Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, υπάρχει φυσική λύση;

0 Comment

cman

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, είναι μια αρκετά κοινή κατάσταση μεταξύ των ανδρών. Η διόγκωση του αδένα του προστάτη προκαλεί μια σειρά από ανεπιθύμητα ουρολογικά συμπτώματα και προβλήματα. Ποιος όμως είναι ο ρόλος αυτού του μικρού αδένα και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί φυσικά, χωρίς φάρμακα, η υπερπλασία του προστάτη;

 

Τι είναι ο προστάτης;

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος σε μέγεθος από κάστανο. Εντοπίζεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και πάνω από τους μύες της πυέλου, ενώ περιβάλλει μέρος της ουρήθρας.

Ο πιο σημαντικός ρόλος του προστάτη είναι η παραγωγή σπερματικών υγρών τα οποία συνδυάζονται με τα υγρά άλλων αδένων και εξασφαλίζουν την γονιμότητα των ανδρών και τη σωστή λειτουργία των σπερματοζωαρίων, καθώς και η εκσπερμάτιση.

Μια επιπλέον πολύ σημαντική λειτουργία του προστάτη είναι ο μεταβολισμός των ορμονών. Η τεστοστερόνη μετατρέπεται σε μια βιολογικά ενεργή μορφή που ονομάζεται διυδροτεστοστερόνη (DHT), με τη βοήθεια ενός ενζύμου της 5-άλφα ρεντουκτάσης. Το DHT είναι μια ανδρογόνος ορμόνη που παίζει ρόλο στην εφηβεία και βοηθά τους άντρες να αναπτύξουν τα ενήλικα χαρακτηριστικά τους και είναι υπεύθυνη στην πορεία για τη διόγκωση του αδένα του προστάτη.

 

Υπερπλασία του προστάτη – αίτια

Η ουρήθρα είναι είναι ένα σωληνάκι που περνά από τον προστάτη και μέσω του πέους μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη. Όταν ο αδένας του προστάτη μεγεθύνεται τότε επηρεάζει τη ροή των ούρων.

Η διόγκωση του αδένα του προστάτη είναι κάτι φυσιολογικό που συμβαίνει σχεδόν σε όλους του άνδρες. Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές τι προκαλεί αυτή τη μεγέθυνση, ωστόσο φαίνεται να οφείλεται σε ανισορροπία των φυλετικών ορμονών με το γήρας.

Παράγοντες κινδύνου για τη διόγκωση του προστάτη περιλαμβάνουν:

Γήρας. Διεύρυνση του προστατικού αδένα σπάνια προκαλεί σημεία και συμπτώματα σε άνδρες ηλικίας κάτω των 40 ετών Περίπου το ένα τρίτο των ανδρών βιώνουν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα από την ηλικία 60 και έπειτα.
Οικογενειακό ιστορικό. Ένας συγγενής αίματος, όπως ένας πατέρας ή ένας αδελφός, με προβλήματα του προστάτη σημαίνει ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε προβλήματα.
Διαβήτης και καρδιακές παθήσεις. Μελέτες δείχνουν ότι ο διαβήτης, καθώς και οι καρδιακές παθήσεις και η χρήση β-αναστολέων, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο της ΒΡΗ.
Τρόπος ζωής. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο υπερπλασίας, ενώ η άσκηση μπορεί να τον μειώσει.

 

PSA, τι είναι;

Το PSA είναι μια ουσία που παράγεται από τον αδένα του προστάτη. Αύξηση των επιπέδων PSA σηματοδοτούν διόγκωση του αδένα, ενώ μπορεί μα οφείλεται και σε μόλυνση, επέμβαση ή καρκίνο του προστάτη.

 

Υπερπλασία του προστάτη – συμπτώματα

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλει, ωστόσο τείνουν να επιδεινώνονται βαθμιαία με την πάροδο του χρόνου. Τα κοινά σημεία και συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη περιλαμβάνουν:

• Συχνή ή επείγουσα ανάγκη για ούρηση
• Αυξημένη συχνότητα ούρησης τη νύχτα (νυκτουρία)
• Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης
• Αδύναμο ρεύμα ούρων ή ρεύμα που σταματά και αρχίζει
• Αδυναμία πλήρωσης της ουροδόχου κύστης
• Αδυναμία ούρησης
• Αίμα στα ούρα

Το μέγεθος του προστάτη σας δεν καθορίζει απαραίτητα τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας. Μερικοί άνδρες με μόνο ελαφρώς διευρυμένο προστάτη μπορεί να έχουν σημαντικά συμπτώματα, ενώ άλλοι άνδρες με πολύ μεγάλες προστάτες μπορεί να έχουν λίγα συμπτώματα.

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη – θεραπεία

Σίγουρα είναι πολλοί αυτοί αναρωτιούνται πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η προστατίτιδα χωρίς φαρμακα; H βοτανοθεραπεία είναι μια αρκετά διαδεδομένη αλλά και αποτελεσματική λύση. Τα βότανα που χρησιμοποιούνται για την υπερπλασία του προστάτη είναι

  • Saw Palmetto. Βότανο πλούσιο σε φυτοστερόλες, με αντιανδρογόνο και αντιφλεγμονώδη δράση, που αναστέλλει τη δράση του ενζύμου (5-άλφα ρεντουκτάσης) για την παραγωγή διυδροτεστοστερόνης, ουσία υπεύθυνη για την αύξηση του μεγέθους του προστάτη. Βελτιώνει τη ροή των ούρων, προάγει την καλή κένωση της ουροδόχου κύστεως και μειώνει τα συμπτώματα όπως η δυσφορία κατά την ούρηση, η επιτακτική ούρηση και η νυχτερινή ενούρηση.
  • Pumpkin seed oil. Περιέχει ωφέλιμα λιπαρά οξέα και ορισμένα δραστικά φυτοχημικά συστατικά, όπως η cucurbitine και οι φυτοστερόλες. Εμποδίζει τη φλεγμονή, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της υπερπλασίας και χαλαρώνει τα μυϊκά τοιχώματα της ουροδόχου κύστης, καθώς αναστέλλει τη δράση της 5-άλφα ρεντουκτάσης, το οποίο μετατρέπει την τεστοστερόνη σε διυδροτεστοστερόνη.
  • Τσουκνίδα. Ήπιο διουρητικό βότανο που διευκολύνει την ούρηση. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στην αντιμετώπισης της δυσουρίας.
  • IP-6 (Εξαφοσφωτική ινοσιτόλη). Φυσικό συστατικό που αναστέλλει τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη. Μειώνει τα συμπτώματα της υπερπλασίας του προστάτη και έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
  • Επιλόβιο (Epilobium parviflorum). Βότανο με αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Περιέχει β-σιτοστερόλες που δρουν προστατευτικά στην υπερπλασία του προστάτη, ενώ ασκεί αντικαρκινική προστασία.
  • Pygeum africanum. Ενισχύει την υγεία του προστάτη και βοηθά στη μείωση της υπερπλασίας. ο προστάτης.

 

Βρείτε στο Vita4you.gr συμπληρώματα διατροφής για την υγεία του προστάτη.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο