Προστάτης και Έλαιο Σπόρου Κολοκύθας!

2 Σχόλια

prostate

Αν είστε άνδρας άνω των 50 ή νεότερος αλλά ήδη έχετε παρατηρήσει κάποιες διαταραχές με την κύστη σας, τότε ο κολοκυθόσπορος θα γίνει το αγαπημένο σας σνακ! Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι άνδρες έπειτα από μια ηλικία μπορεί να βιώσουν αλλαγές στο μέγεθος του προστάτη τους και τις συνήθειες ούρησης. 

Τι είναι ο προστάτης;

Ο προστάτης είναι ένας αδένας σε μέγεθος καρυδιού που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη. Μετατρέπει την τεστοστερόνη σε διυδροτεστοστερόνη (DHT), βοηθώντας στην παραγωγή σπέρματος και την εκσπερμάτιση, αποκτώντας έτσι ύψιστη σημασία για το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Αν όμως αρχίζει να παράγεται υπερβολική ποσότητα DHT, μπορεί να προκύψουν προβλήματα με το μέγεθος του προστάτη.

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη

Πρόκειται για την αύξηση του προστάτη, που συνήθως αρχίζει μετά τα 40. Το αποτέλεσμα αυτής της αύξησης είναι ότι συμπιέζεται η ουρήθρα και αυτό κατ΄επέκταση είναι που δημιουργεί προβλήματα με την ούρηση. Γενικά, είναι μια κατάσταση που απασχολεί τους περισσότερους άνδρες, με τα στατιστικά να μιλάνε για 1 στους 3 σε ηλικίες άνω των 50 ετών και για το 80% σε ηλικίες άνω των 70!

Συμπτώματα

Αν και τα συμπτώματα δεν είναι ίδια σε όλους τους άνδρες, ωστόσο αν εντοπίσετε κάτι από τα παρακάτω καλό είναι να επισκεφτείτε άμεσα έναν ουρολόγο και να μην τα αφήσετε να χειροτερέψουν:

 • Δυσκολία στην ούρηση, καθυστέρηση έναρξης
 • Έντονη και ξαφνική επιθυμία για ούρηση
 • Συχνοουρία
 • Νυκτουρία, δηλ. ξύπνημα τη νύχτα για ούρηση
 • Διακοπτόμενη ή παρατεταμένη ούρηση
 • Αίσθημα ότι δεν αδειάζει τελείως η κύστη κατά την ούρηση

Σε αρκετούς άνδρες επηρεάζεται η σεξουαλική λειτουργία και η στύση εξαιτίας της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (ΚΥΠ), ενώ αυξάνεται και η πιθανότητα για μολύνσεις. 

Κολοκυθόσπορος και προστάτης

Εδώ και αιώνες ο κολοκυθόσπορος αποτελεί μια από τις πρώτες επιλογές για παθήσεις του προστάτη στην παραδοσιακή ιατρική πολλών χωρών ανά των κόσμο. Είναι πλούσιος σε ψευδάργυρο, καροτενοειδή και φυτοστερόλες, ουσίες που φαίνεται να είναι ωφέλιμες για την υγεία του προστάτη. 

Άνδρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη φαίνεται να έχουν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου στο προστατικό υγρό, γι’ αυτό και είναι ένα στοιχείο που πρέπει να αυξήσουν στη διατροφή τους. Επιπλέον, η δίαιτα πλούσια σε καροτενοειδή έχει βρεθεί πως μειώνει τον κίνδυνο για ΚΥΠ, ενώ οι φυτοστερόλες ανακουφίζουν από τα συμπτώματα (1). 

Η πρόσληψη ψευδαργύρου και φυτοστερολών από τη διατροφή ή μέσω συμπληρωμάτων φαίνεται να βοηθά στη μείωση ενός διογκωμένου προστάτη (2).

Έλαιο σπόρου κολοκύθας και προστάτης

Το έλαιο σπόρου κολοκύθας είναι στην ουσία το εκχύλισμα που προκύπτει έπειτα από ειδική επεξεργασία από τους σπόρους της κολοκύθας. Είναι προτιμότερο να διαλέξετε έλαιο ψυχρής έκθλιψης, μιας και αυτή η διαδικασία διατηρεί περισσότερα από τα ωφέλιμα αντιοξειδωτικά που συνήθως χάνονται στη θερμική επεξεργασία. Πλέον, θα το βρείτε και ως συμπλήρωμα διατροφής.

Μάλιστα σε σχετική έρευνα σε Κορεάτες άνδρες, φάνηκε ότι η λήψη ελαίου σπόρου κολοκύθας, αλλά και ελαίου saw palmetto μείωσε το σκορ στη “Διεθνή Βαθμολογία Συμπτωμάτων Προστάτη”, γνωστή και ως IPSS. Επίσης, η ποιότητα ζωής και η ούρηση σταδιακά βελτιώθηκαν σε διάστημα 3-6 μηνών από τη λήψη 320mg ελαίου κολοκύθας καθημερινά (3).

Βάλτε λοιπόν τον κολοκυθόσπορο στην καθημερινότητά σας και μην αγνοείται τυχόν περίεργα συμπτώματα! Επισκεφτείτε κάποιον ειδικό, προκειμένου να σας καθησυχάσει και να σας δώσει τις σωστές συμβουλές. 

Βρείτε στο Vita4you συμπληρώματα με έλαιο σπόρου κολοκύθας και προϊόντα για την υγεία του προστάτη!

 

Βιβλιογραφία

1.https://www.hollandandbarrett.com/the-health-hub/conditions/mens-health/prostate/know-pumpkins-good-prostate/

2.https://www.avogel.co.uk/health/enlarged-prostate/the-best-snack-for-your-enlarged-prostate/

3.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20098586

2 Σχόλια
 • Avatar

  KAMVISSIS SAVVAS

  Απάντηση

  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΛΑΔΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΠΟΣΙΜΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ

  • Πελαγία Δαμιανού

   Πελαγία Δαμιανού

   Καλησπέρα σας, για έλαιο σπόρων κολοκύθας σε υγρή μορφή μπορείτε να δείτε εδώ: https://bit.ly/3c4dvI2, και σε μορφή κάψουλας εδώ: https://bit.ly/2LZkSG7. Για περισσότερες πληροφορίες και για παραγγελία μπορείτε να μας καλέσετε στο 2310 444422

Αφήστε Σχόλιο