Η Λύση για Υγιείς Αρθρώσεις!

0 Comment

arhrosis

Ένα υγιές σκελετικό σύστημα μπορεί να θεωρείται δεδομένο, είναι όμως; Τα πρώτα ανησυχητικά συμπτώματα, όπως η δυσκολία στην κίνηση, η κούραση, οι πόνοι, η δυσκαμψία οφείλονται σε διάφορε αιτίες, όπως η έλλειψη γυμναστικής, η καθιστική ζωή, τα παραπανίσια κιλά και το κάπνισμα και παρατηρούνται σε άτομα όλων των ηλικιών. Ακόμα και νέοι αθλητές μπορεί να έχουν προβλήματα, εξαιτίας των καθημερινών πολύωρων προπονήσεων που εξαντλούν το οργανισμό. Αλλά και η λανθασμένη στάση στον ύπνο ή το γραφείο, όπως και οι χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις, μπορούν να επιτείνουν τα αρθριτικά προβλήματα.

  Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι σχεδόν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι ταλαιπωρούνται από κάποιο είδος αρθρίτιδας. Τα πιο κοινά είδη είναι η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ενώ υπάρχουν και αρκετοί που εμφανίζουν αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα. Οι πόνοι εντοπίζονται κυρίως στην πλάτη, τα γόνατα, το ισχίο, στους ώμους, τα χέρια και τα πόδια. Δυνητικοί ασθενείς, ειδικά για τις αυτοάνοσες αρθρίτιδες, είναι οι γυναίκες, καθώς έρευνες συνδέουν τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης με την ανάπτυξη αρθρίτιδας.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα κυριότερα συμπτώματα, τα οποία μας ειδοποιούν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις αρθρώσεις είναι:

 • Δυσκαμψία
 • Πρήξιμο και πόνος στις αρθρώσεις
 • Φλεγμονές γύρω από τις αρθρώσεις
 • Ατροφία μυών
 • Δυσμορφίες στους τένοντες

Πώς μπορεί ένα συμπλήρωμα να βοηθήσει;

  Σύμφωνα με μελέτες, συγκεκριμένες ουσίες συμβάλλουν στην αποκατάσταση των φθορών στους χόνδρους, με αποτέλεσμα να βελτιώνονται τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας, τα προβλήματα κινητικότητας αλλά και οι τραυματισμοί από γυμναστική. Πρόκειται για τη γλουκοζαμίνη, τη χονδροϊτίνη και το MSM.

  Σε ηλικιωμένους, σε άτομα με αρθρίτιδες και σε αθλητές συχνά η ποσότητα που παράγει ο οργανισμός από αυτές τις ουσίες δεν επαρκεί. Έτσι, κρίνεται συνετή η λήψη τους μέσω συμπληρώματος. Όταν μάλιστα το συμπλήρωμα καταφέρνει να συμπεριλάβει και τις τρεις αυτές ουσίες, θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός συνδυασμός.

Πιο συγκεκριμένα:

Γλουκοζαμίνη
Η γλουκοζαμίνη είναι ένα βασικό συστατικό του χόνδρου γύρω από τις αρθρώσεις και συμβάλει στο «χτίσιμο» και την ανάπλασή του. Ο χόνδρος είναι ένας ελαστικός συνδετικός ιστός, ο οποίος λειτουργεί σαν μαξιλάρι για τις αρθρώσεις και τα οστά. Η χρήση της φαίνεται να μειώνει τους πόνους στις αρθρώσεις, το πρήξιμο και να βελτιώνει την κινητικότητα. Σημαντική βελτίωση παρατηρείται στα γόνατα και τους γοφούς.

Χονδροϊτίνη
Η χονδροϊτίνη είναι και αυτή συστατικό του χόνδρου και βοηθάει να διατηρηθεί αυτός υγιής απορροφώντας υγρό – κυρίως νερό. Έτσι οι συνδετικοί ιστοί διατηρούνται ενυδατωμένοι και μειώνεται ο κίνδυνος για φθορά και καταστροφή τους. Επίσης, η χονδροϊτίνη εμποδίζει τα ένζυμα από το να καταστρέψουν το χόνδρο και παρέχει τα δομικά συστατικά για τη δημιουργία νέου. Συνήθως συναντάται στα συμπληρώματα μαζί με την γλουκοζαμίνη, καθώς η μια ενισχύει τη δράση της άλλης και έτσι το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο.

MSM
Πρόκειται για μια πιο σύντομη ονομασία για το συστατικό μεθυλ-σουλφονυλ-μεθάνιο. Είναι μια οργανική θειούχος ουσία που συναντάται στο σώμα μας, αλλά και σε κάποιες τροφές όπως γαλακτοκομικά, ψάρια, κρέας, λαχανικά κ.ά. Το MSM είναι γνωστό για την συμβολή του σε υγιείς αρθρώσεις. Ανακουφίζει από συμπτώματα και βοηθά στο σχηματισμό του συνδετικού ιστού. Επιπλέον, βοηθάει στη διάλυση των εναποθέσεων ασβεστίου στο σώμα, που είναι από τις βασικότερες αιτίες για εκφυλιστικές ασθένειες.

  Κάποια από τα πιο αποτελεσματικά συμπληρώματα που περιέχουν αυτές τις ουσίες και φαίνεται να βοηθούν άτομα που ταλαιπωρούνται με τις αρθρώσεις τους είναι τα εξής:

 

Lamberts Glucosamine Complete 

Μια πλήρης φόρμουλα για την υγεία των αρθρώσεων από την Lamberts. Περιέχει:

 • Γλουκοζαμίνη, Χονδροϊτίνη και MSM: ολοκληρωμένος συνδυασμός για πρόληψη και αποκατάσταση των φθορών στους χόνδρους και το περιαρθρικό υγρό. Η θειική γλουκοζαμίνη είναι ειδικά σχεδιασμένη με δύο μόρια χλωριούχου καλίου (2KCL), ώστε να είναι άμεσα απορροφήσιμη από τον οργανισμό.
 • Ginger: Γνωστό και ως πιπερόριζα, φημίζεται για την αποτελεσματικότητά του στη ναυτία, όμως οι τελευταίες έρευνες φέρνουν στο φως ότι μπορεί να μειώσει τον πόνο και τις φλεγμονές, χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει. Μάλιστα, έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα έδειξε ότι σε όσους δόθηκε σκεύασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ginger μειώθηκε ο πόνος και η ακαμψία στα γόνατα έως και 40% συγκριτικά με το placebo.
 • Rose hip: Το βότανο Rose hip ή αγριοτριανταφυλλιά, φαίνεται να μειώνει τα συμπτώματα στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και την οστεοαρθρίτιδα. Περιέχει πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες, οι οποίες πιστεύεται ότι μειώνουν τη φλεγμονή στις αρθρώσεις και προλαμβάνουν τη φθορά τους. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ένα από τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά, το οποίο εμποδίζει τις ελεύθερες ρίζες να καταστρέψουν τα κύτταρα και να προκαλέσουν ζημιά στους συνδετικούς ιστούς. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι μειώνει την παραγωγή ενζύμων που καταστρέφουν το χόνδρο.
 • Κερσετίνη: Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που εκτός των άλλων βελτιώνει και την αθλητική απόδοση. Έχει μελετηθεί ιδιαίτερα στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, η οποία χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή και στην οποία το ίδιο το ανοσοποιητικό προσβάλλει τη μεμβράνη που βρίσκεται γύρω από τις αρθρώσεις – τη λεγόμενη αρθρική μεμβράνη.

 

Solgar Glucosamine Hyaluronic Acid Chondroitin MSM

  Το Glucosamine Hyaluronic Acid Chondroitin MSM της Solgar είναι ένας πρωτοποριακός αποτελεσματικός συνδυασμός από υδροχλωρική γλουκοζαμίνη, θειική χονδροϊτίνη, υαλουρονικό οξύ και MSM (οργανικού θείου). Παρέχει στον οργανισμό το κατάλληλο δομικό υλικό για την πλήρη και αποτελεσματική στήριξη και ενίσχυση της δομής των αρθρώσεων, των χόνδρων και των τενόντων. Επίσης, παρατηρείται βελτίωση στον πόνο και τα μυοσκελετικά προβλήματα.

  Το Glucosamine Hyaluronic Acid Chondroitin MSM της Solgar περιλαμβάνει επίσης υαλουρονικό οξύ, που ενισχύει την ελαστικότητα των συνδέσμων και βελτιώνει έτσι την κινητικότητα, καθιστώντας το ένα από τα καλύτερα συμπληρώματα αυτή τη στιγμή για την υγεία των αρθρώσεων.

  Το υδρολυμένο κολλαγόνο αποτελείται από αμινοξέα, τα οποία βοηθούν στη δημιουργία νέου κολλαγόνου στο σώμα. Φαίνεται να ενισχύει τους μύες, να τονώνει την επιδερμίδα και να επιδιορθώνει τους συνδετικούς ιστούς και τις αρθρώσεις. Χρησιμοποιείται συχνά στη θεραπεία της αρθρίτιδας.

  Το υαλουρονικό οξύ είναι μια ουσία εξαιρετικής σημασίας για τον οργανισμό. Το συναντάμε σε όλο το σώμα και έχει την ικανότητα να απορροφά έως και 1000 φορές το βάρος του σε νερό. Το γεγονός αυτό την καθιστά ιδανική για ενυδάτωση των ιστών. Έτσι, βοηθάει στην αρθρίτιδα, με το να μην σπάνε οι συνδετικοί ιστοί και ως αποτέλεσμα έχουμε ευχέρεια στην κίνηση.

Osteoflex Plus

  Το Osteoflex Plus είναι ένα συμπλήρωμα ιδανικό για όσους υποφέρουν από πόνους, μυοσκελετικά προβλήματα και οστεοαρθρίτιδα. Ακόμη, είναι κατάλληλο για αθλητές και για μεσήλικες που θέλουν να φροντίσουν τις αρθρώσεις τους και να προλάβουν τη φθορά τους. Περιλαμβάνει και αυτό θειική γλουκοζαμίνη, θειική χονδροϊτίνη και MSM, έναν συνδυασμό που όπως προαναφέραμε είναι ο καταλληλότερος για υγιείς αρθρώσεις. Επίσης περιέχει:

Σκόνη από Πράσινο χειλικό μύδι: Πλούσιο σε ω3 λιπαρά οξέα, το πράσινο χειλικό μύδι, γνωστό και ως green-lipped mussel φαίνεται να μειώνει τις φλεγμονές και να βοηθάει σε ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα.

Κολλαγόνο τύπου 2: Το κολλαγόνο βρίσκεται σε όλους τους ιστούς του σώματος και είναι αυτό που τους δίνει ελαστικότητα. Η λήψη του από άτομα με αρθριτικά είναι πολύ σημαντική, καθώς εμποδίζει την τριβή των οστών, δημιουργώντας ένα μαξιλάρι γύρω τους. Μειώνεται έτσι η δυσκαμψία και διευκολύνεται η κίνηση.

Βιταμίνη C: Από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά, η βιταμίνη C συμβάλλει στην προστασία των ιστών από τις ελεύθερες ρίζες. Μειώνεται έτσι η φθορά και οι βλάβες στους συνδετικούς ιστούς.

Μαγγάνιο: Το μαγγάνιο χρησιμοποιείται συχνά ως συμπλήρωμα σε περιπτώσεις αδύναμων οστών και στην οστεοαρθρίτιδα. Το συναντάμε κυρίως στα κόκκαλα, αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος και βοηθάει τον οργανισμό να σχηματίσει συνδετικό ιστό, οστά και παράγοντες πήξεως του αίματος. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου και στη ρύθμιση του σακχάρου. Επίσης, βοηθάει στο να λειτουργήσει σωστά ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα, ενώ προλαμβάνει την οστεοπόρωση. Η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε δυσμορφία των οστών και αδυναμία.

Σκόνη κουρκουμά: Ο κουρκουμάς θεωρείται ο βασιλιάς των μπαχαρικών και όχι άδικα. Έχει μοναδικές ιδιότητες με σπουδαιότερη αυτή του να μειώνει τις φλεγμονές στο σώμα. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τον πόνο, τη φλεγμονή και τη δυσκαμψία στην οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Αυτές είναι κάποιες από τις επιλογές που έχετε για να βοηθήσετε τις αρθρώσεις σας να ξαναγίνουν υγιείς. Η γυμναστική, η διακοπή του καπνίσματος και η σωστή διατροφή είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να εστιάσει κανείς. Ωστόσο, η επιλογή του σωστού συμπληρώματος αποτελεί σημείο κλειδί και πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου να βρει κανείς αυτό που ταιριάζει στον οργανισμό του και που θα κάνει τη διαφορά!

Βιβλιογραφία:
http://www.arthritistoday.org/arthritis-treatment/natural-and-alternative-treatments/supplements-and-herbs/supplement-guide/turmeric.php

http://www.arthritisresearchuk.org/arthritis-information/complementary-and-alternative-medicines/cam-report/complementary-medicines-for-rheumatoid-arthritis/rosehip.aspx

http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/manganese

0 Σχόλια

  Αφήστε Σχόλιο