NAC : Ένα συμπλήρωμα για σώμα και μυαλό!

0 Comment

breathmin

NAC είναι τα αρχικά για την Ν-ακετυλοκυστεΐνη μια μορφή του αμινοξέος L- κυστεΐνη. Πρόκειται για μια ουσία με πολλά οφέλη για το μυαλό και το σώμα μας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το NAC έχει βοηθήσει στη θεραπεία προβλημάτων υγείας.

Γιατί είναι τόσο ωφέλιμο;

Το NAC έχει πολλές ωφέλιμες ιδιότητες. Αυτές που ξεχωρίζουν είναι:

Το NAC είναι αντιοξειδωτικό.

Αυτό του επιτρέπει να προστατεύει τα κύτταρά μας από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Όμως, το πιο σημαντικό είναι ότι αυξάνει την παραγωγή γλουταθειόνης! Η γλουταθειόνη είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, απαραίτητο για σωστή εγκεφαλική λειτουργία, υγιείς πνεύμονες και αποτοξίνωση ήπατος. Αν και ο οργανισμός μας παράγει φυσιολογικά γλουταθειόνη, αυτή φαίνεται να μειώνεται σε αρκετές παθήσεις. Λαμβάνοντας NAC, τα επίπεδα αυξάνονται και πάλι συμβάλλοντας σε βελτίωση των συμπτωμάτων. (1)

NAC και αναπνευστικό σύστημα

Το NAC είναι βλεννολυτικό, δηλαδή σπάει τη βλέννα στους πνεύμονες και το αναπνευστικό σύστημα. Βοηθάει έτσι στη βρογχίτιδα, τη γρίπη και άλλα αναπνευστικά προβλήματα.

  • Γρίπη. Η λήψη NAC κατά τους χειμερινούς μήνες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γρίπης. Σε σχετική έρευνα, λήψη 600mg NAC δυο φορές την ημέρα συνέβαλε σε σημαντική μείωση της συχνότητας, της σοβαρότητας αλλά και της διάρκειας των επεισοδίων γρίπης. Παρόλα αυτά δεν βοήθησε στην πρόληψη του H1N1. (2) 
  • Χρόνια βρογχίτιδα. Σε αυτό το αναπνευστικό πρόβλημα έχουμε φλεγμονή και πρήξιμο των βρόγχων. Το αποτέλεσμα είναι έντονος βήχας που συχνά συνοδεύεται από φλέγμα. Το NAC συμβάλλει στη διάσπαση της βλέννας και επιπλέον μειώνει τα επίπεδα των βακτηρίων στους πνεύμονες.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το NAC μπορεί να βοηθήσει και σε άλλες περιπτώσεις όπως άσθμα, ρινική συμφόρηση, αλλεργική ρινίτιδα, 

NAC για εγκεφαλικές διαταραχές και διάθεση

Το NAC είναι γλουταμινεργικό, ρυθμίζει δηλαδή τα επίπεδα του γλουταμινικού οξέος στον εγκέφαλο, το οποίο συμμετέχει σε ευρύ φάσμα λειτουργιών , όπως η μνήμη, η συμπεριφορά, η ικανότητα μάθησης. Η απορρύθμιση του γλουταμινικού οξέος και η μείωση της γλουταθειόνης συνδέονται με πολλές νοητικές και νευρολογικές διαταραχές όπως ή σχιζοφρένεια, η διπολικότητα και οι εθισμοί.

  • Εθισμοί. Στους εθισμούς, το συμπλήρωμα NAC μειώνει τα συμπτώματα στέρησης και βοηθάει να μην υποτροπιάσει κανείς.
  • Διπολική Διαταραχή. Τα επίπεδα γλουταθειόνης είναι πολύ χαμηλά έως εξαντλημένα σε διπολικούς ασθενείς. Με τη βοήθεια του NAC, η γλουταθειόνη αυξάνεται με αποτέλεσμα να μειώνονται τα μανιακά (διπολικού τύπου) συμπτώματα, καθώς και αυτά της κατάθλιψης (3,4)
  • Άλλες παθήσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη NAC μπορεί να να φανεί χρήσιμη σε παθήσεις όπως η κατάθλιψη, το Alzheimer, η νόσος του Parkinson, καθώς και στη σχιζοφρένεια, περεταίρω έρευνες όμως απαιτούνται. (5)

NAC – Παρενέργειες

Σε γενικές γραμμές το NAC είναι καλά ανεκτό από τον οργανισμό, όμως μπορεί να προκαλέσει μερικές παρενέργειες όπως ναυτία, διάρροια ή δερματικό ερεθισμό. Εάν λαμβάνετε οποιοδήποτε φάρμακο, μιλήστε με τον γιατρό σας καθώς μπορεί να αλληλεπιδρά με κάποια αγωγή που σας δίνει π.χ. με αντιυπερτασικά. (6)

Γενικά, το NAC σχετικά πρόσφατα άρχισε να μελετάται. Είναι μια ουσία πολλά υποσχόμενη και μπορεί να μας φανεί χρήσιμη για υγιές σώμα και νου. Βρείτε το σωστό σκεύασμα για εσάς, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και δείτε τη ζωή σας να αλλάζει.

 

Βιβλιογραφία

(1) https://universityhealthnews.com/daily/nutrition/nac-benefits-helps-lung-problems-addictions-autism-bipolar-and-more/

(2) https://erj.ersjournals.com/content/10/7/1535.long

(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23493756

(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22189927

(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21118657

(6) https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/n-acetyl-cysteine-uses-and-risks

 

 

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο