Οστεοαρθρίτιδα: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση!

0 Comment

osteoarthritis

Εάν ακούτε συχνά τις αρθρώσεις σας να τρίζουν, νιώθετε να πιάνεστε και να πονάτε και δυσκολεύεστε να κινηθείτε σε καταστάσεις που παλαιότερα σας φαίνονταν “παιχνίδι”, τότε ίσως η οστεοαρθρίτιδα ήρθε να σας επισκεφθεί! Τι είναι όμως η οστεοαρθρίτιδα, πώς θα καταλάβετε ότι σας απειλεί και τι μπορείτε να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε;

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα;

Πρόκειται για τον πιο κοινό τύπο αρθρίτιδας και την πιο συχνή χρόνια πάθηση των αρθρώσεων μας! Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα οστά που έρχονται σε επαφή σε μια άρθρωση καλύπτονται από τον χόνδρο, έναν ελαστικό ιστό που λειτουργεί σαν μαξιλαράκι, προστατεύοντάς έτσι από την τριβή και διευκολύνοντας την κίνηση.

Στην οστεοαρθρίτιδα ο χόνδρος αρχίζει να λεπταίνει και σταδιακά να σπάει, με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος, πρήξιμο και δυσκολία στην κίνηση (1). Μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση στο σώμα, αλλά πιο συχνή είναι η οστεοαρθρίτιδα ισχίου, αλλά και αυτή στα γόνατα και τα πόδια μιας και αυτές είναι οι περιοχές που επωμίζονται περισσότερο το βάρος του σώματος. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ταλαιπωρούνται από οστεοαρθρίτιδα ώμου και οστεοαρθρίτιδα χεριών, ειδικά όσοι ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες.

Οστεοαρθρίτιδα: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να ποικίλουν, ανάλογα με τις αρθρώσεις που έχουν επηρεαστεί και το πόσο προχωρημένη είναι η κατάσταση. Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι ο πόνος και η δυσκαμψία.

Πρήξιμο

Οι αρθρώσεις που επηρεάζονται περισσότερο τείνουν να πρήζονται μετά από έντονη ή μεγάλης διάρκειας δραστηριότητα. Εξαιτίας της φλεγμονής που αναπτύσσεται μπορεί να παρατηρήσετε κοκκίνισμα και ελαφρύ οίδημα γύρω από κάποια άρθρωση.

Δυσκαμψία

Από την άλλη παρατηρείται δυσκαμψία κυρίως σε γοφούς, γόνατα και χαμηλά στη μέση μετά από ακινησία, ειδικά μετά το πρωινό ξύπνημα ή μετά από περιόδους ξεκούρασης. Μόλις αρχίσετε να κινήστε το φαινόμενο εξομαλύνεται.

Κλικ και Κλακ

Όταν αρχίσετε να ακούτε διάφορους ήχους με την παραμικρή κίνηση που κάνετε, τότε μάλλον το σώμα σας φωνάζει ότι κάτι δεν πάει καλά! Συχνά υπάρχει μια αίσθηση τριβής κατά τις διάφορες κινήσεις μας, ιδιαίτερα στην περιοχή των γονάτων.

Οστεοαρθρίτιδα: Αντιμετώπιση

Όταν το σώμα μας αντιλαμβάνεται την ύπαρξη του προβλήματος προσπαθεί να επιδιορθώσει τη ζημιά συχνά με τη δημιουργία καινούργιου οστού! Πρόκειται για τα λεγόμενα “οστεόφυτα” τα οποία πολλές φορές είναι ορατά στις αρθρώσεις των δακτύλων σαν μικρά εξογκώματα (2). Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή του οργανισμού μας είναι ανεπιτυχής. Αν και από μόνα τους τα οστεόφυτα δεν αποτελούν πηγή πόνου, συχνά προκαλούν πίεση στα γύρω νεύρα οδηγώντας σε επώδυνες καταστάσεις.

 

οστεοαρθρίτιδαvita4you

 

Πώς μπορούμε εμείς λοιπόν να αντιμετωπίσουμε την οστεοαρθρίτιδα;

Οστεοαρθρίτιδα και Άσκηση

Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για έλεγχο της οστεοαρθρίτιδας. Όσο κι αν η σκέψη της άσκησης φαίνεται αποκρουστική τη στιγμή που πονάτε, στην πραγματικότητα αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της θεραπείας σας.

Επιλέξτε ελαφριές ασκήσεις όπως περπάτημα, κολύμβηση ή κάποιο ελαφρύ πρόγραμμα στο γυμναστήριο της γειτονιάς σας. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης θα ενισχύσουν τους μύες που περιβάλλουν τα οστά βοηθώντας έτσι στη μείωση της επιβάρυνσης των αρθρώσεων.

Οστεοαρθρίτιδα και Υγιές Σωματικό Βάρος

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι σημείο κλειδί για αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, καθώς το υπερβάλλον βάρος προσθέτει παραπάνω πίεση στις αρθρώσεις ειδικά στο ισχίο, τα γόνατα, τα πόδια και τη μέση. Το αδυνάτισμα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα να μειώσουν τον πόνο και την περεταίρω καταστροφή του χόνδρου.

Οστεοαρθρίτιδα και Συμπληρώματα Διατροφής

Πλέον υπάρχουν πολλά συμπληρώματα διατροφής για οστεοαρθρίτιδα. Η γλουκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη είναι δυο ουσίες που φυσιολογικά συντίθενται από τον οργανισμό, όμως μετά από κάποια ηλικία η παραγωγή τους αρχίζει και μειώνεται. Η συμπληρωματική τους λήψη συμβάλλει στην υγεία των χόνδρων.

Το MSM ή αλλιώς μεθυλοσουλφονυλομεθάνιο είναι μια φυσική διατροφική μορφή οργανικού θείου που μπορεί να ανακουφίσει από πόνο και φλεγμονές στις αρθρώσεις! Επιπλέον το υαλουρονικό οξύ που απορροφά πολλές φορές το βάρος του σε νερό μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση και ελαστικότητα των συνδετικών ιστών γύρω από τις αρθρώσεις, ενώ η Βιταμίνη C στην παραγωγή κολλαγόνου!

Κάντε λοιπόν αλλαγές στην καθημερινότητά σας και δείτε σταδιακά τα συμπτώματα να υποχωρούν. Βοηθήστε το σώμα σας να αντιμετωπίσει την οστεοαρθρίτιδα και ζητήστε βοήθεια από τους ειδικούς!

Βρείτε στο Vita4you.gr μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα για οστεοαρθρίτιδα!

Πηγές

(1)https://www.arthritis.org/about-arthritis/types/osteoarthritis/what-is-osteoarthritis.php

(2)https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/conditions/osteoarthritis/

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο