Saw palmetto,για έναν υγιή προστάτη και μείωση της τριχόπτωσης

10 Σχόλια

  saw

To Saw Palmetto αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και χρησιμοποιούμενα συμπληρώματα διατροφής.

  Παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν τον καρπό του φυτού για να θεραπεύσουν προβλήματα της ουροδόχου κύστης, να αυξήσουν την γονιμότητα του σπέρματος και να ενισχύσουν τη λίμπιντο. Σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ουροδόχου κύστης που οφείλονται στο διογκωμένο προστάτη, για το χρόνιο πυελικό άλγος, τη μειωμένη σεξουαλική ορμή, την τριχόπτωση και άλλες καταστάσεις.

 Εξαιτίας της ευρείας κατανάλωσής του, το saw palmetto μελετήθηκε από πολλούς ερευνητές. Ποιες είναι οι δράσεις όμως του φυτού και σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία;

Τι είναι το Saw Palmetto

   Το Σάο Παλμέτο (Saw palmetto) ή αλλιώς γνωστό ως Serenoa repens ή Serenoa serrulata, είναι ένας μικρός φοίνικος ο οποίος φύεται κατά κύριο λόγο στη νοτιοανατολική Αμερική. Το ύψος του φυτού μπορεί φτάσει έως και τα 3μέτρα ύψος και αναπτύσσεται σε ζεστά κλίματα. Τα συμπληρώματα του Saw Palmetto, περιέχουν εκχύλισμα του βοτάνου και προέρχονται από τον καρπό του φυτού (berries), που μοιάζουν με μούρα.

   Η δράση του οφείλεται στα ενεργά συστατικά που περιέχονται στον καρπό και είναι κατά κύριο λόγο λιπαρά οξέα σε μορφή τριγλυκεριδίων, φυτοστερόλες, πολυσακχαρίτες, καροτενοειδή, βιταμίνη Ε και φλαβονοειδή.

Τρόπος δράσης

   O κύριος μηχανισμός δράσης οφείλεται στην ικανότητα των λιπαρών οξέων σε μορφή τριγλυκεριδίων που περιέχει, να αναστέλλουν τη δράση ενός ενζύμου, της 5α-reductase. Η 5α-reductase αποτελεί ένα ένζυμο υπεύθυνο για τη μετατροπή της τεστοστερόνης στην ανδρογενή της μορφή που είναι η διυδροτεστοστερόνη (DHT). Τα αυξημένα επίπεδα διυδροτεστοστερόνης (dihydrotestosterone – DHT) προκαλούν μία σειρά από ανεπιθύμητες ενέργειες όπως τριχόπτωση, διόγκωση του αδένα του προστάτη κ.α..

   To λιπαρό εκχύλισμα του φρούτου του Saw palmetto, φάνηκε πως έχει την ικανότητα να αναστέλλει στη δράση του παραπάνω ενζύμου, με αποτέλεσμα να μειώνει τις ανεπιθύμητες ενέργειες της DHT.

Οφέλη και ιδιότητες

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη

   Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, που ουσιαστικά αποτελεί τη διόγκωση του αδένα του προστάτη (BPH) αποτελεί μια κοινή κατάσταση σε άνδρες άνω των 45 ετών. Xαρακτηρίζεται από διάφορα συμπτώματα που αφορούν το ουροποιητικό σύστημα, όπως συχνοουρία, καθυστερημένη έναρξη ή επώδυνη ούρηση. Ο λόγος των παραπάνω συμπτωμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι η ουρήθρα περνά διαμέσο του αδένα του προστάτη στους άνδρες, με αποτέλεσμα, όταν υπάρχει διόγκωση του προστάστη, κατ’ επέκταση να δημιουργούνται και προβλήματα που αφορούν το ουροποιητικό σύστημα.

   Παρόλο που πολλές μελέτες δε επαλήθευσαν το κατά πόσο το Σαο παλμέτο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της BPH, υπάρχουν πολλά δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η λήψη του συμβάλλει χωρίς δυσάρεστες παρενέργειες, στη μείωση και ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η δράση οφείλεται στη μείωση του μεγέθους του προστάτη, λόγω αναστολής της 5α-reductase και στις πολυφαινόλες, που ασκούν προστατευτική δράση στο ουροποιητικό σύστημα. Τα συμπτώματα που φαίνεται να υποχωρούν με τη λήψη saw palmeto είναι:

 • Μείωση συχνότητας συχνοουρίας και νυχτερινής ενούρησης
 • Βελτίωσης της έναρξης ούρησης και στην καλή κένωση της ουροδόχου κύστεως
 • Μείωση του πόνου
 • Φυσιολογική ροή ούρων

Saw palmetto και τριχόπτωση

   Η λήψη Saw Palmetto έχει βρεθεί ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κληρονομικής ανδρογενετικής αλοπεκίας, ειδικά στους άνδρες καθώς και στη μείωση τριχόπτωσης. Οι θύλακες των τριχών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα επίπεδα DHT. Φυσιολογικά η δράση της DHT οδηγεί τα θυλάκια σε συρρίκνωση και σε μικρότερο κύκλο ζωής και πτώση των τριχών, μειώνοντας έτσι την παραγωγή τριχών και την αναγέννησή τους. Η λήψη Saw Palmetto βοηθά στη διατήρηση του ισοζυγίου της τεστοστερόνης, αποτρέποντας τη μετατροπή της σε DHT, μειώνοντας έτσι την τριχόπτωση.

Saw palmetto και καρκίνος του προστάτη

   Το PSA (prostate-specific antigen) αποτελεί μία πρωτεΐνη (αντιγόνο) η οποία παράγεται από τον αδένα του προστάτη. Η κλινική του αξία έγκειται στο ότι χρησιμοποιείται για να ανιχνεύσει τον καρκίνο του προστάτη καθώς και την πορεία της νόσου. Παρόλο που αρχικά υπήρχε πεποίθηση ότι το saw palmetto μπορεί και μειώνει τα επίπεδα PSA, από μετα-αναλύσεις μελετών φάνηκε πως η λήψη του μέσω συμπληρώματος δεν επιδρά σημαντικά στα επίπεδα του αντιγόνου και δεν φαίνεται να αποτελεί θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση ή πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

Ασφάλεια και δοσολογία

   Το Saw Palmetto λαμβάνεται σε δόσεις από 160-320mg την ημέρα. Λόγω του ότι αποτελεί ένα λιποδιαλυτό μόριο, καλό θα ήταν να λαμβάνεται παρουσία γεύματος. Η δράση του είναι εμφανής μετά από συνεχόμενη χρήση 8 εβδομάδων.

Μορφές Saw palmetto

   Το εκχύλισμα του Saw Palmetto μπορεί να βρεθεί σε ταμπλέτες, κάψουλες, υγρό εκχύλισμα ή τσάι. Η μεγαλύτερη δραστικότητα και απορροφησιμότητα φαίνεται να εντοπίζεται όταν λαμβάνεται σε κάψουλες ή ταμπλέτες.

Αντενδείξεις – αρνητικές αντιδράσεις

   Το Saw Palmetto περιέχει ταννικά οξέα, τα οποία έχουν την ιδιότητα να συμπλοκοποιούνται με τα μόρια σιδήρου και μειώνουν τη βιοδιαθεσιμότητά του. Άτομα με ιστορικό αναιμίας, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη λήψη του.

   Η λήψη Saw Palmetto μπορεί να μειώσει τον αριθμό των υποδοχέων οιστρογόνων και ανδρογόνων και συνεπώς ασκεί ορμονική δράση. Με βάση την παραπάνω δράση, αντενδείκνυται η λήψη του από άτομα με ιστορικό καρκίνου του προστάτη ή ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων, γενικότερα, ή από άτομα που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια, καθώς μπορεί να μειωθεί η δραστικότητά τους.

   Είναι ένα ιδιαίτερα ασφαλές συμπλήρωμα διατροφής, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες όπως γαστρεντερικές διαταραχές και ημικρανίες.

   Η λήψη του αντενδείκνυται από παιδιά, έγκυος ή θηλάζουσες γυναίκες καθώς και από άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, καθώς η λήψη saw palmetto επηρεάζει την πηκτικότητα του αίματος.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα διατροφής με Saw Palmetto και προϊόντα για τριχόπτωση!

10 Σχόλια
 • Avatar

  στελιοσ

  Απάντηση

  εχω διαβασει για το σαο παλμετο και θελω να μαθω αν θα αντικαταστησει τα φαρμακα ειναι η αρχη του προστατη

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη

   Ηρώ Γουνιτσιώτη

   Αγαπητέ κ. Στέλιο,
   η λήψη Saw Palmetto βοηθά στην αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη ακόμη και στα αρχικά του στάδια. Καθώς η δράση του είναι παρόμοια με μια κατηγορία φαρμάκων, δεν θα πρέπει λαμβάνεται ταυτόχρονα με φαρμακευτική αγωγή για τον προστάτη, όπως και δεν πρέπει να σταματήσετε τη φαρμακευτική αγωγή που ήδη παίρνετε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας.

 • Avatar

  Γιάννης

  Απάντηση

  Μπορεί να μειώσει σημαντικά την DHT Η κάνει μια πλ μικρή διαφορά

  • Πελαγία Δαμιανού

   Πελαγία Δαμιανού

   Κύριε Γιάννη καλησπέρα σας,
   η αλήθεια είναι ότι σε αυτό δεν μπορούμε να σας δώσουμε μια σίγουρη απάντηση, καθώς άλλες έρευνες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα και άλλες μέτρια. Υπάρχουν πάντως αρκετές μελέτες που αναφέρονται σε μείωση 35-40%.

 • Avatar

  Τσαβδαριδης Γιωργος

  Απάντηση

  Παιρνω salospir λογω εμφραγματος .Μπορω να παρω το saw palmeto για την υπερπλασια του προστατη;;

  • Πελαγία Δαμιανού

   Πελαγία Δαμιανού

   Καλημέρα σας! Το Saw palmetto είναι πιθανό να καθυστερήσει την πήξη του αίματος, για αυτό και καλό θα ήταν να το αποφύγετε. Το ιδανικό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας που γνωρίζει καλύτερα το ιστορικό σας.

 • Avatar

  Γιάννης

  Απάντηση

  Μείωση του psa με διάφορα βότανα ή φάρμακα σημαίνει ταυτόχρονα και μείωση κινδύνου καρκίνου;
  Είχα 6 psa και τώρα έχω 4.Τι σημαίνει αυτό;Έχει νόημα αν πέφτει από τα βότανα;

  • Πελαγία Δαμιανού

   Πελαγία Δαμιανού

   Κύριε Γιάννη καλησπέρα σας,
   γενικά ο δείκτης PSA δεν είναι επαρκής από μόνος του για τη διάγνωση καρκίνου, καθώς πορεί να είναι αυξημένος και εξαιτίας άλλων λόγων πχ καλοήθης υπερπλασία, προστατίτιδα, διέγερση του προστάτη κ.ά. Γι’αυτό όταν κάνετε την εξέταση πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας σχετικά με το ποια φάρμακα ή βότανα παίρνετε, ώστε να μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα και να σας ενημερώσει εκείνος σχετικά.

 • Avatar

  Εμμανουήλ

  Απάντηση

  Γεια σας.

  Παίρνω καψούλες saw palmetto 320 mg την ημέρα, γιατί το θεωρούσα απόλυτα ασφαλές.
  Ομως με προβλημάτισε πολύ η επισήμανσή σας ότι ασκεί ορμονική δράση. Ενεκα τούτου σκέπτομαι να το διακόψω, παρόλο που δεν έχω ιστορικό καρκίνου προστάτη.
  Ποια είναι η συμβουλή σας.

  Σάς ευχαριστώ.

  • Έφη Δασκάλου

   Έφη Δασκάλου

   Αγαπητέ κύριε Εμμανουήλ,
   Το saw palmetto δεν πρόκειται να επηρεάσει το ορμονικό σας σύστημα γενικότερα καθώς έχει συγκεκριμένη στοχευμένη δράση. Στην αύξηση του μεγέθους του προστάτη (καλοήθης υπερπλασία) συμβάλλει η διάσπαση της ορμόνης τεστοστερόνης σε διϋδροτεστοστερόνη (DHT). Το εκχύλισμα του saw palmetto έχει την ιδιότητα να σταματά την παραγωγή της DHT από την τεστοστερόνη μέσω της αναστολής ενός ενζύμου που ονομάζεται 5-α αναγωγάση (5-a reductase). Εάν δεν παίρνετε φάρμακα για τον προστάτη και εφόσον δεν έχετε ιστορικό κακοήθειας δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή διακοπής. Συστήνεται πάντα να ακολουθείτε τη συνιστώμενη δοσολογία χωρίς να γίνεται υπέρβαση αυτής.

Αφήστε Σχόλιο