Φωσφατιδυλοσερίνη για καλύτερη μνήμη;

0 Comment

memory min

Η μνήμη παίζει παιχνίδια λίγο πολύ σε όλους μας! Είτε είμαστε πολύ κουρασμένοι, είτε μας πήραν τα χρόνια, είτε το πολύ διάβασμα και οι υποχρεώσεις μάς έχουν αγχώσει, συχνά πυκνά νιώθουμε ότι η μνήμη μας μάς απατά! Τι μπορούμε να κάνουμε και πώς μια ουσία ονόματι φωσφατιδυλοσερίνη – ναι καλά διαβάσατε – μπορεί να βοηθήσει;

Φωσφατιδυλοσερίνη: Τι είναι;

Η Φωσφατιδυλοσερίνη ή αλλιώς phospatidyl serine είναι μια ουσία απαραίτητη για την λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης. Βρίσκεται σε όλο το σώμα, αλλά έχει πιο υψηλή συγκέντρωση στον εγκέφαλο. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική για υγιή εγκεφαλική λειτουργία. Το σώμα μας μπορεί να την συνθέσει, όμως κατά κύριο λόγο την λαμβάνει από τις τροφές. Η λήψη της φαίνεται να βοηθάει στη νοητική λειτουργία και βελτιώνει τη μνήμη, ειδικά στους ηλικιωμένους.

Γιατί είναι τόσο σημαντική;

Η φωσφατιδυλοσερίνη είναι ζωτικής σημασίας για να λειτουργήσει σωστά η κυτταρική μεμβράνη στα εγκεφαλικά κύτταρα. Η κυτταρική μεμβράνη περιβάλλει το κύτταρο και στις βασικές της ιδιότητες περιλαμβάνονται:

  • Επιτρέπει σε θρεπτικά συστατικά και στο οξυγόνο να εισέλθουν στα εγκεφαλικά κύτταρα
  • Εμποδίζει την είσοδο τοξινών σε αυτά
  • Βοηθάει στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών
  • Συμβάλλει στην “επικοινωνία” με το ανοσοποιητικό σύστημα

Όταν μειώνονται τα φωσφολιπίδια στις κυτταρικές μεμβράνες, αυτές μπορούν να γίνουν πυκνές, δύσκαμπτες και δυσλειτουργικές. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα του εγκεφάλου όπως:

  • Alzheimer
  • Μειωμένη γνωστική λειτουργία
  • Εξασθένηση μνήμης που συνδέεται με την ηλικία

 

Πώς λειτουργεί η Φωσφατιδυλοσερίνη;

Η φωσφατιδυλοσερίνη αυξάνει την ρευστότητα των κυτταρικών μεμβρανών που είχαν αρχίσει να καταστρέφονται, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Επίσης, περνά εύκολα από το αίμα στον εγκέφαλο, προσδένεται με νευροδιαβιβαστές και επιτρέπει στον εγκέφαλο να μεταβολίσει τη γλυκόζη πιο εύκολα και να διεκπεραιώνει με ταχύτερο ρυθμό της λειτουργίες του.

Τι λένε οι έρευνες;

Οι μέχρι τώρα έρευνες πάνω στην φωσφατιδυλοσερίνη δείχνουν ότι φαίνεται να βελτιώνει τη συγκέντρωση, τη γλωσσική ικανότητα και τη μνήμη σε ηλικιωμένα  άτομα με σχετικά προβλήματα. Καλύτερα αποτελέσματα έχουν σε άτομα με λιγότερο σοβαρό πρόβλημα.

Επίσης, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι η λήψη σκευάσματος με φωσφατιδυλοσερίνη ενισχυμένου με το λιπαρό οξύ DHA συνέβαλε στη βελτίωση της μνήμης σε ηλικιωμένες γυναίκες που έκαναν παράπονα για τη μνήμη τους.

Σχετικά με το Alzheimer, ο μέχρι τώρα έρευνες έδειξαν ότι η λήψη σκευάσματος με φωσφατιδυλοσερίνη για 12 εβδομάδες βελτίωσε αρκετά τα πρώτα σημάδια Alzheimer, αλλά με το πέρας αυτής της περιόδου έγινε λιγότερο αποτελεσματική. Ωστόσο, αποτελεί μια πολύ ελπιδοφόρο αρχή για περαιτέρω έρευνα.

Επομένως, ο εγκέφαλος χρειάζεται φωσφατιδυλοσερίνη για να λειτουργήσει σωστά. Η λήψη της φαίνεται να ενισχύει τη γνωστική λειτουργία με διάφορους τρόπους, κυρίως όσον αφορά τη μνήμη. Αν και έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως για απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία, είναι πιθανό να βοηθάει την εγκεφαλική λειτουργία σε όλες τις ηλικίες.

Δοσολογία και αντενδείξεις

Μέχρι στιγμής η φωσφατιδυλοσερίνη έχει χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε έρευνες σε ενήλικες για διάστημα 6 μηνών και σε παιδιά για 4 μήνες. Συνήθως η δόση κυμαίνεται από 100 – 300 mg. Μεγαλύτερη δόση των 300mg μπορεί να φέρει αϋπνία και στομαχικές διαταραχές.

Προσοχή πρέπει να δοθεί στην προέλευση της φωσφατιδυλοσερίνης, καθώς παλαιότερα τα περισσότερα σκευάσματα ήταν ζωικής προέλευσης. Πλέον, η πλειονότητα περιέχει φωσφατιδυλοσερίνη από φυτά όπως σόγια ή λάχανο.

Η λήψη φωσφατιδυλοσερίνης αλληλεπιδρά με φαρμακευτική αγωγή για Alzheimer, γλαύκωμα, αλλά και χοληνεργικά και αντιχοληνεργικά φάρμακα.

Αν λοιπόν η μνήμη σας έχει αρχίσει και εξασθενεί, μπορείτε να επιλέξετε τη φωσφατιδυλοσερίνη για να σας βοηθήσει!  Θα την βρείτε σε τροφές όπως η λεκιθίνη σόγιας, το σκουμπρί, η ρέγγα, το χέλι και ο τόνος και σε μεγαλύτερη δόση σε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Στο Vita4you.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα με φωσφατιδυλοσερίνη, καθώς και για βελτίωση μνήμης!

Πηγές:

www.webmd.com

www.supplementsinreview.com

www.nootriment.com

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο