Αργινίνη και αντρική λίμπιντο!

0 Comment

Άνδρες και λίμπιντο! Πλέον ολοένα και περισσότεροι άνδρες ασχολούνται με τη σεξουαλική τους υγεία και η βελτίωση της λίμπιντο δεν θεωρείται πλέον ταμπού! Ακόμα κι αν υπάρχουν προβλήματα όπως η στυτική δυσλειτουργία, στις μέρες μας υπάρχουν τρόποι κάτι τέτοιο να αντιστραφεί. Προς αυτή την κατεύθυνση θα σας βοηθήσει η αργινίνη!

L- Αργινίνη: Πού βρίσκεται;

Η L-αργινίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται φυσικά στο σώμα μας, αλλά και σε χαμηλή ποσότητα σε ποικιλία τροφών όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέατα, ψάρια, αυγά και ξηρούς καρπούς. Εδώ και πολλά χρόνια η L- αργινίνη κυκλοφορεί και σαν συμπλήρωμα διατροφής, στην μορφή όπου οι περισσότεροι την ξέρουν.

L- Αργινίνη: Τι κάνει;

Όπως και πολλά άλλα αμινοξέα, έτσι και η L- αργινίνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τη σύνθεση πρωτεϊνών, οι οποίες με τη σειρά τους βοηθούν στο χτίσιμο μυών και στην επιδιόρθωση κατεστραμμένου μυικού ιστού (1). Για το λόγο αυτό είναι αρκετά δημοφιλής σε αθλητές, αλλά και bodybuilders.

Παράλληλα, η L- αργινίνη απελευθερώνει νιτρικό οξύ στο αίμα. Η ουσία αυτή είναι απολύτως απαραίτητη για να αντιμετωπίσει κανείς την στυτική δυσλειτουργία. Κι αυτό γιατί χαλαρώνει τους μύες του πέους με αποτέλεσμα να ρέει με ευκολία το αίμα στα αιμοφόρα αγγεία. Η ποσότητα του αίματος μπορεί και να εξαπλασιαστεί κι έτσι να ξεπεραστεί το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας.

Επίσης, το νιτρικό οξύ ενισχύει την ικανότητα να απομακρύνει ο οργανισμός μας με ευκολία το γαλακτικό οξύ που παράγεται κατά την έντονη άσκηση. Έτσι, συχνά το συναντάμε στην καθημερινή ρουτίνα τον ατόμων που ασχολούνται πολύ με τον αθλητισμό.

L – Αργινίνη και λίμπιντο

Η αργινίνη φαίνεται να βελτιώνει την σεξουαλική λειτουργία και συχνά χρησιμοποιείται στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Σε τεύχος του British Journal of Urology το 1999 δημοσιεύτηκε έρευνα σύμφωνα με την οποία η χορήγηση 5g L-αργινίνης την ημέρα για έξι εβδομάδες βελτίωσε τη σεξουαλική λειτουργία ανδρών με στυτική δυσλειτουργία, όταν αυτοί είχαν μειωμένη παραγωγή νιτρικού οξέος (2). Έκτοτε, πληθώρα ερευνών έχουν επιβεβαιώσει αυτά τα ευρήματα

Αργινίνη και για γυναίκες;

Η L- αργινίνη φαίνεται να βοηθάει και τις γυναίκες. Έρευνα του 2002 μελέτησε τα αποτελέσματά της σε γυναίκες σε μετεμμηνοπαυσιακό στάδιο που είχαν σεξουαλικές διαταραχές. Το αποτέλεσμα ήταν σημαντική αύξηση της ερωτικής διέγερσης, κάνοντας την αργινίνη ιδανικό συμπλήρωμα σε άντρες, αλλά και σε γυναίκες (3). 

Άλλα πλεονεκτήματα

Εκτός από την θετική επίδραση στη λίμπιντο, η αργινίνη έχει πληθώρα άλλων θετικών επιπτώσεων στον οργανισμό. Καθώς αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό και συμβάλλει σε γρήγορη επούλωση πληγών. Επιπλέον, βελτιώνει τη ροή του αίματος και συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Θετικά είναι και τα αποτελέσματα της λήψης L-αργινίνης σε άτομα με διαβήτη, καθώς φάνηκε να βελτιώνει τον έλεγχο του ζαχάρου και να διεγείρει τα β-παγκρεατικά κύτταρα ώστε να παράγουν ινσουλίνη (3). 

Πόση αργινίνη πρέπει να παίρνω;

Προς το παρόν συνιστώμενη δόση για την L- αργινίνη , καθώς το σώμα μας παράγει αρκετή. Εάν ληφθεί σαν συμπλήρωμα διατροφής μια δόση των 1200mg φαίνεται να βοηθάει (4). Για μεγαλύτερες δόσεις, θα πρέπει να λάβετε την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, καθώς υπάρχουν πολλές πιθανές αλληλεπιδράσεις που μπορεί να γίνουν επικίνδυνες ανάλογα με το ιστορικό του καθενός.

Αργινίνη – Παρενέργειες

Κάποιες από τις παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν από τη λήψη αργινίνης είναι υπόταση,  πρήξιμο, κοιλιακός πόνος, διάρροια ή επιδείνωση του άσθματος,καθώς και του έρπη. Επιπλέον, μπορεί να αλληλεπιδράσει αρνητικά με συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων όπως είναι το Viagra, αλλά και τα αντιυπερτασικά (5).

Η λήψη της L-αργινίνης αποδεικνύεται λοιπόν πολλά υποσχόμενη για αύξηση της λίμπιντο και αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Επιλέξτε κάποιο συμπλήρωμα με προσοχή και πάρτε έγκριση από τον γιατρό σας πριν αποφασίσετε να επιλέξετε μεγάλη δόση για αυτό το σκοπό!

Στο Vita4you.gr θα βρείτε μεγάλη παραγγελία σε προϊόντα με αργινίνη, καθώς και πολλά άλλα για αύξηση της Libido!

Για περισσότερα ενημερωτικά video επισκεφτείτε το κανάλι μας στο youtube!

Πηγές:

(1) https://www.medicalnewstoday.com/articles/318174.php

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10233492

(3) https://www.simplysupplements.co.uk/healthylife/men-and-health/l-arginine-benefits-for-men

(4) https://www.webmd.com/heart/qa/how-much-arginine-is-needed-daily

(5) https://www.webmd.com/heart/arginine-heart-benefits-and-side-effects#2

 

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο