Μάθε τα πάντα για το grapefruit

0 Comment

Fresh grapefruit

Το γκρέιπφρουτ ανήκει στην «οικογένεια» των εσπεριδοειδών, μαζί με το πορτοκάλι, το μανταρίνι,το λεμόνι και αποτελεί ένα φρούτο που προσφέρει πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών.

Είναι γνωστό για τη γλυκιά και κάπως ξινή του γεύση. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, καθιστώντας το ένα από τα εσπεριδοειδή με τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Από παλαιότερα, οι  άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τον καρπό, το λάδι από τη φλούδα και τα εκχυλίσματα από το σπόρο για θεραπευτικές χρήσεις.

Ποια είναι η διατροφική του αξία;

Το γκρέιπφρουτ είναι μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης A, C, φολικού οξέος, βιταμίνης Β1, μαγνησίου, καθώς και φυτικών ινών. Επιπλέον,περιέχει μερικές ισχυρές αντιοξειδωτικές φυτικές ενώσεις, οι οποίες είναι πιθανώς υπεύθυνες για πολλά από τα οφέλη στην υγεία του ανθρώπου. Πιο συγκεκριμένα στο μισό ενός γκρέιπφρουτ μετρίου μεγέθους περιέχονται:

 • Θερμίδες: 52 cal
 • Υδατάνθρακες: 13 γραμμάρια
 • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
 • Φυτικές Ίνες: 2 γραμμάρια
 • Βιταμίνη C: 64% του RDI
 • Βιταμίνη Α: 28% του RDI
 • Κάλιο: 5% της RDI
 • Βιταμίνη Β1 (Θειαμίνη): 4% του RDI
 • Φολικό Οξύ: 4% του RDI
 • Μαγνήσιο: 3% του RDI

Το γκρέιπφρουτ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η τακτική κατανάλωση γκρέιπφρουτ φαίνεται να είναι ευεργετική για το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ενδεικτικά, ένα ολόκληρο γκρέιπφρουτ περιέχει περίπου 80 μικρογραμμάρια βιταμίνης C, δηλαδή ποσότητα μεγαλύτερη  από αυτή που θα λαμβάνατε από ένα μεγάλο πορτοκαλί.

Είναι πολύτιμο καθώς η υψηλή περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C προστατεύει τα κύτταρα σας από επιβλαβή βακτήρια και ιούς. Επιπλέον, πληθώρα μελετών αποδεικνύει ότι προσφέρει  γρήγορη ανάρρωση σε ασθενείς που έπασχαν από κοινό κρυολόγημα.

Το γκρέιπφρουτ περιέχει επίσης μικρές ποσότητες βιταμινών Β, ψευδάργυρου, χαλκού και σιδήρου, τα οποία όλα συνεργάζονται στον οργανισμό για την προώθηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση της ακεραιότητας του δέρματός σας, το οποίο δρα ως πρωτεύον φραγμός σε μολυσματικούς παράγοντες.

Το γκρέιπφρουτ συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Το γκρέιπφρουτ είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Έρευνα δείχνει ότι διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες είναι ευεργετική για την πρόκληση αισθήματος πληρότητας. Αυτό συμβαίνει επειδή η ίνα επιβραδύνει τον ρυθμό εκκένωσης του στομάχου σας, αυξάνοντας τον χρόνο πέψης.

Έτσι, η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων φυτικών ινών μπορεί αυτόματα να σας βοηθήσει να λαμβάνετε λιγότερες θερμίδες καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας διατηρώντας παράλληλα την όρεξή σας.

Επιπλέον, το γκρέιπφρουτ περιέχει λίγες θερμίδες αλλά άφθονο νερό, το οποίο είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό γνωστό ότι βοηθά στην απώλεια βάρους ειδικά όταν λαμβάνεται πριν τα γεύματα.

Το γκρέιπφρουτ συμβάλλει στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος

Η τακτική κατανάλωση γκρέιπφρουτ θεωρείται ότι βελτιώνει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη.

Σε μια μελέτη, τα άτομα που κατανάλωναν  γκρέιπφρουτ τρεις φορές την ημέρα για έξι εβδομάδες παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της μελέτης. Έδειξαν επίσης βελτιώσεις στα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και της «κακής» LDL χοληστερόλης.

Αυτά τα αποτελέσματα οφείλονται πιθανώς στα θρεπτικά συστατικά που περιέχει το γκρέιπφρουτ, τα οποία παίζουν ρόλο στη διατήρηση της ορθής λειτουργίας της καρδιάς.

Το γκρέιπφρουτ ως πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών

Το γκρέιπφρουτ είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία με τη σειρά τους χαρίζουν προστασία έναντι σε διάφορες ασθένειες. Συγκεκριμένα προστατεύουν τα κύτταρα σας από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, που είναι ασταθή μόρια που μπορεί να προξενήσουν επιβλαβείς αντιδράσεις στον οργανισμό.

Τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά που συναντάμε στο γκρέιπφρουτ είναι:

 • Βιταμίνη C: Ένα ισχυρό, υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό που υπάρχει σε υψηλές ποσότητες στο γκρέιπφρουτ. Μπορεί να προστατεύσει τα κύτταρα από βλάβες που συχνά οδηγούν σε καρδιαγγειακές παθήσεις.
 • Β-καροτένιο: Μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό και πιστεύεται ότι βοηθά στη μείωση του κινδύνου ορισμένων χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιακές παθήσεις και διαταραχές που σχετίζονται με τα μάτια, όπως εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας.
 • Φλαβονοειδή: Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ανεπιθύμητες ενέργειες από την κατανάλωση γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ είναι ασφαλές όταν λαμβάνεται σε φυσιολογικές ποσότητες. Εφόσον τα δεδομένα μέχρι στιγμής για τη λήψη γκρέιπφρουτ κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης είναι ανεπαρκή, καλό θα ήταν να αποφεύγεται.

Άτομα με χρόνια καρδιακά και ορμονοεξαρτώμενα νοσήματα οφείλουν να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν προβούν στην κατανάλωση γκρέιπφρουτ.

Χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, άτομα τα οποία λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, να αποφεύγουν τη λήψη γκρέιπφρουτ. Αυτό, διότι, περιέχει μία ουσία η οποία ονομάζεται φουρανοκουμαρίνη η οποία με τη σειρά της αναστέλλει τη δράση του ενζύμου CYP3A4, το οποίο βρίσκεται στο λεπτό έντερο και είναι υπεύθυνο για το μεταβολισμό πλήθος φαρμάκων. Αποτέλεσμα αυτής της αλληλεπίδρασης είναι ορισμένες φαρμακευτικές ουσίες να μη μεταβολίζονται και συνεπώς να μην απομακρύνονται από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα την παράταση του φαρμακολογικού αποτελέσματος και την επακόλουθη τοξικότητα.

Στο Vita4you.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα με εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ!


Βιβλιογραφία

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24766384/
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16373990/
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23440782/
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19263912/
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11115789/
 6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24766384/
 7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16373990/
 8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23440782/
 9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19263912/
 10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11115789/
 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649719/
 12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21115081/
 13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15797686/
 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4848697/
 15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22304836/
 16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21226664/
 17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614697/
 18. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12569111/
 19. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22574825/
 20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20374180/
 21. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11477318/
 22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11294369/
 23. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16416305/

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο