Συμπληρώματα διατροφής για να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας!

0 Comment

 

Πολλοί αναρωτιόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αν μπορούν τα συμπληρώματα διατροφής να μας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Σίγουρα πρώτο μας μέλημα είναι να φροντίζουμε να έχουμε μια υγιεινή διατροφή με εποχικά φρούτα και λαχανικά, αλλά και καλή ξεκούραση, μιας και ο ύπνος από πολλούς θεωρείται ένας από του καλύτερους γιατρούς!

Στην προσπάθειά μας αυτή μπορούν να βοηθήσουν και κάποια συμπληρώματα διατροφής. Ωστόσο, θα πρέπει κανείς να γνωρίζει ότι δεν εγγυώνται την πρόληψη ή την αντιμετώπιση σοβαρών νόσων όπως ο κοροναϊός! Είναι εδώ για να μας βοηθήσουν να καλύψουμε τυχόν ελλείψεις και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας, ώστε να ανταπεξέλθει καλύτερα σε διάφορους κινδύνους.

1.Ψευδάργυρος

Ο Ψευδάργυρος αποτελεί μια από τις πρώτες επιλογές μας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Μάλιστα, όταν πρόκειται για παστίλιες (lozenges) ή μασώμενα δισκία (chewable tabs) με ψευδάργυρο, φαίνεται να μειώνεται η σοβαρότητα και η διάρκεια των συμπτωμάτων, μιας και δρουν κατευθείαν στο λαιμό, όπου και συγκεντρώνονται πολλά βακτήρια και ιοί.(1)

Τα συμπληρώματα με ψευδάργυρο βοηθούν κυρίως όσους έχουν έλλειψη σε αυτό το μέταλλο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν κυρίως οι ηλικιωμένοι, που συχνά παρουσιάζουν έλλειψη εξαιτίας της μειωμένης ικανότητας του οργανισμού για σωστή απορρόφηση, καθώς και οι χορτοφάγοι και όσοι λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα, π.χ. αυτά που μειώνουν τα οξέα στο στομάχι. 

Ωστόσο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τη συγκέντρωση του ψευδαργύρου σε αυτά τα σκευάσματα, διότι αν αυτή υπερβαίνει κατά πολύ τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ανεπάρκεια χαλκού σε περίπτωση μακροχρόνιας λήψης ή να επηρεάσει την απορρόφηση αντιβιοτικών. Έτσι, αν η συγκέντρωση είναι υψηλή είναι προτιμότερο να κάνετε λήψη του προϊόντος για περίπου μια εβδομάδα ή να αναζητήσετε κάποιο που να περιέχει και χαλκό στη σύνθεσή του. 

2. Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D έχει μελετηθεί εκτενώς για τις ιδιότητές της και την επίδραση στον οργανισμό μας. Αν και μπορούμε να την παράγουμε με την έκθεσή μας στον ήλιο, δεν είναι λίγοι αυτοί που παρουσιάζουν έλλειψη σε αυτή, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Από μέχρι στιγμής έρευνες φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού (2). Γενικά, η βιταμίνη D βοηθάει τον οργανισμό μας να ανταπεξέλθει καλύτερα στους ιούς. Προσπαθήστε λοιπόν να εκτίθεστε στον ήλιο καθημερινά ή σε περίπτωση έλλειψης να λάβετε κάποιο συμπλήρωμα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

3. Elderberry

Το elderberry, γνωστό σε εμάς ως σαμπούκος χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Μικρές μελέτες μέχρι στιγμής έχουν δείξει πως όταν κανείς λάβει σιρόπι ή παστίλιες σαμπούκου με το που ξεκινήσουν τα πρώτα συμπτώματα, αυτά δείχνουν να μειώνονται, όπως και η διάρκεια του κρυολογήματος ή της γρίπης. Φαίνεται επίσης, να λειτουργεί καλά και ο συνδυασμός του με εχινάκεια (3). Παρόλα αυτά, απαιτούνται περισσότερες έρευνες προκειμένου να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του. 

4. Εκχύλισμα φύλλων ελιάς

Το εκχύλισμα φύλλων ελιάς έχει τραβήξει το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, καθώς είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, και ιδιαίτερα την ελαιοευρωπαΐνη, μια αντιοξειδωτική ουσία που φαίνεται να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Μάλιστα, αρκετές έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση των ιών και βακτηρίων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ωστόσο περαιτέρω έρευνα απαιτείται. 

Όλα τα παραπάνω αποτελούν καλές επιλογές για να εξοπλίσουμε τον οργανισμό μας και ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό μας. Εάν βρίσκεστε ήδη σε κάποια φαρμακευτική αγωγή ή παρατηρείτε συμπτώματα ίωσης, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να σας κατευθύνει.

Βρείτε στο Vita4you.gr μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα για ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Βιβλιογραφία

  1. https://www.consumerlab.com/answers/do-natural-remedies-or-supplements-prevent-coronavirus/natural-remedies-coronavirus/
  2. https://examine.com/topics/coronavirus/
  3. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-434/elderberry
0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο