Ο ρόλος της Βιταμίνης D στις Λοιμώξεις και στο νέο Κορωνοϊό COVID-19

0 Comment

covid19

Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, με ουσίες που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, μπορεί να βοηθήσει την ανοσολογική λειτουργία του οργανισμού και να συμβάλλει στην μείωση  του κινδύνου των λοιμώξεων. Τα θρεπτικά συστατικά με τις περισσότερες ενδείξεις ενίσχυσης του ανοσοποιητικού είναι οι βιταμίνες D και C καθώς και ο ψευδάργυρος.

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης με διάφορους μηχανισμούς. Προάγει την παραγωγή ουσιών που μειώνουν το ρυθμό αναπαραγωγής του ιού, μειώνει τις συγκεντρώσεις των προφλεγμονωδών κυτταροκινών και αυξάνει τη συγκέντρωση αντιφλεγμονωδών ουσιών. Η προστατευτική δράση της βιταμίνης έχει αναφερθεί σε πολλές καταστάσεις που σχετίζονται με ανάπτυξη πνευμονίας, με υπερπαραγωγή κυτταροκινών και ανάπτυξη συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS). Για το λόγο αυτό συστήνεται η χρήση της σε πνευμονία από τον ιό Η5Ν1 της γρίπης Α, καθώς και σαν συμπληρωματική θεραπεία μαζί με αντιρετροϊκά φάρμακα στους ασθενείς με HIV.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που ενισχύουν το ρόλο της βιταμίνης D στην καλύτερη αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού COVID-19. Η έξαρση της πανδημίας συνέβη το χειμώνα, μια εποχή που οι συγκεντρώσεις βιταμίνης D στον οργανισμό είναι στα κατώτερα επίπεδα. Ο αριθμός των κρουσμάτων στο Νότιο Ημισφαίριο (όπου τώρα τελειώνει το καλοκαίρι) είναι μικρότερος, ενώ και η θνησιμότητα σε αυτές τις περιοχές είναι μικρότερη. Η έλλειψη βιταμίνης D φαίνεται ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη ARDS. Τέλος, οι πλέον επιβαρυντικοί παράγοντες για τον COVID-19 είναι η μεγάλη ηλικία και οι χρόνιες παθήσεις, καταστάσεις που σχετίζονται με χαμηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης D.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης, συνίσταται η προληπτική χορήγηση βιταμίνης D σε δόση εφόδου για λίγες εβδομάδες και ακολούθως δόση συντήρησης. Ο στόχος θα πρέπει να είναι η επίτευξη συγκεντρώσεων 25(OH)D στον ορό 40–60 ng/mL. Για ασθενείς που έχουν ήδη μολυνθεί από COVID-19 ίσως απαιτούνται μεγαλύτερες δοσολογίες. Η ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία υποστηρίζει ότι δόσεις μέχρι και 10.000IU/ημέρα (για χρονικό διάστημα έως 4 μήνες) είναι καλώς ανεκτές  και δεν έχουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. 

Ενθαρρύνεται η ταυτόχρονη λήψη μαγνησίου, το οποίο ενεργοποιεί τη βιταμίνη D.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths. Grant WBLahore HMcDonnell SLBaggerly CAFrench CBAliano JLBhattoa HP. Nutrients. 2020 Apr 2;12(4).

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο