Συμπληρώματα Διατροφής για Παιδιά: Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζονται

0 Comment

kids_supplements

Δεν είναι λίγοι οι νέοι γονείς που συχνά αναζητούν συμπληρώματα διατροφής για τα παιδιά τους, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Πότε όμως ένα παιδί χρειάζεται πραγματικά ένα συμπλήρωμα και ποιο από όλα να διαλέξετε;

Γενικά, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πως εάν ένα παιδί τρέφεται σωστά και έχει ποικιλία στη διατροφή του, τότε δεν χρειάζεται να πάρει επιπλέον βιταμίνες ή άλλα παιδικά σκευάσματα. Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις, όπου παρατηρούνται ελλείψεις σε βιταμίνες και μέταλλα όπως:

  • Εάν το παιδί ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή
  • Εάν συνυπάρχει κάποιο χρόνιο νόσημα, το οποίο επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών π.χ κοιλιοκάκη, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κά.
  • Εάν έχει υποστεί χειρουργείο που επηρέασε το πεπτικό σύστημα
  • Όταν το παιδί είναι εξαιρετικά εκλεκτικό με το φαγητό του και δεν έχει ποικιλία στη διατροφή του.

 

Χορτοφαγία και παιδιά

Πολύ συχνά παιδιά που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή παρουσιάζουν ελλείψεις σε συστατικά όπως βιταμίνη Β12 και βιταμίνη D, καθώς και σε σίδηρο, ασβέστιο και ψευδάργυρο, ειδικά όταν δεν τρώνε καθόλου προϊόντα ζωικής προέλευσης. Εάν διαπιστωθεί από εξετάσεις ότι όντως υπάρχουν ελλείψεις, η διατροφή του παιδιού καλό θα ήταν να σχεδιαστεί από διατροφολόγο και εάν κρίνεται απαραίτητο να γίνει κάποια λήψη συμπληρώματος. Ακόμη, θα πρέπει να ελέγχεται συχνά από τον παιδίατρο η ανάπτυξή του, ώστε να συμβαδίζει με τα όρια της ηλικίας του.

Ενίσχυση ανοσοποιητικού

Το σύνηθες φαινόμενο να αρρωσταίνουν τα μικρά παιδιά με το που ξεκινά η σχολική χρονιά, αλλά και αργότερα μέσα στον χειμώνα, όπου η γρίπη είναι σε έξαρση, έχει οδηγήσει πολλούς γονείς να ψάχνουν λύσεις για ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους. 

Μια από τις πιο ασφαλείς επιλογές είναι η λήψη προβιοτικών. Καταρχάς, μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψή τους από τις τροφές, επιλέγοντας γιαούρτι με καλλιέργεια, κεφίρ, αριάνι, και προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση. Πλέον, κυκλοφορούν και συμπληρώματα με προβιοτικά για παιδιά σε μορφή σκόνης ή σταγόνων, τα οποία μπορείτε να αναμείξετε με το γιαουρτάκι ή κάποιο κρύο ρόφημα του παιδιού.

Εάν ο παιδίατρός σας συμφωνήσει, υπάρχουν φυτικά παιδικά συμπληρώματα για ενίσχυση του ανοσοποιητικού, τα οποία μπορεί να περιέχουν πρόπολη, βασιλικό πολτό, εχινάκεια, βιταμίνη C. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη διάρκεια λήψης ενός τέτοιου συμπληρώματος, μιας και για παράδειγμα βότανα όπως η εχινάκεια δεν ενδείκνυνται για μακροχρόνια λήψη, αλλά για διάστημα περίπου 3 εβδομάδων.

Η βιταμίνη D έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αλλά και του μυϊκού συστήματος και πλέον συνίσταται από τους παιδίατρους λήψη της τους πρώτους μήνες ζωής ενός βρέφους, ειδικά αν αυτό θηλάζει. 

Όταν το παιδί δεν τρώει

Σε αρκετές περιπτώσεις, τα παιδιά γίνονται αρκετά εκλεκτικά με πολλά φαγητά, ακόμα κι αν μέχρι χθες τα έτρωγαν! Μάλιστα, αρκετές έρευνες έχουν διεξαχθεί επί του θέματος, δείχνοντας ότι συχνά τα εκλεκτικά με το φαγητό παιδιά (picky eaters) έχουν χαμηλότερη πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Κάτι τέτοιο ήταν αποτέλεσμα χαμηλότερης κατανάλωσης κρέατος, ψαριών, φρούτων και λαχανικών. (1)

Εάν αυτό διαρκέσει για καιρό, είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν ελλείψεις και ο παιδίατρος να σας συστήσει κάποια πολυβιταμίνη για παιδιά. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να επαναπαυθείτε, καθώς πρόκειται για μια προσωρινή λύση ανάγκης. Προτεραιότητα έχει να μάθει το παιδί να τρώει από όλα, ή ακόμα κι αν αποφεύγει συγκεκριμένες τροφές, θα πρέπει να ερευνήσετε από ποιες εναλλακτικές πηγές μπορεί να πάρει τα ίδια στοιχεία.

Προβλήματα στην ανάπτυξη

Κάποιες φορές, παιδιά που δυσκολεύονται με το φαγητό, ενδεχομένως να παρουσιάσουν προβλήματα στην ανάπτυξη, όπως μειωμένο βάρος και ύψος σχετικά με την ηλικία τους. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, καλό είναι να μην πάρετε αυθαίρετα κάποιο συμπλήρωμα μόνοι σας, αλλά να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. 

Χρόνιες ασθένειες και διατροφή στα παιδιά

Όταν, το παιδί έχει κάποια χρόνια πάθηση, συχνά παρατηρείται υπερκαταβολισμός, δηλαδή το σώμα έχει παραπάνω απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά και θερμίδες, καθώς προσπαθεί να ανταπεξέλθει στη νόσο. Επιπλέον, σε περιπτώσεις όπως η κοιλιοκάκη και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το έντερο παθαίνει βλάβη, με αποτέλεσμα να μην απορροφώνται καλά αρκετά μικροθρεπτικά συστατικά. Σε άλλες περιπτώσεις πάλι ο οργανισμός του δυσκολεύεται να μεταβολίσει τα λίπη και εκεί υπάρχει δυσκολία στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών A, D, E και Κ. 

Βιταμίνες για παιδιά αθλητές

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο, είναι γονείς αθλητών να προσπαθούν να βρουν συμπληρώματα για τα παιδιά τους, είτε γιατί πιστεύουν πως μόνο έτσι θα καλυφθούν οι ανάγκες τους, είτε για να πετύχουν καλύτερες επιδόσεις ή ακόμα και για να ψηλώσουν περισσότερο! Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν ότι εάν οι αυξημένες ανάγκες του παιδιού καλύπτονται από τη διατροφή, τότε δεν θα έχει υπάρξει πρόβλημα. 

Επιπλέον, η λήψη κάποιου συμπληρώματος καλό είναι να μην καθορίζεται από τους προπονητές, αλλά από κάποιον ειδικό γιατρό που θα γνωρίζει το ιστορικό του παιδιού. Η υπερφόρτωση του οργανισμού με διάφορα θρεπτικά συστατικά μπορεί να έχει διάφορες παρενέργειες πχ ναυτία, νεφρικά προβλήματα κ.ά. 

Γενικά, παρά το γεγονός ότι τα συμπληρώματα διατροφής για παιδιά είναι προσεκτικά μελετημένα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους, είναι εξέχουσας σημασίας να μην γίνονται υπερβολές. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας τα χρειάζεται και δώστε έμφαση σε μια υγιεινή διατροφή!

 

Στο Vita4you.gr θα βρείτε συμπληρώματα διατροφής για παιδιά.

 

 

Βιβλιογραφία

1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27935522

2.https://www.healthline.com/nutrition/vitamins-for-kids#selection-dosage

 

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο