Μνήμη - Εγκεφαλικές λειτουργίες

Ο εγκέφαλος είναι ίσως το σημαντικότερο και πιο πολύπλοκο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Μαζί με το νωτιαίο μυελό, αποτελεί μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος και είναι υπεύθυνος για το συντονισμό όλων των λειτουργιών του σώματος. Οι νευρώνες του εγκεφάλου, διαχωρίζονται σε επιμέρους περιοχές και είναι υπεύθυνοι για διαφορετικές λειτουργίες και δράσεις, όπως αναπνοή, αίσθηση, μνήμη, κίνηση κ.α.. Ως γνωστικές λειτουργίες ορίζονται...
Περισσότερα

ΠροΪόντα 1-16 από 106

Φθίνουσα ταξινόμηση
ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-35% Altion Kids IQ 60 gummies lemon
-20% InoPlus Natural Herb Candies Ginkgo Biloba 70 gr
-30% Ελοβάρης Φυσικός Βασιλικός Πολτός 20gr
-15% Metapharm Vitosyn Ginkgosyn 60caps
-35% Solgar Inositol 500 mg 50 veg.caps
-35% Solgar Ginkgo Biloba 60 veg.caps
-35% Solgar Neuro Nutrients 60 veg.caps
-50% Now Inositol 500 mg Myo-Inositol form 100 caps
Βαθμολογία:
5% of 5
-25% Himalaya Bacopa Memory Wellness 60 caps
Βαθμολογία:
4% of 5
-30% Healthia Brain Performance 510 mg 90 caps
-20% Ortis Memoform Exam 60 tabs
-35% Quest Gingko Biloba 150 mg 30 tabs
-43% Ελοβάρης Φυσικός Βασιλικός Πολτός 20 gr 1+1 Δώρο
Βαθμολογία:
4.75% of 5
-35% Lanes Memory 30 tabs
Βαθμολογία:
4% of 5
-28% MedMelon Flora FMD O-Krill 3 Brain Support 60 softgels
-30% Olympian Labs Wild Liza Vinpocetine 10 mg 60 caps

ΠροΪόντα 1-16 από 106

Φθίνουσα ταξινόμηση
ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Πληροφορίες - Μνήμη - Εγκεφαλικές λειτουργίες

Ο εγκέφαλος είναι ίσως το σημαντικότερο και πιο πολύπλοκο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Μαζί με το νωτιαίο μυελό, αποτελεί μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος και είναι υπεύθυνος για το συντονισμό όλων των λειτουργιών του σώματος. Οι νευρώνες του εγκεφάλου, διαχωρίζονται σε επιμέρους περιοχές και είναι υπεύθυνοι για διαφορετικές λειτουργίες και δράσεις, όπως αναπνοή, αίσθηση, μνήμη, κίνηση κ.α..

Ως γνωστικές λειτουργίες ορίζονται όλες οι νοητικές διαδικασίες που μας επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Η μνήμη αποτελεί μια από τις βασικότερες γνωστικές λειτουργίες και ορίζεται ως η ικανότητα του ανθρώπου να ανακαλεί εμπειρίες, πράγματα και γνώσεις.

Αίτια

Το γήρας, η αυξημένη πνευματική κόπωση, ο τρόπος ζωής καθώς και η διατροφή μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου, τις γνωστικές λειτουργίες και την ικανότητα απομνημόνευσης σε νέους και ηλικιωμένους. Καταστάσεις που σχετίζονται με προβλήματα μνήμης και γνωστικών δυσλειτουργιών είναι οι διαταραχές του ύπνου, η έλλειψη ορισμένων βιταμινών, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, η χαμηλή οξυγόνωση του εγκεφάλου, το άγχος, η κατάθλιψη, η νόσος Alzheimer κ.α.

Αντιμετώπιση

Συμπληρώματα διατροφής

  • Αντιοξειδωτική δράση (Ουμπικινόλη, Turmeric, Ωμέγα 3, Μουρουνέλαιο, Φασκόμηλο, Βασιλικός Πολτός). Ο εγκέφαλος και τα νευρικά κύτταρα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη δράση των ελευθέρων ριζών. Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, βελτιώνουν την ικανότητα μνήμης και τις γνωστικές λειτουργίες, ενώ συμβάλλουν και στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου σε μικρές ηλικίες.
  • Νευρική λειτουργία (Χολίνη, Ινοσιτόλη, Phosphatidyl Serine Bacopa, DMAE, Φαινυλαλανίνη, Σαφράν, Καρνιτίνη). Βοηθούν στη σύνθεση των νευροδιαβιαστών και στην καλή εγκεφαλική και νευρική λειτουργία. Ενισχύουν την ικανότητα μνήμης, συγκέντρωσης, ενώ συμβάλλουν και στην υγεία των περιφερικών νεύρων σε περιπτώσεις νευροπάθειας.
  • Κυκλοφορικό σύστημα (Ginkgo Biloba, Korean Panax Ginseng, Gotu Kola). Συμβάλλουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στα εγκεφαλικά αγγεία, στην καλύτερη οξυγόνωση των ιστών και στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών. Βοηθούν σε περιπτώσεις απώλειας μνήμης, συγκέντρωσης και γενικότερα των νοητικών δυσλειτουργιών που οφείλονται σε μειωμένη αιμάτωση και οξυγόνωση του εγκεφάλου.