Cranberries, η φυσική λύση στην ουρολοίμωξη

0 Comment

cranberries

Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά και οι ουρολοιμώξεις κάνουν δυναμικά την εμφάνισή τους. Αποτελούν την πιο κοινή πάθηση του ουροποιητικού συστήματος και παρόλο που μπορούν να εμφανιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, το καλοκαίρι η συχνότητά τους αυξάνει σημαντικά, κυρίως ανάμεσα στις γυναίκες.

Εάν και τα αντιβιοτικά είναι η εύκολη λύση για την άμεση αντιμετώπισή τους, υπάρχουν ανεπιθύμητες δράσεις. Ο χυμός και το εκχύλισμα των cranberries έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως για την πρόληψη και αντιμετώπιση ουρολοιμώξεων. Δείτε λοιπόν, πως μπορείτε να θωρακίσετε αποτελεσματικά το ουροποιητικό σας!

 

Τι είναι η ουρολοίμωξη;

Ως ουρολοίμωξη ορίζεται η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (UTI), παρουσία κλινικών συμπτωμάτων που προέρχονται από την ουρογεννητική οδό, εξαιτίας ενός ή περισσότερων μικροοργανισμών στα ούρα σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από τις φυσιολογικές.

Οι λοιμώξεις μπορεί να εντοπίζονται στην ουροδόχο κύστη (κυστίτιδα), στο νεφρικό παρέγχυμα (πυελονεφρίτιδα) ή στον προστάτη (οξεία ή χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα). Τα μεμονωμένα επεισόδια ουρολοιμώξεων είναι πολύ συνηθισμένα. Ειδικά οι ενήλικες γυναίκες φαίνεται να διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τους άνδρες. Οι ουρολοιμώξεις που μετά το πρώτο επεισόδιο επανεμφανίζονται, ονομάζονται υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις και αφορούν το 1/3 του πληθυσμού.

 

Τι είναι τo cranberry;

Το επιστημονικό όνομα των cranberries είναι Vaccinium macrocarpon. Ως φρέσκος καρπός περιέχει περίπου 80% νερό και 10% υδατάνθρακες. Μεταξύ άλλων θρεπτικών συστατικών αποτελεί πλούσια πηγή σε φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, κατεχίνες, τριτερπενοειδή, οργανικά οξέα, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, ενώ περιέχει μικρές ποσότητες πρωτεϊνών, ινών, καλίου νατρίου, σεληνίου και βιταμινών Α, C και Ε.

Αποτελεί έναν καρπό που προέρχεται από την Αμερική και οι ντόπιοι κάτοικοι της περιοχής ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τα cranberries για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Σύμφωνα με μελέτες, ο χυμός cranberry μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τον αριθμό και την ένταση των συμπτωμάτων της ουρολοίμωξης, ιδιαίτερα σε γυναίκες με υποτροπιάζουσα ουρολοίμωξη. Επιπλέον των θεραπευτικών ιδιοτήτων τους, τα cranberries φαίνεται πως βοηθούν σημαντικά και στην πρόληψη εμφάνισης ουρολοιμώξεων.

 

Αντιμετώπιση ουρολοίμωξης

Για την αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης συνήθως συνταγογραφούνται αντιβιοτικά τα οποία είναι όντως αποτελεσματικά για θεραπεία των ουρολοιμώξεων. Η επαναλαμβανόμενη χρήση τους ωστόσο, αναγνωρίζεται ως παράγοντας ανάπτυξης ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων, ενώ διαταράσσεται η μικροβιακή χλωρίδα του οργανισμού. Για το λόγο αυτό, ειδικά όταν υπάρχουν υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, χρειάζεται ένα φυσικό μέσο το οποίο θα έχει την ίδια αποτελεσματικότητα χωρίς όμως τις ανεπιθύμητες ενέργειες των αντιβιοτικών.

 

Cranberry και ουρολοίμωξη

Κάποτε υπήρχε η πεποίθηση ότι η κατανάλωση cranberries κάνει τα ούρα πιο όξινα και αυτός είναι ο λόγος που μειώνεται η ανάπτυξη βακτηριών, κάτι το οποίο δεν ισχύει πλέον. Η λήψη cranberries μπορεί να συμβάλλει τόσο στην θεραπεία, όσο και στην πρόληψη εμφάνισης ουρολοιμώξεων. Σύμφωνα με μετα-αναλύσεις η συστηματική λήψη τους μπορεί να μειώσει τα ποσοστά επανεμφάνισης ουρολοίμωξης σε διάστημα ενός έτους κατά 35%, κυρίως ανάμεσα σε νεαρές και μεσήλικες γυναίκες.

Ο τρόπος δράση των cranberries έγκειται στο ότι αναστέλλουν την προσκόλληση ουροπαθογόνων βακτηρίων, όπως είναι η Ε. Coli στο επιθήλιο της ουροδόχου κύστης, μειώνοντας έτσι τον αποικισμό και την επακόλουθη μόλυνση. Επιπλέον διαθέτουν και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνοντας την ένταση των συμπτωμάτων. Οι δράσεις τους οφείλονται στην υψηλή συγκέντρωσή τους σε ανθοκυανιδίνες και προανθοκυανιδίνες, οι οποίες είναι ισχυρές αντιπροσκολλητικές ενώσεις.

Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι η τακτική κατανάλωση χυμού cranberry είναι επίσης αποτελεσματική σε περιπτώσεις ουρολοιμώξεων που προκαλούνται από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτηρίδια. Σύμφωνα με μελέτες, δείγματα ούρων που ελήφθησαν από υγιείς εθελοντές οι οποίοι έπιναν χυμό cranberry απέτρεψαν τα ουροπαθογόνα βακτήρια, όπως η Ε. Coli, να προσκολληθούν στα ουροεπιθηλιακά κύτταρα.

Για καλύτερη δράση και αποτελεσματικότητα το εκχύλισμα cranberry συνδυάζεται με μαννόζη, η οποία βοηθά τα ουροπαθογόνα βακτήρια να προσκολλώνται επάνω της και να αποβάλλονται από τον οργανισμό μέσω της ούρησης. Τόσο το εκχύλισμα cranberry όσο και η μαννόζη δεν σκοτώνουν τα παθογόνα βακτήρια, ωστόσο καθώς τα απομακρύνουν από τον οργανισμό συμβάλλουν στην άμεση και αποτελεσματική του προστασία.

 

Δόση

Η συνήθης δόση είναι 400-500 mg εκχυλίσματος cranberry, δύο φορές την ημέρα για 6 μήνες έως 1 έτος. Όσον αφορά χυμό cranberry η δόση χορήγησης είναι 30-300 mL χυμού, ανάλογα και με τη συγκέντρωση του ροφήματος. Η λήψη cranberry μπορεί να γίνει και από παιδιά, σε μικρότερες δόσεις των 5 mL / kg, σε διηρημένες δόσεις.

 

Ανεπιθύμητες δράσεις

Η λήψη cranberry είναι σχετικά ασφαλής και δεν παρουσιάζουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Μεγάλες δόσεις, πάνω από 3-4 λίτρα την ημέρα, μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως είναι η διάρροια. Άτομα με προδιάθεση δημιουργίας λίθων οξαλικού ασβεστίου ή άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη χυμού cranberry.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο