Μνήμη - Εγκεφαλικές λειτουργίες

Ο εγκέφαλος είναι ίσως το σημαντικότερο και πιο πολύπλοκο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Μαζί με το νωτιαίο μυελό, αποτελεί μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος και είναι υπεύθυνος για το συντονισμό όλων των λειτουργιών του σώματος. Οι νευρώνες του εγκεφάλου, διαχωρίζονται σε επιμέρους περιοχές και είναι υπεύθυνοι για διαφορετικές λειτουργίες και δράσεις, όπως αναπνοή, αίσθηση, μνήμη, κίνηση κ.α.. Ως γνωστικές λειτουργίες ορίζονται...
Περισσότερα

109 Προϊόντα

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-35%
Moller's Omega-3 Kids 36 gummies orange - lemon
Βαθμολογία:
4.75% of 5
-43%
Ελοβάρης Φυσικός Βασιλικός Πολτός 20 gr 1+1 Δώρο
Βαθμολογία:
4.65% of 5
-20%
Eviol Brain Function 30 softgels
Βαθμολογία:
5% of 5
-30%
Bionat Memovigor2 20 caps
Βαθμολογία:
4.5% of 5
-45%
Health Aid BrainVit 60 tabs
-35%
Lamberts Ginkgo Biloba 6000 mg 180 tabs
-26%
Viogenesis Brain active 30 tabs
Βαθμολογία:
4% of 5
-25%
Himalaya Mentat 50 tabs
Βαθμολογία:
5% of 5
-35%
Moller's Omega-3 Kids 36 gummies strawberry
Βαθμολογία:
5% of 5
-40%
Health Aid Kidz Omega Liquid 200 ml βατόμουρο
Βαθμολογία:
5% of 5
-40%
Doctor's Formulas Inositol Formula 60 tabs
-20%
Charak Cognium 60 tabs
Βαθμολογία:
4% of 5
-30%
Salus Floradix Epresat 250 ml
Βαθμολογία:
4% of 5
-40%
Health Aid Ginkgo Biloba Extract 5000 mg standardised 30 caps
-30%
Vitabiotics Neurozan 30 caps
-35%
Solgar Ginkgo Biloba Leaf Extract 60 veg.caps

109 Προϊόντα

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Πληροφορίες - Μνήμη - Εγκεφαλικές λειτουργίες

Ο εγκέφαλος είναι ίσως το σημαντικότερο και πιο πολύπλοκο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Μαζί με το νωτιαίο μυελό, αποτελεί μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος και είναι υπεύθυνος για το συντονισμό όλων των λειτουργιών του σώματος. Οι νευρώνες του εγκεφάλου, διαχωρίζονται σε επιμέρους περιοχές και είναι υπεύθυνοι για διαφορετικές λειτουργίες και δράσεις, όπως αναπνοή, αίσθηση, μνήμη, κίνηση κ.α..

Ως γνωστικές λειτουργίες ορίζονται όλες οι νοητικές διαδικασίες που μας επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Η μνήμη αποτελεί μια από τις βασικότερες γνωστικές λειτουργίες και ορίζεται ως η ικανότητα του ανθρώπου να ανακαλεί εμπειρίες, πράγματα και γνώσεις.

Αίτια

Το γήρας, η αυξημένη πνευματική κόπωση, ο τρόπος ζωής καθώς και η διατροφή μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου, τις γνωστικές λειτουργίες και την ικανότητα απομνημόνευσης σε νέους και ηλικιωμένους. Καταστάσεις που σχετίζονται με προβλήματα μνήμης και γνωστικών δυσλειτουργιών είναι οι διαταραχές του ύπνου, η έλλειψη ορισμένων βιταμινών, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, η χαμηλή οξυγόνωση του εγκεφάλου, το άγχος, η κατάθλιψη, η νόσος Alzheimer κ.α.

Αντιμετώπιση

Συμπληρώματα διατροφής

  • Αντιοξειδωτική δράση (Ουμπικινόλη, Turmeric, Ωμέγα 3, Μουρουνέλαιο, Φασκόμηλο, Βασιλικός Πολτός). Ο εγκέφαλος και τα νευρικά κύτταρα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη δράση των ελευθέρων ριζών. Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, βελτιώνουν την ικανότητα μνήμης και τις γνωστικές λειτουργίες, ενώ συμβάλλουν και στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου σε μικρές ηλικίες.
  • Νευρική λειτουργία (Χολίνη, Ινοσιτόλη, Phosphatidyl Serine Bacopa, DMAE, Φαινυλαλανίνη, Σαφράν, Καρνιτίνη). Βοηθούν στη σύνθεση των νευροδιαβιαστών και στην καλή εγκεφαλική και νευρική λειτουργία. Ενισχύουν την ικανότητα μνήμης, συγκέντρωσης, ενώ συμβάλλουν και στην υγεία των περιφερικών νεύρων σε περιπτώσεις νευροπάθειας.
  • Κυκλοφορικό σύστημα (Ginkgo Biloba, Korean Panax Ginseng, Gotu Kola). Συμβάλλουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στα εγκεφαλικά αγγεία, στην καλύτερη οξυγόνωση των ιστών και στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών. Βοηθούν σε περιπτώσεις απώλειας μνήμης, συγκέντρωσης και γενικότερα των νοητικών δυσλειτουργιών που οφείλονται σε μειωμένη αιμάτωση και οξυγόνωση του εγκεφάλου.