Και ξαφνικά φτάσατε σε μια ηλικία που ξεχνάτε! Φτάνετε στο super market και εύχεστε να είχατε κάνει μια λίστα από πριν, πηγαίνετε μέχρι το ψυγείο και αναρωτιέστε πώς βρεθήκατε εκεί… Ή απλά μπορεί να είσαι φοιτητής και μετά από μερόνυχτα διαβάσματος νιώθεις ότι δεν θυμάσαι τίποτα! Τα παιχνίδια της μνήμης είναι μια παγίδα που προβληματίζει πολλούς, όμως για άλλη μια φορά η λύση είναι στη φύση!

  Το Ginkgo biloba (Γκίνγκο Μπιλόμπα) είναι γνωστό ως «το βότανο της μνήμης»! Είναι ένα από τα πιο αρχέγονα βότανα που υπάρχουν και παραδοσιακά χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της μνήμης και για μεγαλύτερη συγκέντρωση. Όμως, συχνά χρησιμοποιείται και σε πολλές άλλες καταστάσεις, όπως:

 • Αγχώδεις διαταραχές
 • Δυσκολία στην κυκλοφορία του αίματος (π.χ. στα πόδια)
 • Γλαύκωμα ή άλλα προβλήματα στα μάτια
 • Κατάθλιψη
 • Άσθμα και βρογχίτιδα
 • Σεξουαλική δυσλειτουργία
 • Σύνδρομο Raynaud  (αλλαγή του χρώματος στα δάχτυλα)

 

Γκίνγκο: το βότανο για τη μνήμη!

  Στην Ευρώπη, το ginkgo biloba χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία της άνοιας. Σύμφωνα με έρευνες, το γκίνγκο έχει θετική επίδραση στη μνήμη και τη σκέψη ατόμων με Alzheimer και άνοια. Πιο συγκεκριμένα:

 • Ενισχύει τη σκέψη, τη μάθηση και τη μνήμη (γνωστική λειτουργία)
 • Βελτιώνει την ποιότητα της καθημερινότητας, διευκολύνοντας απαιτητικές δραστηριότητες.
 • Ενισχύει την κοινωνική συμπεριφορά, κάτι που αποτελεί πρόβλημα για πολλά άτομα με άνοια, συμβάλλοντας έτσι στο να μην αποξενώνονται.
 • Μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Όμως, δεν είναι κάτι που απευθύνεται μόνο σε ηλικιωμένους. Συχνά χρησιμοποιείται από νέους ή άτομα της μέσης ηλικίας για αύξηση της συγκέντρωσης και βελτίωση της μνήμης.

 

Γκίνγκο για το άγχος!

  Το ginkgo biloba φαίνεται να βοηθάει και άτομα με αγχώδεις διαταραχές, αλλαγές στη διάθεση ή ακόμα και κατάθλιψη. Έρευνα στο Journal of Psychiatric Research έδειξε ότι τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές που λάμβαναν gingko είχαν τα ίδια αποτελέσματα με όσους έπαιρναν φάρμακο (benzodiazepines), αλλά με λιγότερες παρενέργειες και καλύτερη ανεκτικότητα.

Πώς λειτουργεί;

  Το ginkgo φαίνεται να βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο, τα μάτια, τα αυτιά και τα πόδια να λειτουργήσουν καλύτερα. Όσων αφορά το Alzheimer, έρευνες απέδειξαν ότι προστατεύει τα νευρικά κύτταρα που έχουν υποστεί φθορές.

Για ποιους δεν είναι:

  To gingko biloba συνήθως δεν έχει παρενέργειες. Όμως, θα πρέπει να αποφεύγεται η λήψη του από άτομα με υπέρταση, επιληψίες και διαταραχές πήξεως, καθώς και από εγκύους και θηλάζουσες. Το γκίνγκο δε συστήνεται με την ταυτόχρονη χρήση ασπιρίνης, αντιδιαβητικών ή αντιπηκτικών φαρμάκων,  ενώ πριν από κάποιο χειρουργείο ή οδοντιατρική επέμβαση,  καλό θα ήταν να σταματήσετε τη λήψη του για να μην υπάρξει κίνδυνος αιμορραγίας.

  H φύση είναι γεμάτη εκπλήξεις, με απλές λύσεις για κάθε πρόβλημα. Το γκίνγκο μπιλόμπα, γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες εδώ και χιλιάδες χρόνια, μπαίνει ξανά στην καθημερινότητα μας σε μορφή τσαγιού, συμπληρώματος και σαν συστατικό σε χυμούς και σνακ.  Ανακαλύψτε και εσείς αυτό που σας ταιριάζει.. για καλύτερη μνήμη!