Συμπληρώματα διατροφής για εφήβους

0 Comment

    Διάβασμα, φροντιστήρια, σχολείο, αθλήματα, οι έφηβοι χρειάζονται καθημερινά ενέργεια και θρεπτικά συστατικά ώστε να αναπτυχθούν και να μπορέσουν παράλληλα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

    Δεν είναι λίγες οι φορές, που η πνευματική κόπωση είναι τόσο μεγάλη που περνάνε ώρες μπροστά από ένα βιβλίο χωρίς να μπορούν να αποδώσουν. Πώς μπορούμε λοιπόν να φροντίσουμε, ώστε οι έφηβοι να έχουν σωματική και πνευματική υγεία; Τι ρόλο παίζουν τα συμπληρώματα στη διατροφή ενός εφήβου;

Υγιεινή διατροφή

    Το άλφα και το ωμέγα στη ζωή ενός εφήβου είναι ένα πλήρες, ισορροπημένο διαιτολόγιο το οποίο θα εξασφαλίζει τις ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για ανάπτυξη, σωματική και πνευματική ενέργεια. Σε γενικές γραμμές, κανένα τρόφιμο δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή ενός εφήβου, καθώς κάθε ομάδα τροφίμου δίνει διαφορετικά συστατικά που επιδρούν διαφορετικά στην εγκεφαλική, νοητική και σωματική ανάπτυξη.

   Σύμφωνα με τις συστάσεις, εφόσον ένας έφηβος έχει μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή που του εξασφαλίζει όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία για τις ανάγκες της ηλικίας του, δεν υπάρχει ανάγκη για λήψη συμπληρωμάτων υγείας. Ωστόσο, στην πράξη και σύμφωνα με μελέτες στην Ελλάδα, αποδεικνύεται πως λίγοι έφηβοι καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες και μέταλλα. Καθώς οι ελλείψεις σε ορισμένα ιχνοστοιχεία δεν έχουν εμφανή συμπτώματα, η ανάπτυξη και νοητική επίδοση του εφήβου μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά.

Συμπληρώματα διατροφής για εφήβους

   Τα συμπληρώματα διατροφής για παιδιά έρχονται να καλύψουν τα κενά της διατροφής τους. Καθώς οι έφηβοι έχουν ανάγκη σε πληθώρα θρεπτικών συστατικών, η λήψη ενός πολυβιταμινούχου συμπληρώματος είναι η πιο κατάλληλη επιλογή για έναν έφηβο. Ωστόσο, ένα συμπλήρωμα διατροφής πρέπει να πληροί ορισμένες προδιαγραφές ώστε να θεωρηθεί κατάλληλο για λήψη, όπως

 • Να είναι σχεδιασμένο για τις διαιτητικές ανάγκες των εφήβων.
 • Να συμμορφώνεται με τις ημερήσιες συνιστώμενες προσλήψεις για τα θρεπτικά συστατικά που παρέχει.
 • Να αποφεύγονται οι μεγαδόσεις, εκτός εάν το συμπλήρωμα απευθύνεται σε ειδικές περιπτώσεις και καλύπτει ειδικές διατροφικές ανάγκες.
 • Να προσφέρει όλο το φάσμα των βιταμινών και ιχνοστοιχείων που απαιτούνται για την ανάπτυξη.
 • Να αναφέρει με σαφήνεια στη διατροφική ετικέτα την περιοκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά.
 • Να ακολουθούνται οι γενικοί κανόνες ορθής παραγωγής και διακίνησής , από την εταιρεία που το παράγει.

Θρεπτικά συστατικά που θα πρέπει να υπάρχουν στα συμπληρώματα διατροφής που αφορούν εφήβους:

 • Αντιοξειδωτικές βιταμίνες (βιταμίνες A, C και Ε). Θωρακίζουν τον οργανισμό και το αμυντικό σύστημα, βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες ενώ παράλληλα συμμετέχουν στη σωματική και πνευματική υγεία. Απαραίτητες σε περιόδους έντονου stress.
 • Απαραίτητα αμινοξέα. Απαραίτητα για ιστική και μυϊκή ανάπτυξη, για τη βιοσύνθεση νευροδιαβιβαστών, καθώς και για την καλή λειτουργία της μνήμης και της διάθεσης.
 • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Συμμετέχουν στη λειτουργία και ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού, στο σύνολό του. Συμβάλλουν στην καλύτερη συγκέντρωση και απόδοση στο διάβασμα, δίνουν ενέργεια και μειώνουν την κόπωση.
 • Βιταμίνη D, ασβέστιο, μαγνήσιο. Απαραίτητα στοιχεία για οστική και σωματική ανάπτυξη. Συνεργούν μεταξύ τους και συμμετέχουν σε πολλές βιοχημικές αντιδράσεις που αφορούν το ανοσοποιητικό, τη νευρική και μυϊκή λειτουργία.
 • Σίδηρος. Απαραίτητο στοιχείο για την αιμοποίηση. Μειωμένα επίπεδα συνδέονται με καθυστερημένη ανάπτυξη, κούραση, ατονία και μειωμένη πνευματική απόδοση.
 • Προβιοτικά. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, εξασφαλίζουν καλή γαστρεντερική λειτουργία και απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.
 • Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Έχουν αντιφλεγμονώδεις δράσεις και επιδρούν στη γνωσιακή κατάσταση και διάθεση, βελτιώνοντας της εγκεφαλικές λειτουργίες (DHA).
 • Καρνιτίνη και CoQ10. Συμμετέχουν στους μηχανισμούς παραγωγής ενέργεια των κυττάρων. προσφέρουν ευεξία και ενέργεια σε παιδιά με έντονη κόπωση ή αθλητές.

   Βότανα που μπορούν να ληφθούν την περίοδο των εξετάσεων και βοηθούν στη συγκέντρωση, βελτιώνουν τη μνήμη, τις εγκεφαλικές λειτουργίες καθώς και την προσήλωση μέσα στην ημέρα είναι:

 • Bacopa
 • Ginkgo biloba
 • Panax ginseng
 • Rhodhiola

Η συστηματική λήψη βοτάνων χωρίς την έγκριση του ιατρού θα πρέπει να αποφεύγεται. Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής που επιδρούν στο μεταβολισμό ή περιέχουν καφεΐνη, καθώς και όσων αφορούν απώλεια βάρους.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε συμπληρώματα διατροφής και πολυβιταμινικές φόρμουλες για εφήβους.

0 Σχόλια

  Αφήστε Σχόλιο