Νεφρολιθίαση

Ως νεφρολιθίαση ορίζεται η ουρολογική πάθηση όπου υπάρχει σχηματισμός πέτρας (λίθου) στο ουροποιητικό σύστημα. Οι πέτρες αποτελούν μια μάζα κρυστάλλων που διαφοροποιούνται ανάλογα με τη σύστασή τους (λίθοι ασβεστίου, ουρικού οξέος, στρουβίτη και κυστίνης) και το σημείο σχηματισμού τους (νεφρολιθίαση και ουρολιθίαση). Τα πιο κοινά είδη πέτρας είναι οξαλικού ή φωσφορικού ασβεστίου, λιγότερο συχνά απαντώνται οι λίθοι ουρικού οξέος και στρουβίτη...
Περισσότερα

11 είδη

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-15%
Metapharm Synosan Nehrynosan 60 tabs
Βαθμολογία:
100%
-40%
Himalaya Cystone 100 tabs
Βαθμολογία:
100%
-30%
A. Vogel Solidago Complex Drops (Nephrosolid) 50 ml
-15%
Phonix Tartarus spag 50 ml
-20%
Charak Calcury 75 tabs
-35%
Doctor's Formulas Nefrolin 100 ml
-30%
Nature's Plus AgeLoss Kidney Support 90 tabs
-12%
Meditrina Lithos Prevent 100 tabs
-12%
Meditrina Lithoren 30 sachets
Βαθμολογία:
100%
-12%
Meditrina Struviren L-Methionine 500 mg 60 tabs
Βαθμολογία:
80%
-12%
Meditrina Lithos Dissolve 21mEq 60 sachets
Βαθμολογία:
60%

11 είδη

ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Ως νεφρολιθίαση ορίζεται η ουρολογική πάθηση όπου υπάρχει σχηματισμός πέτρας (λίθου) στο ουροποιητικό σύστημα. Οι πέτρες αποτελούν μια μάζα κρυστάλλων που διαφοροποιούνται ανάλογα με τη σύστασή τους (λίθοι ασβεστίου, ουρικού οξέος, στρουβίτη και κυστίνης) και το σημείο σχηματισμού τους (νεφρολιθίαση και ουρολιθίαση).

Τα πιο κοινά είδη πέτρας είναι οξαλικού ή φωσφορικού ασβεστίου, λιγότερο συχνά απαντώνται οι λίθοι ουρικού οξέος και στρουβίτη ή φλεγμονώδεις λίθοι, που προκύπτουν από ουρολοιμώξεις, ενώ σπάνια σχηματίζονται λίθοι κυστίνης. Τα συμπτώματα της νεφρολιθίασης είναι πολύ έντονος και οξύς πόνος που εντοπίζεται στη κοιλιά, στην πλάτη ή χαμηλά στη βουβωνική χώρα, αίμα στα ούρα, αυξημένο αίσθημα ούρησης και πυρετός, εάν η πέτρες οφείλονται σε μόλυνση.

Αίτια

Αίτια της νεφρολιθίασης αποτελούν το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό του ατόμου, ουρολοιμώξεις, παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, υπερπαραθυρεοειδισμός, μεταβολικές παθήσεις και ορισμένα φάρμακα. Η διατροφή και η λήψη νερού παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, εφόσον υπάρχει και προδιάθεση, στο σχηματισμό νεφρικών λίθων.

Αντιμετώπιση

Φυσιολογικά οι πέτρες που σχηματίζονται αποβάλλονται από τον οργανισμό μέσω των ούρων. Η αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης εξαρτάται από το είδος, τη σοβαρότητα και τη συχνότητα εμφάνισης των λίθων. Συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής και σωστή διατροφή, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις λαμβάνονται φάρμακα ή γίνεται χειρουργική επέμβαση.

Διατροφή και τρόπος ζωής

Συστήνεται άφθονη λήψη υγρών (>2-3 λίτρα ημερησίως), περιορισμός του αλατιού, της κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών και οξαλικών μέσω της διατροφής. Βασικό σημείο αποτελεί η απόκτηση υγιούς σωματικού βάρους.

Συμπληρώματα διατροφής

  • Διουρητικά βότανα (Solidago, Σημύδα, Σπαράγγι, Τσουκνίδα). Βότανα με διουρητική δράση που διευκολύνουν την αποβολή των ούρων και την απομάκρυνση των λίθων από το ουροποιητικό. Διαθέτουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντισηπτική δράση, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση λοιμώξεων του ουροποιητικού.
  • Κιτρικό μαγνήσιο/Κιτρικό κάλιο. Συμβάλλουν στην πρόληψη σχηματισμού λίθων ασβεστίου καθώς και συμπλόκων οξαλικού και φωσφορικού ασβεστίου. Αποκαθιστούν τα επίπεδα κιτρικού στα ούρα και συμβάλλουν στην αλκαλοποίηση των ούρων. Κατάλληλα σε περιπτώσεις υπερασβεστιουρίας και υπεροξαλουρίας.
  • Κιτρικό τρικάλιο και κιτρικό τριμαγνήσιο. Χορηγούνται στην αντιμετώπιση λίθων ουρικού οξέος και ασβεστίου. Διευκολύνουν τη διαλυτότητά και την αποβολή τους, ενώ συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της νεφρικής σωληναριακής οξέωσης. 
  • L-Μεθειονίνη (L-Methionine). Αμινοξύ το οποίο συστήνεται για την αντιμετώπιση λίθων φωσφορικού ασβεστίου και στρουβίτη (φλεγμονωδών λίθων). Μειώνει την οξύτητα (pH) των ούρων αυξάνοντας τη διαλυτότητα των συμπλόκων και προλαμβάνοντας τις υποτροπές.