Το βότανο ταραξάκο και οι ιδιότητές του!

0 Comment

Taraxacum plant properties

Το ταραξάκο είναι μια οικογένεια φυτών που αναπτύσσονται σε πολλά μέρη του κόσμου. Το πιο κοινό είδος είναι το Taraxacum officinale. Άλλες ονομασίες του είναι πικραλίδα, δανδελίων, ραδίκι του βουνού, αγριοράδικο, μαρουλίδα, αγριομάρουλο και πικραφάκα. Στην παραδοσιακή βοτανική ιατρική χαίρει μεγάλης εκτίμησης για το ευρύ φάσμα των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του. Για αιώνες, έχει χρησιμοποιηθεί για τη αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, όπως της ακμής, της ηπατικής νόσου και της δυσκοιλιότητας. Καλλιεργείται για ιατρικούς και καταναλωτικούς σκοπούς σε διάφορες χώρες όπως στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Από τη ρίζα έως το άνθος, το ταραξάκο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φυτό, γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες (A, C, D, E και φολικό οξύ), ινοσιτόλη, λεκιθίνη και μέταλλα όπως ο σίδηρος, το κάλιο το μαγνήσιο, το ασβέστιο, το πυρίτιο, ο χαλκός, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος και το μαγγάνιο. Τα χόρτα του μπορούν να καταναλωθούν μαγειρεμένα ή ωμά σε σαλάτες.

Το ταραξάκο είναι από τα πλουσιότερα φυτά σε β-καροτένιο, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από κυτταρικές βλάβες -τα φύλλα του περιέχουν 11,000 µg ανά 100 γρ., όσο και το καρότο [1]. Έχει επίσης μια μεγάλη συγκέντρωση πολυφαινολών που είναι υψηλότερη στα άνθη και τα φύλλα. Η βιοχημική ανάλυση εντόπισε το χικορικό οξύ (chicoric acid) ως ένα άφθονο συστατικό του φυτού στη ρίζα, τα φύλλα και στα στελέχη του ενώ περιέχει επίσης χλωρογενικό οξύ σε σημαντική ποσότητα.

Η ρίζα του είναι πλούσια σε ινουλίνη, έναν τύπο διαλυτής φυτικής ίνας που υποστηρίζει την ανάπτυξη και τη διατήρηση ενός υγιούς εντερικού μικροβιώματος -μέχρι το  45% της ρίζας αποτελείται από ινουλίνη. Η αποξηραμένη ρίζα συχνά καταναλώνεται ως τσάι, αλλά μπορεί επίσης να καταναλωθεί και στη φυσική της μορφή. Με πολύ χαμηλή ή και καθόλου τοξικότητα, το Taraxacum officinale μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καθημερινή βάση, ως αφέψημα.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το βότανο είναι διουρητικό, καθαρτικό και υπογλυκαιμικό ενώ μπορεί επίσης να βοηθά στο αδυνάτισμα και στην υπέρταση [2].

Ταραξάκο-Ιδιότητες:

Ταραξάκο και υγεία ήπατος

Μελέτες σε ζώα έχουν διαπιστώσει ότι το ταραξάκο έχει προστατευτική επίδραση στον ηπατικό ιστό, παρουσία τοξικών ουσιών. Μία μελέτη βρήκε σημαντική προστασία του ήπατος σε ποντίκια που εκτέθηκαν σε τοξικά επίπεδα ακεταμινοφαίνης (παρακεταμόλης). Οι ερευνητές απέδωσαν το εύρημα στα αντιοξειδωτικά του βοτάνου [3]. Άλλες μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι το συμπλήρωμα εκχυλίσματος πικραλίδας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του υπερβολικού λίπους που είναι αποθηκευμένο στο ήπαρ [4]. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί πώς το βότανο επηρεάζει την υγεία του ήπατος στους ανθρώπους.

Ταραξάκο και έλεγχος σακχάρου στο αίμα

Το χικορικό οξύ και το χλωρογενικό οξύ είναι δύο βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται σε όλα τα μέρη του φυτού και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σακχάρου. Μελέτες σε δοκιμαστικό σωλήνα και σε ζώα δείχνουν ότι αυτές οι ενώσεις μπορούν να βελτιώσουν την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας βελτιώνοντας ταυτόχρονα την απορρόφηση της γλυκόζης από τον μυϊκό ιστό. Αυτή η διαδικασία οδηγεί σε βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε ζώα, το χικορικό οξύ και το χλωρογενικό οξύ περιόρισαν την πέψη των αμυλούχων υδατανθράκων, που σημαίνει ότι μπορεί να μειώνουν το σάκχαρο του αίματος [1] αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν αυτό συμβαίνει στον άνθρωπο.

Ταραξάκο και αδυνάτισμα

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το ταραξάκο μπορεί να υποστηρίζει την απώλεια βάρους και τη συντήρηση του μειωμένου βάρους, μέσω βελτίωσης του μεταβολισμού των υδατανθράκων και μειώνοντας την απορρόφηση του λίπους [5]. Μια μελέτη σε ποντίκια έδειξε η υπήρξε απώλεια βάρους η οποία σχετίστηκε με συμπλήρωμα πικραλίδας αλλά αυτό ήταν τυχαίο εύρημα και όχι το επίκεντρο της μελέτης [4]. Μια άλλη μελέτη σε παχύσαρκους ποντικούς βρήκε ότι το χλωρογενικό οξύ μείωσε το σωματικό βάρος και τα επίπεδα ορισμένων ορμονών που βοηθούν στην αποθήκευση του λίπους [6]. Απαιτείται εστιασμένη έρευνα με βάση τον άνθρωπο για να καθοριστεί μια σαφής σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ του βοτάνου και της διαχείρισης του βάρους.

Ταραξάκο και αρτηριακή πίεση

Οι παραδοσιακές πρακτικές ιατρικής χρησιμοποιούν το ταραξάκο ως διουρητικό με βάση την πεποίθηση ότι μπορεί να αποτοξινώσει ορισμένα όργανα. Στη σύγχρονη ιατρική, χρησιμοποιούνται διουρητικά φάρμακα για να απαλλαγεί από το σώμα από περίσσεια υγρού, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μια μελέτη στον άνθρωπο διαπίστωσε ότι το βότανο είναι πράγματι ένα αποτελεσματικό διουρητικό. Ωστόσο, η μελέτη πραγματοποιήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα και περιελάμβανε μόνο 17 άτομα [7]. Το ταραξάκο περιέχει κάλιο, ένα μέταλλο που σχετίζεται με μειωμένη αρτηριακή πίεση σε άτομα με προηγουμένως αυξημένα επίπεδα, έτσι μπορεί να έχει και έμμεση επίδραση στην αρτηριακή πίεση.

Ταραξάκο, πέψη και δυσκοιλιότητα

Η παραδοσιακή φυτική ιατρική έχει χρησιμοποιήσει το ταραξάκο για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και άλλων συμπτωμάτων που έχουν σχέση με την πέψη. Μια μελέτη σε ποντίκια τα οποία έλαβαν συμπλήρωμα του βοτάνου βρήκε σημαντική αύξηση των συστολών του στομάχου και της εκκένωσης του περιεχομένου του. Επιπλέον, η ρίζα πικραλίδας είναι πλούσια πηγή πρεβιοτικών φυτικών ινών και κυρίως ινουλίνης. Η έρευνα έχει δείξει ότι η ινουλίνη έχει την ικανότητα να μειώνει τη δυσκοιλιότητα και να αυξάνει την εντερική κίνηση [8].

Ταραξάκο και δέρμα

Η έρευνα σε δοκιμαστικό σωλήνα και ζώα δείχνει ότι το ταραξάκο μπορεί να προστατεύσει από βλάβες του δέρματος από το ηλιακό φως και την ακμή. Σε μια μελέτη, τα εκχυλίσματα φύλλων και ανθέων του φυτού προστάτευσαν από βλάβες του δέρματος όταν εφαρμόστηκαν λίγο πριν ή αμέσως μετά την έκθεση σε UVB ακτινοβολία -η ρίζα δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματική [9]. Πρόσθετη έρευνα δείχνει ότι το εκχύλισμα πικραλίδας μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τον ερεθισμό του δέρματος, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την ενυδάτωση και την παραγωγή κολλαγόνου. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο στην πρόληψη και τη θεραπεία ορισμένων τύπων ακμής [10].

Δοσολογία συμπληρώματος

Τα φύλλα και οι μίσχοι καταναλώνονται συχνά στη φυσική τους κατάσταση μαγειρεμένα ή ωμά. Η ρίζα συνήθως ξηραίνεται, αλέθεται και καταναλώνεται ως υποκατάστατο τσαγιού ή καφέ. Διατίθεται επίσης ως συμπλήρωμα σε μορφές, όπως κάψουλες και βάμμα. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες δοσολογίας καθώς έχει γίνει πολύ λίγη έρευνα σχετικά με τα συμπληρώματα.

Για το ταραξάκο έχουν χρησιμοποιηθεί σε μελέτες οι παρακάτω δοσολογίες:

 • Φρέσκα φύλλα: 4-10 γραμμάρια, καθημερινά.
 • Αποξηραμένα φύλλα: 4-10 γραμμάρια, καθημερινά.
 • Βάμμα φύλλων: 0,4-1 κουταλάκι του γλυκού (2-5 ml), τρεις φορές την ημέρα.
 • Φρέσκος χυμός φύλλων: 1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml), δύο φορές την ημέρα.
 • Εκχύλισμα υγρού: 1-2 κουταλάκι του γλυκού (5-10 ml), καθημερινά.
 • Φρέσκια ρίζα: 2-8 γραμμάρια, καθημερινά.
 • Αποξηραμένη σκόνη: 250-1.000 mg, τέσσερις φορές την ημέρα.

 

Πιθανές παρενέργειες

Το ταραξάκο έχει χαμηλή τοξικότητα και είναι πιθανότατα ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, ειδικά ως τροφή [1]. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι η έρευνα εξακολουθεί να είναι περιορισμένη. Μελέτες σε κουνέλια, ποντίκια και αρουραίους που έλαβαν στοματική αγωγή με αποξηραμένο φυτό (3 έως 6 γρ. ανά κιλό σώματος), και ποντίκια που υποβλήθηκαν σε αγωγή με εκχυλίσματα δεν έδειξαν ορατά ή σημαντικά σημάδια τοξικότητας [11].

Ωστόσο, το ταραξάκο μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Δερματίτιδα εξ επαφής μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα. Αν παρουσιάσετε κνησμό, εξάνθημα, φλεγμονή των ματιών, καταρροή ή δυσκολία στην αναπνοή διακόψτε τη χρήση του. Επειδή ρίχνει το σάκχαρο, το αφέψημα θα μπορούσε να προκαλέσει υπογλυκαιμία σε διαβητικά άτομα. Επίσης μπορεί να αλληλεπιδράσει δυσμενώς με ορισμένα διουρητικά. Εάν λαμβάνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε το βότανο. Άτομα με πέτρα στη χολή πρέπει να κάνουν χρήση μόνο με επίβλεψη γιατρού.

Στο Vita4you.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα με ταραξάκο!

Παραπομπές

 1. The Physiological Effects of Dandelion (Taraxacum Officinale) in Type 2 Diabetes.
 2. Diverse biological activities of dandelion.
 3. Antioxidant Properties of Taraxacum Officinale Leaf Extract Are Involved in the Protective Effect Against Hepatoxicity Induced by Acetaminophen in Mice.
 4. Taraxacum Official (Dandelion) Leaf Extract Alleviates High-Fat Diet-Induced Nonalcoholic Fatty Liver.
 5. Plants with potential use on obesity and its complications.
 6. Chlorogenic Acid Exhibits Anti-Obesity Property and Improves Lipid Metabolism in High-Fat Diet-Induced-Obese Mice.
 7. The Diuretic Effect in Human Subjects of an Extract of Taraxacum Officinale Folium Over a Single Day.
 8. Effectiveness of Inulin Intake on Indicators of Chronic Constipation; A Meta-Analysis of Controlled Randomized Clinical Trials.
 9. Dandelion Extracts Protect Human Skin Fibroblasts From UVB Damage and Cellular Senescence.
 10. Skin Hydration and Collagen Synthesis of AF-343 in HS68 Cell Line and NC/Nga Mice by Filaggrin Expression and Suppression of Matrix Metallopreteinase.
 11. Effects of Portulaca Oleracae (Kulfa) and Taraxacum Officinale (Dhudhal) in Normoglycaemic and Alloxan-Treated Hyperglycaemic Rabbits.

 

0 Σχόλια

  Αφήστε Σχόλιο