Πέτρα στα νεφρά, τι είναι και πως αντιμετωπίζεται;

0 Comment

nefra

Ως νεφρολιθίαση ορίζεται ο σχηματισμός πέτρας (λίθου) στο ουροποιητικό σύστημα.  Αποτελεί μια επώδυνη ουρολογική πάθηση, η οποία είναι ιδιαίτερα συχνή. Τις περισσότερες φορές οι πέτρες που σχηματίζονται στα νεφρά περνούν το σώμα χωρίς να τις αντιληφθούμε. Εάν όμως η πέτρα είναι μεγάλη, τότε πολλές φορές εμφανίζεται ένας οξύς πόνος ή αιματουρία, τα οποία αποτελούν και τα σημεία κάποιος να ανακαλύψει ότι έχει νεφρικούς λίθους.

 

Τι είναι η πέτρα στα νεφρά;

Οι πέτρες αποτελούν μια μάζα κρυστάλλων η οποία σχηματίζεται μέσα στα ούρα. Ανάλογα τη θέση που εντοπίζεται η πέτρα καθορίζεται και το όνομα της κατάστασης, όπως νεφρολιθίαση εάν η πέτρα εντοπίζεται στα νεφρά ή ουρολιθίαση εάν η πέτρα ταξίδεψε μέσω του ουροποιητικού συστήματος και πλέον εντοπίζεται στους ουρητήρες.

Οι κρύσταλλοι διαφοροποιούνται επιπλέον μεταξύ τους ανάλογα με τη σύστασή τους (λίθοι ασβεστίου, ουρικού οξέος, στρουβίτη και κυστίνης). Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να περιέχουν διάφορες χημικές ουσίες. Το πιο κοινό είδος της πέτρας περιέχει ασβέστιο σε συνδυασμό είτε με οξαλικά ή φωσφορικά και ονομάζονται αντίστοιχα πέτρες οξαλικού ή φωσφορικού ασβεστίου. Σε συχνότητα ακολουθούν οι λίθοι ουρικού οξέος και στρουβίτη. Οι πέτρες από στρουβίτη ή αλλιώς φλεγμονώδεις λίθοι οφείλονται συνήθως σε ουρολοιμώξεις και μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος, γι’ αυτό και είναι σχετικά σπάνιες. Επίσης σπάνια σχηματίζονται λίθοι κυστίνης.

 

Αίτια

Τα πιο κοινά αίτια νεφρολιθίασης αποτελούν το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό του ατόμου, ουρολοιμώξεις, παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, όπως νεφρική σωληναριακή οξέωση, υπερπαραθυρεοειδισμός, υπεροξαλουρία, μεταβολικές και εντερικές παθήσεις, όπως νόσος του Crohn καθώς και ορισμένα φάρμακα.

Η διατροφή και η λήψη νερού παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, εφόσον υπάρχει προδιάθεση στο σχηματισμό νεφρικών λίθων. Παράγοντες τη διατροφής που επηρεάζουν την εμφάνιση πέτρας, ειδικά εάν υπάρχει ιστορικό, είναι η μειωμένη πρόσληψη υγρών, η αυξημένη κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών, νατρίου και απλών σακχάρων.

 

Συμπτώματα και διάγνωση λίθων στα νεφρά

Το πιο κοινό σύμπτωμα της νεφρολιθίασης είναι ένας έντονος και οξύς πόνος, που συχνά αναφέρεται και ως κολικός, που εντοπίζεται στην κοιλιά, στην πλάτη ή χαμηλά στη βουβωνική χώρα. Επιπλέον μπορεί να παρατηρηθεί αίμα στα ούρα (αιματουρία), αυξημένο αίσθημα ούρησης και καψίματος κατά την ούρηση ή ακόμη και  πυρετός, εφόσον η λιθίαση οφείλεται σε ουρολοίμωξη.

Εάν οι κρύσταλλοι είναι μικροί θα ταξιδέψουν μέσα στο ουροποιητικό σύστημα και θα αποβληθούν από τον οργανισμό μέσω των ούρων, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Εάν, ωστόσο, η πέτρα είναι μεγάλη, ενδέχεται να εμποδίζεται η διεύλεσή της μέσα στο ουροποιητικό. Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα, τις περισσότερες φορές οι πέτρες εντοπίζονται τυχαία μετά από έναν υπέρηχο ή μια ακτινογραφία.

 

Αντιμετώπιση

Φυσιολογικά οι πέτρες που σχηματίζονται αποβάλλονται από τον οργανισμό μέσω των ούρων. Η αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης εξαρτάται από το είδος, τη σοβαρότητα και τη συχνότητα εμφάνισης των λίθων. Συνήθως προτείνεται συντηρητική αντιμετώπιση μέσω συμπληρωμάτων διατροφής και αλλαγής του τρόπου ζωής και πιο σπάνια προτείνεται κάποια επέμβαση, όπως η λιθοτριψία.

 

Διατροφή και τρόπος ζωής

Ανεξαρτήτως του είδους της πέτρας συστήνεται η άφθονη λήψη υγρών (>2-3 λίτρα ημερησίως) και ο περιορισμός του αλατιού. Ανάλογα το είδος της πέτρας δίνονται διαφορετικές διατροφικές οδηγίες όπως μείωση της πρόσληψης ζωικών πρωτεϊνών και των οξαλικών μέσω της διατροφής, μείωση της πρόσληψης απλών σακχάρων, ασβεστίου, βιταμίνης C κ.α.. Βασικό σημείο αποτελεί η απόκτηση ενός υγιούς βάρους σώματος.

 

Συμπληρώματα διατροφής

Κιτρικό μαγνήσιο και Κιτρικό κάλιο

Το κιτρικό μαγνήσιο και το κιτρικό κάλιο, αποτελούν δύο σύμπλοκα που αποκαθιστούν τα επίπεδα του κιτρικού στα ούρα και συμβάλλουν στην αλκαλοποίηση των ούρων. Συστήνονται σε περιπτώσεις υπερασβεστιουρίας και υπεροξαλουρίας, καθώς συμβάλλουν στην πρόληψη σχηματισμού λίθων ασβεστίου και συμπλόκων οξαλικού και φωσφορικού ασβεστίου. Επιπλέον, το κιτρικό τρικάλιο και το κιτρικό τριμαγνήσιο βοηθούν στην αντιμετώπιση τόσο λίθων ασβεστίου όσο και λίθων ουρικού οξέος, καθώς διευκολύνουν τη διαλυτότητά και την αποβολή τους, ενώ συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της νεφρικής σωληναριακής οξέωσης.

L-Μεθειονίνη (L-Methionine)

Αμινοξύ το οποίο συστήνεται για την αντιμετώπιση στρουβίτη (φλεγμονωδών λίθων) καθώς και λίθων φωσφορικού ασβεστίου. Η μεθειονίνη βοηθά στη μείωση της οξύτητας (pH) των ούρων, αυξάνοντας τη διαλυτότητα και αποβολή των συμπλόκων και προλαμβάνοντας την εμφάνιση υποτροπών.

Βότανα Solidago, Σημύδα, Τσουκνίδα

Βότανα με διουρητική, αντιφλεγμονώδη και αντισηπτική δράση. Διευκολύνουν την αποβολή των ούρων και την απομάκρυνση των λίθων από το ουροποιητικό σύστημα και συμβάλλουν κυρίως στην πρόληψη εμφάνισης λίθων και λοιμώξεων.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο