Ανοιξιάτικες αλλεργίες, οδηγός αντιμετώπισης

0 Comment

Οι ανοιξιάτικες αλλεργίες αποτελούν μια ιδιαίτερα ενοχλητική κατάσταση, οι οποίες υποβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από έντονα συμπτώματα.

Τα κορτιζονούχα σκευάσματα και ρινικά σπρέι αποτελούν μια από τις πιο κοινές γραμμές αντιμετώπισης της αλλεργίας. Τι εναλλακτικοί, όμως, τρόποι και συμπληρώματα υπάρχουν για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον ανοιξιάτικο “εχθρό”;

 

Τι είναι η αλλεργία;

Ως αλλεργία ορίζεται η υπερβολική αντίδραση του οργανισμού και η ενεργοποίηση του αμυντικού συστήματος απέναντι σε ορισμένες ουσίες (αλλεργιογόνα) τα οποία για την πλειοψηφία του πληθυσμού είναι αβλαβή. Το σώμα, από λάθος, θεωρεί ότι το εκάστοτε αλλεργιογόνο λειτουργεί σας εχθρός για την υγεία του, ενεργοποιεί το αμυντικό σύστημα και προσπαθεί να το εξολοθρεύσει. Έτσι ξεκινά η παραγωγή αντισωμάτων, IgE και χημικών ουσιών, όπως η ισταμίνη.

Η πιο κοινή ουσία η οποία είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες ανοιξιάτικες αλλεργίες είναι η γύρη. Η γύρη υπάρχει σε όλα τα δέντρα, φυτά και λουλούδια και είναι υπεύθυνη για την αναπαραγωγή των φυτών. Μεταφέρεται μέσω του αέρα, με αποτέλεσμα την άνοιξη να υπάρχει σχεδόν παντού.

Η έκκριση ισταμίνης είναι υπεύθυνη για τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα άτομα με αλλεργία. Η πιο ήπια εκδήλωση αλλεργίας είναι η εμφάνιση απλών συμπτωμάτων που εκδηλώνονται μέσω των πνευμόνων, των ματιών, του γαστρεντερικού συστήματος και του δέρματος. Ωστόσο, πολλές φορές οι αλλεργίες μπορεί να οδηγήσουν σε αναφυλακτικό σοκ, μια κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη ζωή.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια έως και πολύ σοβαρά, ενώ τα περισσότερα από αυτά υποχωρούν όταν φεύγει το αίτιο που τα προκάλεσε. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:

  • Υγρά – κόκκινα μάτια
  • Καταρροή
  • Βήχας
  • Φτέρνισμα
  • Φαγούρα και ξηρότητα μύτης και ματιών
  • Μαύροι κύκλοι

 

Αντιμετώπιση

Οι αλλεργίες δεν μπορούν να θεραπευτούν, ωστόσο μπορούν να είναι σε ύφεση και να μην επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής του ατόμου. Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι η αποφυγή της έκθεσης στον παράγοντα που προκαλεί την αλλεργία, εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Πολλές φορές συστήνεται φαρμακευτική θεραπεία ή και εμβόλια, ωστόσο ακόμη και αυτά δεν είναι πάντα αποτελεσματικά, όπως αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά σπρέι μύτης ή και στεροειδή φάρμακα που στοχεύουν στη μείωση της φλεγμονή.

 

Συμπληρώματα διατροφής

Butterbur (Petasites hybridus)

Δόση: 500 mg την ημέρα

Ο πετασίτης αποτελεί ένα Ευρωπαϊκό βότανο το οποίο ανακουφίζει από τα αλλεργικά συμπτώματα και την αλλεργική ρινίτιδα. Η κύρια δραστική ένωση λέγεται petasin και μειώνει τις συσπάσεις των λείων μυϊκών ινών, με αποτέλεσμα να μειώνει τη σύσπαση των αγγείων. Μέγιστο διάστημα λήψης 12 εβδομάδες.

 

Κουερσετίνη (Quercetin)

Δόση: 400-500 mg την ημέρα σε μικρές δόσεις

Αποτελεί ένα θρεπτικό συστατικό το οποίο ανήκει στην οικογένεια των φλαβονοειδών. Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και εντοπίζεται στα κρεμμύδια, στα μήλα και στο μαύρο τσάι. Βοηθάει σημαντικά στη μείωση των συμπτωμάτων της αλλεργίας, μπλοκάρει την έκκριση ισταμίνης και μειώνει τη φλεγμονή. Συνδυάζεται άριστα με βρομελαΐνη και βιταμίνη C, για το λόγο αυτό και συνήθως βρίσκεται σε φόρμουλες. Η κουερσετίνη αλληλεπιδρά με διάφορα φάρμακα που μεταβολίζονται στο συκώτι ενώ άτομα με νεφρική νόσο δεν πρέπει να την χρησιμοποιούν. Μέγιστο διάστημα λήψης 8 εβδομάδες.

 

Chinese skullcap  (Scutellaria baicalensis)

Αποτελεί ένα βότανο που χρησιμοποιούνταν στην Κινέζικη ιατρική για την αντιμετώπιση αλλεργιών.΄Εχει αντιφλεγμονώδεις, αντιαλλεργικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθάει σημαντικά στην αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας. Άτομα που λαμβάνουν στατίνες, ηρεμιστικά φάρμακα, φάρμακα με λίθιο ή έχουν διαβήτη δεν θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα με Scutellariae.

 

Βιταμίνη C (Vitamin C)

Δόση: 1,000 mg, 2 φορές την ημέρα

Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και ισχυρά αντιοξειδωτικά. Αντίστοιχα με την κουρσετίνη μειώνει την παραγωγή ισταμίνης και έτσι βοηθά στην αντιμετώπιση αλλεργικών συμπτωμάτων. Επιπλέον ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητιού συστήματος.

 

Τσουκνίδα (Stinging nettle ή Urtica dioica)

Δόση: 600 mg την ημέρα

Η τσουκνίδα αποτελεί ένα βότανο τα φύλλα του οποίου χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση αναιμίας, αλλεργιών και αλλεργικής ρινίτιδας, καθώς μειώνει τα επίπεδα ισταμίνης και παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη δράση. Ωστόσο δεν υπάρχουν πολλές μελέτες που να επιβεβαιώνουν την παραπάνω δράση. Άτομα με διαβήτη, που λαμβάνουν αντιπηκτικά, λίθιο, ηρεμιστικά, διουρητικά ή αντιυπερτασικά φάρμακα, δεν θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα και βάμματα τσουκνίδας.

 

Αστράγαλος (Astragalus )

Δόση: 160 mg, 2 φορές την ημέρα

Ο αστράγαλος αποτελεί ένα φυτό, πλούσιο σε φλαβονοειδή, κουερσετίνη και φυτοστερόλες. Ορισμένες μελέτες έδειξαν όφελος από τη λήψη αστράγαλου, καθώς μείωσε την ένταση των συμπτωμάτων όπως καταρροή, φαγούρα και φτέρνισμα. Άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις ή όσα λαμβάνουν λίθιο ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα δεν θα πρέπει να λαμβάνουν παράλληλα συμπληρώματα με αστράγαλο.

 

Λούφα (Luffa)

Αποτελεί ένα βότανο το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση χρόνιας ή εποχιακής ρινίτιδας, αλλεργικού συναχιού και αλλεργικού εκζέματος. Η δράση του αφορά την αποβολή των τοξινών που προκαλούν το πρόβλημα, μειώνοντας τη ρινόρροια και το φτέρνισμα. Δεν έχει τις κοινές ανεπιθύμητες δράσεις των αντιισταμινικών φαρμάκων (καταβολή και υπνηλία) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνήθως συνδυάζεται με άλλα βότανα για καλύτερη και ποιό ολοκληρωμένη δράση.

 

Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα διατροφής για την αντιμετώπιση της αλλεργίας.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο