Βότανα για μνήμη και συγκέντρωση στις εξετάσεις!

0 Comment

Η σχολική χρονιά πλησιάζει στο τέλος της και οι εξετάσεις ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο! Οι μαθητές αγχώνονται, οι φοιτητές ξεφυσάνε και όλοι αναρωτιούνται αν υπάρχει κάτι που μπορεί να βοηθήσει για καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση!

Ψάξαμε για εσάς τα 5 πιο αποτελεσματικά βότανα που μπορούν να δώσουν μια χείρα βοηθείας αυτή την ύστατη στιγμή και σας τα παρουσιάζουμε:  

Βότανα για μνήμη

Bacopa

Ένα βότανο που λίγοι γνωρίζουν στα μέρη μας αλλά που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στις ασιατικές χώρες και κυρίως στην Αγιουρβέδα για βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης και γενικότερα της γνωσιακής λειτουργίας. Το Bacopa φαίνεται να συμβάλλει και στη διαχείριση του άγχους καθιστώντας το ιδανικό για περίοδο εξετάσεων. Καλύτερα αποτελέσματα στη μνήμη φαίνεται να έχει αν λαμβάνεται για 4-12 εβδομάδες, ωστόσο η αγχολυτική του επίδραση είναι πιο άμεση (1).

Προσοχή χρειάζεται σε άτομα που έχουν βραδυκαρδία, καθώς μπορεί να ρίξει τους παλμούς, καθώς και σε άτομα με θυροειδή, μιας και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να αυξήσει την έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών (2).

Δενδρολίβανο

Το δενδρολίβανο είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια για ενίσχυση της μνήμης. Λέγεται μάλιστα ότι οι μαθητές φορούσαν στεφάνια από δενδρολίβανο στις εξετάσεις ώστε να βελτιώσουν τη συγκέντρωσή τους. Ενώ ακόμα και ο Σαίξπηρ αναφέρει ότι “το δενδρολίβανο είναι για τη μνήμη”.

Κάτι τέτοιο έρχονται να επιβεβαιώσουν και οι σύγχρονες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες η μυρωδιά του δενδρολίβανου μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη. Μια σχετική μελέτη έδειξε ότι μαθητές που βρέθηκαν σε ένα δωμάτιο με αιθέριο έλαιο στον αέρα πέτυχαν καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ μνήμης κατά 5-7% (3).

Σύμφωνα μάλιστα με τον Dr Moss που διεξήγαγε την έρευνα στο Πανεπιστήμιο Northumbria , η αίσθηση της όσφρησης στον άνθρωπο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και στέλνει διάφορα μηνύματα στον εγκέφαλο. Μάλιστα εκεί υπάρχουν νευροδιαβιβαστές που συνδέονται με τη μνήμη και διεγείρονται από τις μυρωδιές(3)!

Μέντα

Η μέντα έχει τη φήμη ότι μπορεί να σε αφυπνίσει ψυχολογικά αλλά και πνευματικά. Σε “ανεβάζει” και νιώθεις να γεμίζεις από ευεξία. Σε σχετική μικρή έρευνα όπου συμμετείχαν 24 υγιείς νέοι, η λήψη συμπληρώματος με έλαιο μέντας τους βοήθησε να έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ γνωστικής λειτουργίας του εγκεφάλου, ενώ μείωσε την πνευματική κούραση (4). Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το τσάι μέντας όπως και το αιθέριο έλαιο αυτής επίσης βοηθούν, ενώ η επάλειψη ελαίου μέντας στους κροτάφους ανακουφίζει από πονοκέφαλο.

studies

Ginkgo biloba

Το Ginkgo biloba είναι ίσως το πρώτο βότανο που μας έρχεται στο μυαλό για ενίσχυση της μνήμης.  Αν και η χρήση του έχει συνδεθεί περισσότερο με ηλικιωμένους ανθρώπους, υπάρχουν πλέον πολλές έρευνες που δείχνουν τις αποτελεσματικές του ιδιότητες και στους νέους ανθρώπους.

Μάλιστα σε έρευνα σε ηλικίες 19-24 ετών, φάνηκε ότι η λήψη Ginkgo biloba ακόμα και για μια μέρα ήταν ικανή να βελτιώσει τις γνωστικές τους λειτουργίες, όπως την ταχύτητα προσοχής. Άλλη έρευνα σε ηλικίες 18-30 διάρκειας 30 ημερών έδειξε ότι οι συμμετέχοντες είχαν βελτίωση στην πνευματική τους διαύγεια, τη μνήμη και τη συγκέντρωση (5).

Αυτές του οι ιδιότητες φαίνεται να οφείλονται στην ικανότητά του να αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, προστατεύοντάς τον έτσι από νευρολογικές διαταραχές.

Gotu Kola

Το Gotu Kola η αλλιώς Centella asiatica είναι γνωστό ως το “βότανο του μαθητή” στο εξωτικό Bali, καθώς “ακονίζει” το μυαλό! Χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Αγιουβερδική Ιατρική για να ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας, όπως η μνήμη και η συγκέντρωση.

Το εκχύλισμά του φαίνεται να βοηθάει στην επιδιόρθωση διαφόρων φθορών στον εγκέφαλο, ενώ παράλληλα ενισχύει τα επίπεδα ακετυλοχολίνης σε αυτόν(6). Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι συμβάλλει και στη διαχείριση του άγχους (7)!

Βρείτε λοιπόν το βότανο που σας ταιριάζει ή τολμήστε να συνδυάσετε κάποια από αυτά. Μυρίστε δενδρολίβανο, πιείτε τσάι μέντας, βρείτε ένα συμπλήρωμα με Bacopa, Ginkgo biloba η Gotu kola και μπείτε με αυτοπεποίθηση στην αίθουσα των εξετάσεων!

Ανακαλύψτε τώρα τα όσα μάθατε για τα βότανα και τη μνήμη κάνοντας αυτό το QUIZ!

Βρείτε στο Vita4you.gr  μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα διατροφής για μνήμη!

 

 

Πηγές

1.https://examine.com/supplements/bacopa-monnieri/

2.https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-761/bacopa

3.https://www.bbc.com/news/education-39780544

4.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30087294

5.https://life-enhancement.com/pages/you-need-not-be-old-or-ill-to-benefit-from-ginkgo-biloba

6.https://nootropicsexpert.com/gotu-kola/#_edn1

7.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20677602

 

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο