Πρόωρη εμμηνόπαυση, ποια είναι τα συμπτώματα;

0 Comment

Για τις περισσότερες γυναίκες η εμμηνόπαυση ξεκινά συνήθως μεταξύ των 45 και 55 ετών, ενώ o μέσος όρος ηλικίας είναι τα 51 έτη. Πρόκειται για μη αναστρέψιμη διακοπή της περιόδου, καθιστώντας αδύνατη την παραγωγή νέων ωαρίων.

Η εμμηνόπαυση συμβαίνει όταν οι ωοθήκες της γυναίκας σταματούν να παράγουν τις φυσιολογικές ποσότητες των οιστρογόνων. Περίπου το 10% των γυναικών έχει πρόωρη εμμηνόπαυση, όταν η περίοδος σταματά πριν από την ηλικία των 45 ετών. Αυτό μπορεί να συμβεί από μόνο του ή ως σύμπτωμα αυτοάνοσης νόσου π.χ. του θυρεοειδούς αδένα ή λόγω ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Μπορεί επίσης να συμβεί ως παρενέργεια ορισμένων θεραπειών. Η χειρουργική αφαίρεση και των δύο ωοθηκών προκαλεί, φυσικά, εμμηνόπαυση.

Εάν είστε κάτω των 45 ετών και έχετε παρατηρήσει ότι η περίοδος σας γίνεται πιο σπάνια θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό. Σε σύγκριση με τις γυναίκες που περνούν στην εμμηνόπαυση κοντά στα 51 τους χρόνια, οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση περνούν μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους χωρίς τα προστατευτικά οφέλη των οιστρογόνων και αυτό τις θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα υγείας.

Η αιτία της πρόωρης αποτυχίας των ωοθηκών είναι συχνά άγνωστη αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες που κάποια εκ των συγγενών της πέρασε στην εμμηνόπαυση σε πολύ νεαρή ηλικία, με άλλα λόγια μπορεί να υπάρχουν κληρονομικοί λόγοι. Μια μελέτη έδειξε ότι η ηλικία της εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι από τα 40 μέχρι τα 60, και σ’ αυτό παίζουν ρόλο τα γονίδια και η μιτοχονδριακή λειτουργία [1].

Γενικά, η εμμηνόπαυση ξεκινάει πιο νωρίς σε όσες γυναίκες καπνίζουν (1-2 χρόνια νωρίτερα) και σε όσες έχουν εκτεθεί σε τοξικούς παράγοντες και ακτινοβολία. Η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη αποτυχία των ωοθηκών, κάτι που μπορεί να είναι μόνιμο ή προσωρινό. Η διατροφή μπορεί επίσης να παίζει ρόλο. Σε μια μελέτη, οι γυναίκες με την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης D και ασβεστίου είχαν 17% μειωμένο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης [2].

Ποιες είναι οι ενδείξεις;

Στην πρώιμη εμμηνόπαυση οι περίοδοι γίνονται πιο αραιές ή σταματούν εντελώς. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν τα τυπικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης:

 • εξάψεις (ξαφνική αίσθηση ζεστασιάς που απλώνεται στο πάνω μέρος του σώματος).
 • Ανώμαλες ή χαμένες περίοδοι.
 • Περίοδοι που είναι βαρύτερες ή ελαφρύτερες από το σύνηθες.

Τα παραπάνω συμπτώματα οφείλονται στη μείωση της παραγωγής των οιστρογόνων. Μπορούν να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα όπως:

 • νυχτερινές εφιδρώσεις.
 • ευερεθιστότητα της ουροδόχου κύστης και επιδείνωση της απώλειας ελέγχου της ουροδόχου κύστης (ακράτεια).
 • ξηρό δέρμα, μάτια ή στόμα.
 • κολπική ξηρότητα.
 • δυσκολία στον ύπνο.
 • συναισθηματικές αλλαγές (ευερεθιστότητα, αλλαγές στη διάθεση, ήπια κατάθλιψη και άγχος).
 • μειωμένη σεξουαλική επιθυμία (λίμπιντο).
 • προβλήματα με τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Όπως όλες οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, έτσι κι αυτές με πρόωρη εμμηνόπαυση έχουν χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων που μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στη συνολική τους υγεία και να αυξήσουν τον κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις, όπως είναι η οστεοπόρωση. Άλλοι κίνδυνοι που σχετίζονται με την απώλεια οιστρογόνων περιλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου και των ωοθηκών, την περιοδοντική νόσο (π.χ. ουλίτιδα) και τον καταρράκτη.

Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια και αντιμετώπιση

Μια κατάσταση που ονομάζεται πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια έχει κοινά συμπτώματα με την εμμηνόπαυση. Μία στις 1.000 γυναίκες κάτω των 30 ετών και μία στις 100 μέχρι την ηλικία των 40 ετών αντιμετωπίζει διαταραχή της λειτουργίας των ωοθηκών με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τεκνοποιήσει. Οι γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια είναι δυνατό να εμφανίζουν ακανόνιστη περίοδο για αρκετά χρόνια.

Οι γιατροί προσπαθούν να βρουν τρόπους για να βοηθήσουν τις γυναίκες που βρίσκονται κοντά στην εμμηνόπαυση (περιεμμηνόπαυση) να αποκτήσουν παιδί. Το 2016, Έλληνες γιατροί ανακοίνωσαν μια θεραπεία που αποκατέστησε την εμμηνόρροια σε μια ομάδα γυναικών. Καθώς η θεραπεία επέτρεψε την ανάκτηση ωαρίων, προκάλεσε πρωτοσέλιδα που μίλαγαν για «αντιστροφή» της εμμηνόπαυσης. Η θεραπεία αφορούσε έγχυση πλάσματος που ήταν πλούσιο σε αιμοπετάλια σε 30 γυναίκες ηλικίας 46-49 ετών με «κουρασμένες» ωοθήκες. Η θεραπεία λειτούργησε για τα δύο τρίτα των γυναικών ενώ μέχρι σήμερα, πάνω από 1.000 γυναίκες έχουν ωφεληθεί αποκτώντας παιδιά.

Στο Vita4you.gr θα βρείτε ποικιλία προϊόντων για εμμηνόπαυση!

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο