Βασιλικός πολτός: Η πολυβιταμίνη της φύσης!

0 Comment

  royal

  Βασιλικός πολτός! Η τροφή της βασίλισσας μέλισσας που την κάνει να ξεχωρίζει από όλη την κυψέλη, τόσο σε μέγεθος όσο και σε μακροζωία! Εκτός όμως από τις μέλισσες ευνοεί και τον άνθρωπο σε πολλές αξιοσημείωτες περιπτώσεις. Ο βασιλικός πολτός έγινε γνωστός το 1954, όταν ο πάπας Πίος ο 12ος τον κατανάλωσε λίγο πριν τον θάνατό του από γηρατειά και ξαφνικά ανέκαμψε! Εκ τότε πολλοί έχουν δοκιμάσει την πολύτιμη αυτή ουσία και πληθώρα μαρτυριών επισημαίνουν τις θαυματουργικές ιδιότητές του.

Βασιλικός πολτός: τι είναι;

  Όλοι έχουμε ακούσει για τον βασιλικό πολτό, όμως τι ακριβώς είναι; Πρόκειται για μια κρεμώδη υπόλευκη ουσία που παράγουν οι μέλισσες εργάτριες. Προορίζεται μόνο για τη βασίλισσα και τις προνύμφες που θα γίνουν βασίλισσες, οι οποίες τρέφονται αποκλειστικά με αυτόν. Έτσι, είναι πιο υγιείς, πιο γόνιμες και ζούνε 40-50 φορές παραπάνω!

  Το χρώμα του είναι σημάδι της φρεσκότητάς του. O φρέσκος βασιλικός πολτός έχει χρώμα που κυμαίνεται ανάμεσα στο λευκό και το ανοιχτό κίτρινο. Όσο πιο φρέσκος είναι τόσο πιο ανοιχτό και λαμπερό είναι το χρώμα. Αντίθετα το μαύρο χρώμα υποδηλώνει την έκθεσή του στο οξυγόνο για μεγάλο διάστημα, είτε κατά τη διάρκεια συλλογής του είτε κατά το φιλτράρισμα. Η υφή του είναι ζελατινώδης και παχύρευστη, όμως με το πέρασμα του χρόνου γίνεται συμπαγής. Η γεύση του είναι υπόξινη, κάτι που οφείλεται στο χαμηλό pH, ενώ το άρωμά του είναι ελαφρύ.

  Οι μοναδικές ιδιότητές του οφείλονται στην πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνες, όπως αυτές του συμπλέγματος Β, οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες C, E, Α, D κ.ά.

Οι σημαντικότερες ιδιότητές του:

 • Ο βασιλικός πολτός δίνει ενέργεια, βελτιώνει τη διάθεση και αυξάνει την όρεξη για εργασία. Πολλοί τον χρησιμοποιούν για καλύτερη σωματική, αλλά και διανοητική δύναμη. Είναι ιδανικός για όσους ταλαιπωρούνται από χρόνια εξάντληση, αρνητική διάθεση και ζαλάδες, ενώ έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα άτομα με νευρική ανορεξία. Συχνά χρησιμοποιείται και στην κατάθλιψη.
 • Είναι ιδανικός για παιδιά σε πολλές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, σε πρόωρα βρέφη, αλλά και σε παιδιά με ευαίσθητο οργανισμό από λοιμώξεις, αναιμία, πνευμονία κ.ά. βρέθηκε σε έρευνες ότι βελτίωσε την όρεξη, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το βάρος τους. Στα παιδιά με αναιμία αυξήθηκαν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, ενώ σε όλα παρατηρήθηκε ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και αντοχή στις διάφορες ασθένειες.
 • Ρυθμίζει την πίεση του αίματος και θεραπεύει τη χρόνια δυσκοιλιότητα, χάρη στην ακετυλοχολίνη που περιέχει.
 • Στους ηλικιωμένους φαίνεται να αποτελεί πολύτιμο βοήθημα, καθώς αυξάνει την όρεξη, αλλά και την ευφορία, κάτι που βοηθά τον γεροντικό οργανισμό.
 • Ο βασιλικός πολτός έχει αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Συμβάλλει στο να επουλωθούν έλκη και να βελτιωθούν διάφορα δερματικά προβλήματα, όπως έκζεμα, ερυθυματώδης λύκος, κοκκινίλες κ.ά. Γι’ αυτό και συχνά χρησιμοποιείται σαν συστατικό σε καλλυντικά και είδη περιποίησης.
 • Βοηθάει στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε παντοθενικό και 10 –ύδροξυ-δεκανοϊκό οξύ.
 • Βελτιώνει τη σεξουαλική ζωή, ειδικά στους άντρες.
 • Στις γυναίκες βοηθάει στην παραγωγή γάλακτος μετά την γέννα.
 • Προστατεύει τα ούλα από αιμορραγίες.
 • Συχνά χρησιμοποιείται στην νεφρική ανεπάρκεια ως βοήθημα παράλληλα με τη θεραπεία.

 

  Τον βασιλικό πολτό θα τον βρείτε στη φυσική του μορφή και απαραίτητα πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο. Ακόμη, υπάρχει πλέον σήμερα και σε μορφή συμπληρώματος για πιο υψηλή συγκέντρωση και εύκολη χρήση. Δεν έχει οριστεί ακόμη συνιστώμενη ημερήσια δόση, αλλά για θεραπευτικούς σκοπούς, η δοσολογία κυμαίνεται από 250-500mg σε μορφή συμπληρώματος ή ¼ – ½ κουταλάκι του γλυκού φρέσκου βασιλικού πολτού ημερησίως. Επίσης, καλό θα ήταν να αποφεύγεται η λήψη του από άτομα με άσθμα ή ιστορικό αλλεργιών σε προϊόντα μέλισσας.

  Ο βασιλικός πολτός αποτελεί λοιπόν, μια μοναδική τροφή που δύσκολα θα βρούμε όμοιά της στη φύση, ικανή να δυναμώσει και τον πιο εξασθενισμένο οργανισμό σε οποιαδήποτε ηλικία. Είναι μια ουσία που για ακόμη μια φορά αποδεικνύει τη σοφία της φύσης!

Στο Vita4you.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε βασιλικό πολτό!

Βιβλιογραφία

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31547049

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29028361

 

 

0 Σχόλια

  Αφήστε Σχόλιο