Φυσική αντιμετώπιση της βρογχίτιδας

1 Comment

    Το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά για μια από τις πιο κοινές παθήσεις είναι η βρογχίτιδα. Οξεία ή χρόνια, η βρογχίτιδα λόγω του βήχα που προκαλεί μπορεί να ταλαιπωρήσει και να εξασθενήσει αρκετά τον οργανισμό.

   Εάν και τα φάρμακα σε οξείες και σοβαρές περιπτώσεις αποτελούν συνήθως την πρώτη γραμμή αντιμετώπισης, υπάρχουν και φυσικές μέθοδοι και συμπληρώματα διατροφής τα οποία ανακουφίζουν από τα συμπτώματα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό συστημα και βοηθούν στην ταχύτερη ανάρρωση.

Τι είναι η βρογχίτιδα

   Η βρογχίτιδα συμβαίνει όταν υπάρχει φλεγμονή και δίοδοι του αέρα στους πνεύμονες (αεραγωγοί) φλεγμαίνουν. Αποτελεί ουσιαστικά μία λοίμωξη των βρόγχων και χαρακτηρίζεται από μία σειρά συμπτωμάτων.

   Κατηγοριοποιείται σε δύο βασικές κατηγορίες στην οξεία και χρόνια βρογχίτιδα. Η οξεία βρογχίτιδα οφείλεται σε κάποια ιογενή λοίμωξη ή κρυολόγημα. Διαρκεί λίγες ημέρες (7 με 10), ωστόσο τα συμπτώματά της μπορεί να κάνουν έως και 3 εβδομάδες για να υποχωρήσουν τελείως.

   Σε αντίθεση η χρόνια βρογχίτιδα αποτελεί μια κατάσταση που συνήθως συμβαίνει σε άτομα που πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμοπάθεια (COPD) και το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο παραγωγικός βήχας. Κύριο αίτιο της χρόνιας βρογχίτιδας αποτελεί το κάπνισμα, γι’ αυτό και συνίσταται άμεση διακοπή του.

Συμπτώματα και αίτια

   Ανάλογα τον τύπο της βρογχίτιδας τα συμπτώματα μπορούν να διαφοροποιούνται ή να έχουν διαφορετική βαρύτητα. Σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζονται από:

 • Βήχα, ξηρό ή παραγωγικό
 • Αίσθηση καύσου στο στήθος
 • Συριγμό
 • Δύσπνοια
 • Πονόλαιμο
 • Πυρετό
 • Αυξημένο αίσθημα κόπωσης

Κύρια αίτια βρογχίτιδας είναι οι βακτηριακές και ιιογενείς λοιμώξεις, το κάπνισμα, η περιβαλλοντική μόλυνση και η έκθεση σε σκόνη και ρύπους.

Αντιμετώπιση

   Κοινή φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της βρογχίτιδας αποτελούν τα βρογχοδιασταλτικά, τα κορτικοστεροειδή, τα αντιβηχικά ή ακόμη και οι αντιβίωσεις, αναλόγως το αίτιο που την προκάλεσε.

   Υπάρχουν ωστόσο πολλά συμπληρώματα διατροφής που συμβάλλουν στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της βρογχίτιδας ή βοηθούν στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων της, όπως είναι το βρογχικό άσθμα.

N-acetylecysteine (NAC)

   Η Ν-ακετυλο κυστεΐνη αποτελεί μια μορφή του αμινοξέος κυστεΐνη, το οποίο βρίσκεται σε αφθονία στα τρόφιμα ενώ μπορεί να συντεθεί και στον οργανισμό. Σύμφωνα με μετα-αναλύσεις μελετών το NAC έχει αντιοξειδωτική δράση ενώ βοηθάει στην πρόληψη αλλά και στη μείωση της έξαρσης και επιδείνωσης συμπτωμάτων της βρογχίτιδας και της χρόνιας αναπνευστικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Ιδιαίτερο όφελος φάνηκε στα άτομα που καπνίζουν καθώς η πρόσληψη NAC συμβάλλει στην πρόληψη βακτηριακών λοιμώξεων στους πνεύμονες. Βοηθάει στην απόχρεμψη και στη μείωση της βαρύτητας του βήχα. Συνήθης δόση είναι τα 600-1200mg/ ημέρα. Χρησιμοποιείται για την πρόληψη αλλά και θεραπεία της χρόνιας βρογχίτιδας.

Αιθέρια έλαια

   Τα αιθέρια έλαια και ιδιαίτερα της ρίγανης, του ευκάλυπτου, του θυμαριού, του γλυκάνισου και του κισσού χάρη στη σύνθεσή τους σε μονο- και διτερπένια βοηθούν στην αντιμετώπιση και μείωση των συμπτώματων τόσο της οξείας όσο και της χρόνιας βρογχίτιδας. Παρουσιάζουν αντιμικροβιακές, βρογχολυτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες, βοηθούν στη μείωση του ασθματικού βήχα και στην γρήγορη ανάρρωση του ανώτερου αναπνευστικού από τη λοίμωξη. Η ρευστοποίηση των εκκρίσεων, η ρινική αποσυμφόρηση καθώς και η μείωση του επίμονου βήχα βελτιώνει της ποιότητα ζωής και συμβάλλει στην ταχύτερη θεραπεία.

Εχινάκεια (Echinacea purpurea)

   Η εχινάκεια αποτελεί ένα βότανο το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνει την εμφάνιση κρυολογήματος, που αποτελεί κοινό αίτιο της βρογχίτιδας. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση κυρίως οξείας βρογχίτιδας και της πρόληψης μολύνσεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Επιπλέον της πρόληψης, η εχινάκεια συμβάλλει ακόμη και στην μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος και των ιώσεων καθώς ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Αποτελεί ένα φυσικό ανοσοδιεγερτικό καθώς αυξάνει τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων, των μακροφάγων του παράγοντα νέκρωσης (TNF- alpha), ενισχύοντας έτσι την άμυνα του οργανισμού για την εξάλειψη των παθογόνων μικροβίων. Έγκυος και θηλάζουσες γυναίκες, καθώς και άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα δεν θα πρέπει να πάρουν εχινάτσια.

Andopraphis (Andrographic paniculata)

   Βότανο το οποίο είναι πλούσιο σε τερπένια και φλαβονοειδή. Σύμφωνα με μελέτες ενισχύει το ανοσοποιητικό, έχει αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση και βοηθάει στη μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων. Συμβάλλει στην πρόληψη εμφάνισης βρογχίτιδας, σε περίπτωση κρυολογήματος και μπορεί να συνδυαστεί και με άλλα βότανα όπως είναι το eleuthero (Eleutherococcus senticosus) , το οποίο επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας την ένταση των συμπτωμάτων. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της οξείας βρογχίτιδας καθώς και για την πρόληψη μολύνσεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Προσοχή χρειάζεται για τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή.

Αστράγαλος (Astragalus)

   Ο αστράγαλος αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά ανοσοενισχυτικά βότανα. Η δράση του οφείλεται στη σύνθεσή του φλαβονοειδή, φυτοστερόλες και κουερσετίνη. Συγκεκριμένα, βοηθάει στη ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού σε περιπτώσεις κρυολογήματος, σε ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και στη αντιμετώπιση της βρογχίτιδας.

Lobelia (Lobelia inflate)

   Έχει αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες. Βοηθάει στη ρινική αποσυμφόρηση και στη μείωση του βήχα, κυρίως του παραγωγικού. Μειώνει τα συμπτώματα και την εμφάνιση δυσφορίας. Καθώς αλληλεπιδρά με πολλά βότανα και φάρμακα, η λήψη της χρειάζεται προσοχή.

Μέντα

   Χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Χάρη στη μενθόλη που περιέχει έχει αποσυμφορητικές ιδιότητες και βοηθάει στη απόχρεμψη και αποβολή της βλέννας από τους πνεύμονες. Συνδυάζεται με ευκάλυπτο και λάδι ρίγανη, τα οποία προσδίδουν αντιμικροβιακή δράση και βλεννολυτικές ιδιότητες.

   Λοιπές ουσίες και βότανα που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην πρόληψη εμφάνισης κρυολογήματος είναι το Ginseng, το σκόρδο (Allium sativum), ο κισσός (Ιvy) καθώς και τα προβιοτικά.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

   Επιπλέον της λήψης συμπληρωμάτων, η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει στην γρηγορότερη ανάρρωση από τη βρογχίτιδα.

 • Μείωση και διακοπή καπνίσματος
 • Σε περιπτώσεις έκθεσης σε χώρους με ρύπανση και σκόνη, φορέστε μάσκες προσώπου
 • Χρησιμοποιήστε υγραντήρα χώρου, για ανακούφιση από τον ξηρό βήχα καθώς και για την ρευστοποίηση της βλέννας.
 • Λαμβάνετε άφθονα υγρά

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα διατροφής για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και μείωση των συμπτωμάτων της βρογχίτιδας.

1 Σχόλια
 • Avatar

  Ιωάννης Κιούσης

  Απάντηση

  Ένας ακόμα τρόπος φυσικής αντιμετώπισης είναι και το μανιτάρι κόρντισεπς διότι η χορήγηση του σε ασθενείς με χρόνια βρογχίτιδα έδειξε ότι μπορεί να προσφέρει σημαντική κλινική βελτίωση (p<0.01) σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που δεν έλαβε το κόρντισεπς.

  Η ημερήσια δοσολογία ήταν 3 γρ., ενώ η χρονική διάρκεια χορήγησης του ήταν δύο έως δώδεκα εβδομάδες

Αφήστε Σχόλιο