Προστάτης

Ο προστάτης αποτελεί έναν μικρό αδένα, σε μέγεθος καρυδιού, ο οποίος εντοπίζεται κάτω απο την ουροδόχο κύστη των ανδρών και μπροστά από τον ορθό. Ο ρόλος του προστάτη είναι η παραγωγή ενός παχύρευστου υγρού το οποίο και αποτελεί μέρος του σπερματικού υγρού. Λόγω της εγγύτητας του προστάτη στην ουροδόχο κύστη και στην ουρήθρα, οποιοδήποτε πρόβλημα του αδένα, επηρεάζει άμεσα την...
Περισσότερα

48 Προϊόντα

ανά σελίδα
Σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-37%
Moducare Moduprost Extra Power 90 caps
Βαθμολογία:
4.5% of 5
-25%
Viogenesis Prostafit Active 30 caps
-30%
Menarini Prostamol 30 caps
-40%
Health Aid Prostavital 30 caps
-45%
Now Saw Palmetto 550 mg 100 caps
Βαθμολογία:
4% of 5
-40%
Power Health Classics Platinum Prostalive 30 caps
Βαθμολογία:
4% of 5
-30%
Genecom Terra Prost 30 caps
Βαθμολογία:
3% of 5
-35%
Lamberts Saw Palmetto Extract 160 mg 120 caps
-25%
Himalaya Speman 100 tabs
Βαθμολογία:
1% of 5
-35%
Solgar Prostate Support 60 veg. caps
-30%
A. Vogel Stinging Nettle Urtica 50 ml
-35%
Solgar Saw Palmetto 100 veg.caps
-40%
Doctor's Formulas Prostaplus 30 caps
Βαθμολογία:
4% of 5
-35%
Lamberts Prostex 90 caps
Βαθμολογία:
4% of 5
-20%
Charak Prosteez 60 tabs
Βαθμολογία:
5% of 5
-35%
Life Extension Ultra Prostate formula 60 sοftgels

48 Προϊόντα

ανά σελίδα
Σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Ο προστάτης αποτελεί έναν μικρό αδένα, σε μέγεθος καρυδιού, ο οποίος εντοπίζεται κάτω απο την ουροδόχο κύστη των ανδρών και μπροστά από τον ορθό. Ο ρόλος του προστάτη είναι η παραγωγή ενός παχύρευστου υγρού το οποίο και αποτελεί μέρος του σπερματικού υγρού. Λόγω της εγγύτητας του προστάτη στην ουροδόχο κύστη και στην ουρήθρα, οποιοδήποτε πρόβλημα του αδένα, επηρεάζει άμεσα την ικανότητα ούρησης καθώς και τη σεξουαλική υγεία.

Αίτια

Οι κυριότερες καταστάσεις του προστάτη αποτελούν η προστατίτιδα (φλεγμονή ή βακτηριακή μόλυνση του προστάτη), η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (μεγέθυνση του αδένα λόγω ηλικίας), καθώς και ο καρκίνος του προστάτη. Τα προβλήματα του προστάτη συνήθως εμφανίζονται σε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών, ενώ η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη αφορά του 2/3 του ανδρικού πληθυσμού. Ανάλογα την αιτία τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν, ωστόσο τα κυριότερα είναι:

  • πόνος ή αίσθηση κάυσου
  • επιτακτική ανάγκη ούρησης
  • συχνουρία ή ανουρία
  • δυσκολία ή επίπονη εσπερμάτωση

Αντιμετώπιση

Η διυδροτεστοστερόνη (DHT), ορμόνη υπεύθυνη για την εμφάνιση των συμπτωμάτων του προστάτη, δημιουργείται από την μετατροπή της τεστοστερόνης με τη βοήθεια ενός ενζύμου, του 5α-reductase. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων του προστάτη αφορά την καλοήθη υπερπλασία και την προστατίτιδα. Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει αποκλειστές των α-αδρενεργικών υποδοχέων, αναστολείς της 5-α-αναγωγάσης, αντιχολινεργικά για την υπερδραστήρια κύστη, αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5.

Συμπληρώματα διατροφής

  • Saw Palmetto (Serenoa repens). Πηγή φυτοστερολών, λιπαρών οξέων, βιταμίνης Ε και καροτενοειδών. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας, καθώς αναστέλλει τη δράση της 5α-reductase.
  • 'Ελαιο σπόρων κολοκύθας (Pumpkin seed oil). Πλούσιο σε λιπαρά οξέα, φυτοστερόλες, βιταμίνη Ε και λουτεΐνη. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση, προστατεύει από τη διόγκωση του προστάτη και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της υπερπλασίας.
  • Λυκοπένιο. Ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία η οποία συμβάλλει στην πρόληψη εμφάνισης προβλημάτων του προστάτη, ενώ καταπολεμά το οξειδωτικό στρες.
  • Τσουκνίδα (Urtica). Βότανο με διουρητικές ιδιότητες που εμποδίζει την δέσμευση της DHT και προάγει την υγιή λειτουργία του προστάτη. 
  • Εξαφοσφωτική ινοσιτόλη (IP 6). Μειώνει τα συμπτώματα της υπερπλασίας του προστάτη και προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.

Άλλες ωφέλιμες ουσίες που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και δρουν προστατευτικά είναι ο ψευδάργυρος, η γύρη, το επιλόβιο, το pygeum africanum καθώς και ορισμένα αμινοξέα.