5 Βότανα για Εμμηνόπαυση!

0 Comment

infographic emmh

Η εμμηνόπαυση σίγουρα έχει τα πάνω της και τα κάτω της! Κάποιες γυναίκες την περνάνε πολύ ανώδυνα, ενώ για άλλες κάθε μέρα είναι μια δοκιμασία. Μπορεί η φύση να μας δείξει τον δρόμο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων; Ποια βότανα θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν σε αυτή την ανατρεπτική περίοδο της ζωής μας; 

Black cohosh

Γνωστό και ως Σιμισιφούγκα, το βότανο Black cohosh φαίνεται μέσα από έρευνες να μπορεί να μειώσει τόσο τη συχνότητα των εξάψεων, όσο και την έντασή τους, σε διάστημα 8 εβδομάδων (1). Γενικά, φάνηκε να έχει θετική επίδραση στην ποιότητα ζωής των γυναικών και θεωρείται από τα πιο αποτελεσματικά βότανα για εμμηνόπαυση!

Νυχτολούλουδο

Αν και οι απόψεις διίστανται σχετικά με την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει το νυχτολούλουδο στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που σε αυτό βρήκαν τη σωτηρία τους! Πολλές αναφέρουν ότι μειώθηκαν συμπτώματα όπως ευερεθιστότητα, αίσθημα κατάθλιψης και πρήξιμο (2).

Το νυχτολούλουδο είναι πλούσιο σε γάμμα λινολεϊκό οξύ (GLA), ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ που συμμετέχει στην παραγωγή προσταγλανδινών – ουσιών που “μοιάζου픨με ορμόνες (hormone-like substances). Πιστεύεται ότι αυξάνοντας τις προσταγλανδίνες το νυχτολούλουδο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των ορμονικών αλλαγών (3).

Wild Yam

Το Wild Yam, γνωστό και ως Mexican Yam, είναι ένα φυτό πλούσιο στην ουσία διοσγενίνη, η οποία χρησιμοποιείται συχνά στα εργαστήρια για την παραγωγή στεροειδών, όπως οιστρογόνα και DHEA. Πολλοί ειδικοί συχνά θεωρούν το wild yam ως “φυσική εναλλακτική” της θεραπείας με οιστρογόνα και το χρησιμοποιούν σε περιπτώσεις όπως προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, ξηρασία κόλπου, αύξηση της ενέργειας και της λίμπιντο (4).  Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη δόση wild yam ή DHEA, η οποία θα πρέπει να καθοριστεί από ειδικό που να γνωρίζει καλά το ιστορικό σας. 

Το Wild Yam φαίνεται να έχει οιστρογονική δράση, ωστόσο δεν μετατρέπεται σε οιστρογόνα μέσα στο σώμα. Απαιτείται εργαστηριακή επεξεργασία ώστε να γίνει κάτι τέτοιο (4). Άλλωστε τα περισσότερα είδη wild yam δεν μπορούν να καταναλωθούν εξαιτίας της πολύ πικρής τους γεύσης.

Λυγαριά

Η λυγαριά, γνωστή και ως Vitex agnus castus ή Chasteberry, είναι ένα ακόμα βότανο που απευθύνεται στις γυναίκες! Εξισορροπεί τις γυναικείες ορμόνες με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να παρατηρούν βελτίωση σε συμπτώματα εμμηνόπαυσης, όπως η νυχτερινή εφίδρωση, οι αλλαγές στη διάθεση και τα προβλήματα ύπνου (5).

Μάλιστα, σε σχετική έρευνα μεταξύ δυο ομάδων γυναικών, όπου η πρώτη πήρε 40 σταγόνες την ημέρα Vitex agnus castus, ενώ η άλλη σκεύασμα placebo, φάνηκε σημαντική διαφορά ιδιαίτερα μετά την 4η εβδομάδα στη συχνότητα των εξάψεων (6).

Φασκόμηλο

Ως κατεξοχήν βότανο κατά της εφίδρωσης, το φασκόμηλο χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στην εμμηνόπαυση. Πλέον, σύγχρονες έρευνες έρχονται να επαληθεύσουν την αποτελεσματικότητά του στις εξάψεις από τον πρώτο μήνα λήψης(7)!

Βρείτε στο Vita4you.gr μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα για εμμηνόπαυση!

Πηγές

1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5868221/

2.https://www.medicalnewstoday.com/articles/263027.php

3.https://www.verywellhealth.com/evening-primrose-and-menopause-90067

4.https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-970/wild-yam

5.https://www.healthline.com/nutrition/vitex#insect-bites

6.http://www.sciencedomain.org/index.php?/abstract/101

7.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21630133

 

 

 

 

 

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο