας έως μέτρια σοβαρής αλλεργικής ρινίτιδας. Εναλλακτικά μπορεί να γίνει εισπνοή υδρατμών με πτητικές ουσίες όπως μέντα (μινθόλη), ή ευκάλυπτο, αιθέρια έλαια που βοηθούν στην αποσυμφόρηση και ρευστοποίηση των ρινικών εκκρίσεων.

Ουσίες που έχουν βρεθεί ότι έχουν αποδεδειγμένη δράση, βοηθούν στην ανακούφιση των αλλεργικών συμπτωμάτων, μπλοκάρουν την έκκριση της ισταμίνης και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση είναι:

 • Butterbur. Μειώνει την αγγειοσύσπαση των λείων μυϊκών ινών και ανακουφίζει από τα αλλεργικά συμπτώματα.
 • Κουερσετίνη. Φλαβονοειδές με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Μειώνει την έκκριση ισταμίνης και αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας.
 • Chinese skullcap. Έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιαλλεργικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
 • Βιταμίνη C. Έχει αντιοξειδωτική δράση και μπλοκάρει την παραγωγή ισταμίνης. Μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων
 • Τσουκνίδα. Βότανο με αντιφλεγμονώδεις και αντιισταμινικές ιδιότητες που βοηθά στην αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας.
 • Αστράγαλος. Πλούσιος σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, όπως φλαβονοειδή και κουερσετίνη. Βοηθά στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων.
 • Λούφα. Βότανο ενάντια στη χρόνια και εποχιακή ρινίτιδα. Μειώνει τη συμπτωματολογία χωρίς να παρουσιάζει ανεπιθύμητες δράσεις.

 

Αποσυμφορητικά σπρέι

Βασίζονται στη φυσική αποσυμφόρηση της μύτης και περιέχουν υπέρτονα διαλύματα θαλασσινού νερού (χλωριούχο νάτριο) σε συνδυασμό με ουσίες που ουσίες με αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Ενυδατώνουν και θρέφουν το ρινικό βλεννογόνο και λειτουργούν και προληπτικά. Μπορούν να ληφθούν παράλληλα με φαρμακευτικές αγωγές και δεν παρουσιάζουν ανεπιθύμητες ενέργειες ή μέγιστο διάστημα λήψης τους.

 

Αντιαλλεργικά φάρμακα

Σκοπός είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων και χορηγούνται σε περιπτώσεις μέτριας έως σοβαρής αλλεργικής ρινίτιδας. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθούν και προληπτικά, αναλόγως της περίπτωσης. Βασικές κατηγορίες φαρμάκων αποτελούν τα:

 • Αντιισταμινικά. Για την άμεση αντιμετώπιση της οξείας αλλεργική ρινίτιδα. Μπορούν να χορηγηθούν και προληπτικά και στοχεύουν στη δακρύρροια, ρινόρροια και στο φτέρνισμα. Ανεπιθύμητες αντιδράσεις είναι η υπνηλία, η ζάλη, η αύξηση όρεξης κ.α.
 • Αποσυμφορητικά ρινικού βλεννογόνου. Διατίθενται σε διάφορες μορφές, όπως αλοιφή, σπρέι, ρινικές σταγόνες ή εκ του στόματος και χορηγούνται για σύντομο χρονικό διάστημα. Σε οξείες καταστάσεις χρησιμοποιούνται ενδορρινικά με τοπική δράση, διαφορετικά χορηγούνται αποσυμφορητικά εκ του στόματος. Η χρήση τους χρειάζεται προσοχή διότι μπορεί να οδηγήσει σε φαρμακευτική ρινίτιδα.
 • Κορτικοστεροειδή. Διατίθενται σε μορφή ρινικών προϊόντων τοπικής εφαρμογής ή σε σκευάσματα εκ του στόματος. Χορήγηση κορτικοστεροειδών εκ του στόματος γίνεται μόνο σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, ενώ η τοπική εφαρμογή προτιμάται. Χρησιμοποιούνται για σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον οδηγό για ανοιξιάτικες αλλεργίες.

0 Σχόλια

  Αφήστε Σχόλιο