Εχινάτσια…και αντίο κρυολόγημα!

0 Comment

Μπορεί ένα μικρό μωβ λουλούδι να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας και να μας θωρακίσει ενάντια σε ιώσεις και τη γρίπη; Ναι, μπορεί και είναι η εχινάτσια!

Τι είναι

   Η εχινάτσια, ή αλλιώς για πολλούς εχινάκεια ή εχινατσεα (Echinacea), είναι ένα μικρό μωβ λουλούδι που φύεται κατά κύριο λόγο στη βόρεια και δυτική Αμερική και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των ηλίανθων (Echinacea purpurea ή Echinacea angustifolia). Παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως αναλγητικό βότανο για την ανακούφιση τσιμπημάτων και επούλωση τραυμάτων καθώς και ως ανοσοδιεγερτικό και για την αντιμετώπιση λοιμώξεων.

  Πλέον καλλιεργείται και στην Ευρώπη και συστατικά που προέρχονται από τη ρίζα και τα άνθη του φυτού χρησιμοποιούνται σε συμπληρώματα διατροφής ως θεραπευτική ουσία για την αντιμετώπιση κρυολογημάτων, ιώσεων και γενικότερα λοιμώξεων.

Τρόπος δράσης & ιδιότητες

   Από πολλές μελέτες έχει φανεί πως η λήψη συμπληρώματος εχινάτσιας ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, θωρακίζοντας τον οργανισμό ενάντια σε παθογόνους παράγοντες. Φαίνεται πως ενισχύει τη δράση και παραγωγή κυττάρων που ανήκουν στην άμυνα του οργανισμού και είναι υπεύθυνα για την αναγνώριση και εξάλειψη παθογόνων παραγόντων. Συγκεκριμένα αυξάνει την δράση των μακροφάγων και του παράγοντα νέκρωσης (TNF- alpha) έως και 30% ενώ διεγείρει ακόμη και την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων από το μυελό των οστών (Β και Τ-λεμφοκυττάρων). Αποτελεί ένα φυσικό, δηλαδή, ανοσοδιεγερτικό.

Συνοπτικά οι δράσεις – ιδιότητες της είναι:

  • Αντιιική δράση
  • Αντιμυκητιακή δράση
  • Αντιβακτηριδιακή δράση
  • Διέγερση ανοσοποιητικού συστήματος
  • Επιταχύνει επούλωση ιστών

Η εχινάκεια δεν αντιμετωπίζει τον παθογόνο παράγοντα που προκάλεσε την ίωση ή την λοίμωξη, αλλά ενεργοποιεί και ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο δεν αναπτύσσεται ανοχή των βακτηρίων και των ιών απέναντι στη δράση της, όπως συμβαίνει με τα κοινά αντιβιοτικά.

Σε ποιες καταστάσεις ωφελεί η λήψη της

  Όπως αναφέραμε, η Echinacea χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ιώσεων, λοιμώξεων, τραυμάτων και ως αντισηπτικό καθώς μπορεί και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

  Πολλές μελέτες έδειξαν ότι έχει τόσο θεραπευτικές όσο και προληπτικές ιδιότητες. Επιταχύνει την ανάρρωση από κρυολογήματα ενώ μειώνει σημαντικά και τα συμπτώματα του κρυολογήματος (π.χ. πονόλαιμος, καταρροή, βουλωμένη μύτη, φτέρνισμα, πονοκέφαλος κ.α.). Επιπλέον, έχει φανεί πως συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση ιών, καθώς βοηθά στην αύξηση της αντίστασης του σώματος απέναντι στους ιούς (έρπης, ιός της γρίπης κ.α.).

  Υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εμφάνισης κρυολογήματος ή γρίπης όταν ληφθεί σε πολύ αρχικά στάδια, ωστόσο η χρήση της δεν ενδείκνυται προληπτικά εφόσον δεν υπάρχει υποψία νόσου.

  Μελέτες αναδεικνύουν την εχινάκεια και ως ισχυρό αντιβακτηριαδιακό και αντιμυκητιακό συμπλήρωμα, καθώς συμβάλλει στην αντιμετώπιση βακτηρίων που είναι υπεύθυνα για ουρολοιμώξεις και δερματικές λοιμώξεις όπως είναι ο σταφυλόκοκκος. Επιπλέον ,βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ουρολοίμωξης και της ευερέθιστης ουροδόχου κύστης, ενώ ενδείκνυται και σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων και υποτροπιάζουσων μυκητιακών κολπίτιδων, ωτίτιδας, αμυγδαλίτιδας η βρογχίτιδας.

  Αποτελεί ένα εξαιρετικό αντισηπτικό, γι΄ αυτό το λόγο χρησιμοποιείται τοπικά σε πληγές ή ως διάλυμα για γαργάρες. Η λήψη συμπληρώματος ενδείκνυται σε:

  • Ιώσεις, κρυολόγημα, γρίπη (ιός της γρίπης, έρπης)
  • Δερματικές μολύνσεις (σταφυλόκοκκος)
  • Μικροβιακές μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (ωτίτιδα, βρογχίτιδα, αμυγδαλίτιδα)
  • Μολύνσεις ουροποιητικού συστήματος·
  • Μυκητιάσεις (κολπτικές, άφθες, δερματομυκητιάσεις)

Ασφάλεια, αλληλεπιδράσεις & αντενδείξεις

  Παρόλο που δεν υπάρχουν παρενέργειες όσον αφορά τη λήψη εχινάτσιας, δεν συστήνεται η χρήση συμπληρώματος εφόσον δεν υπάρχει λόγος ή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Η μέγιστη περίοδος που ενδείκνυται η χρήση της είναι περίπου 8 εβδομάδας και μετά διακοπή , καθώς θα χάσει την αποτελεσματικότητάς της ενώ μπορεί να είναι τοξική ακόμη και για το συκώτι σε περίπτωση υπερδοσολογίας μετά από παρατεταμένη χρήση.

Θυρεοειδής και αυτοάνοσα νοσήματα

  Η χρήση της αντενδείκνυται σε άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα, σε άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, που πάσχουν από λευκαιμία, AIDS, φυματίωση, έχουν αλλεργία στις μαργαρίτες ή στην εχινακίνη, ουσία που περιέχεται στο εκχύλισμα του φυτού. Άτομα που πάσχουν από θυρεοειδοπάθειες (νόσος του Graves, θυρεοειδίτιδα Hashimoto κ.α.) καλό θα ήταν να αποφεύγουν τη λήψη της, εκτός εάν έχουν την σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

Εγκυμοσύνη, θηλασμός και παιδιά

  Έγκυος ή θηλάζουσες γυναίκες καθώς και παιδιά, καλό θα ήταν να αποφεύγουν τη χρήση συμπληρωμάτων εχινάτσιας, εκτός εάν έχουν τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

Μορφές εχινάτσιας και τρόπος λήψης

  Η συνιστώμενη λήψη είναι 1γρ. την ημέρα το πολύ για 2 εβδομάδες χωρίς διακοπή. Στο εμπόριο διατίθεται σε διάφορες μορφές όπως ταμπλέτες, αναβράζοντα δισκία, σιρόπι, βάμμα, σκόνη ή σε μορφή τσαγιού τόσο ως μονοσυστατικό όσο και σε συνδυασμό με άλλα αντιοξειδωτικά και ανοσοδιεγερτικά συστατικά για καλύτερη δράση (π.χ. βιταμίνη C, σαμπούκο, ψευδάργυρο κ.α.).

  Σε μορφή διαλύματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντισηπτικό πληγών ή για γαργάρες σε περίπτωση πονόλαιμου. Σκόνη εχινάτσιας είναι χρήσιμη δε περιπτώσεις δοθιήνων ή εκζεμάτων. Ως βάμμα, χρησιμοποιούνται 1-4ml, 3 φορές την ημέρα.

  Στο κατάστημά μας μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα με εχινάτσεα   (Echinacea).

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο