Νεφρολιθίαση

Ως νεφρολιθίαση ορίζεται η ουρολογική πάθηση όπου υπάρχει σχηματισμός πέτρας (λίθου) στο ουροποιητικό σύστημα. Οι πέτρες αποτελούν μια μάζα κρυστάλλων που διαφοροποιούνται ανάλογα με τη σύστασή τους (λίθοι ασβεστίου, ουρικού οξέος, στρουβίτη και κυστίνης) και το σημείο σχηματισμού τους (νεφρολιθίαση και ουρολιθίαση). Τα πιο κοινά είδη πέτρας είναι οξαλικού ή φωσφορικού ασβεστίου, λιγότερο συχνά απαντώνται οι λίθοι ουρικού οξέος και στρουβίτη...
Περισσότερα

12 είδη

Φθίνουσα ταξινόμηση
ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-30% Himalaya Cystone 100 tabs
Βαθμολογία:
100%
Himalaya Cystone 100 tabs
-12% Meditrina Lithoren 30 sachets
Βαθμολογία:
100%
Meditrina Lithoren 30 sachets
-12% Meditrina Struviren L-Methionine 500 mg 60 tabs
Βαθμολογία:
80%
Meditrina Struviren L-Methionine 500 mg 60 tabs
-20% Charak Calcury 75 tabs
Βαθμολογία:
100%
Charak Calcury 75 tabs
-30% A. Vogel Solidago Complex Drops (Nephrosolid) 50 ml
A. Vogel Solidago Complex Drops (Nephrosolid) 50 ml
-21% Demo Drenlithin 30 sachets x 4.15 gr
Βαθμολογία:
80%
Demo Drenlithin 30 sachets x 4.15 gr
-40% Doctor's Formulas Nefrolin 100 ml
Βαθμολογία:
100%
Doctor's Formulas Nefrolin 100 ml
-15% Metapharm Synosan Nehrynosan 60 tabs
Βαθμολογία:
100%
Metapharm Synosan Nehrynosan 60 tabs
-30% Nature's Plus AgeLoss Kidney Support 90 tabs
Nature's Plus AgeLoss Kidney Support 90 tabs
-12% Meditrina Lithos Dissolve 21mEq 60 sachets
Βαθμολογία:
60%
Meditrina Lithos Dissolve 21mEq 60 sachets
-12% Meditrina Lithos Prevent 100 tabs
Meditrina Lithos Prevent 100 tabs
Phonix Tartarus spag 50 ml
Phonix Tartarus spag 50 ml

12 είδη

Φθίνουσα ταξινόμηση
ανά σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

Πληροφορίες - Νεφρολιθίαση

Ως νεφρολιθίαση ορίζεται η ουρολογική πάθηση όπου υπάρχει σχηματισμός πέτρας (λίθου) στο ουροποιητικό σύστημα. Οι πέτρες αποτελούν μια μάζα κρυστάλλων που διαφοροποιούνται ανάλογα με τη σύστασή τους (λίθοι ασβεστίου, ουρικού οξέος, στρουβίτη και κυστίνης) και το σημείο σχηματισμού τους (νεφρολιθίαση και ουρολιθίαση).

Τα πιο κοινά είδη πέτρας είναι οξαλικού ή φωσφορικού ασβεστίου, λιγότερο συχνά απαντώνται οι λίθοι ουρικού οξέος και στρουβίτη ή φλεγμονώδεις λίθοι, που προκύπτουν από ουρολοιμώξεις, ενώ σπάνια σχηματίζονται λίθοι κυστίνης. Τα συμπτώματα της νεφρολιθίασης είναι πολύ έντονος και οξύς πόνος που εντοπίζεται στη κοιλιά, στην πλάτη ή χαμηλά στη βουβωνική χώρα, αίμα στα ούρα, αυξημένο αίσθημα ούρησης και πυρετός.

Αίτια

Αίτια της νεφρολιθίασης αποτελούν το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό του ατόμου, οι ουρολοιμώξεις, οι παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, ο υπερπαραθυρεοειδισμός, οι μεταβολικές παθήσεις και ορισμένα φάρμακα. Η διατροφή και η λήψη νερού παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, εφόσον υπάρχει και προδιάθεση, στο σχηματισμό νεφρικών λίθων.

Διατροφή και τρόπος ζωής

Συστήνεται άφθονη λήψη υγρών (>2-3 λίτρα ημερησίως), περιορισμός του αλατιού, της κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών και οξαλικών μέσω της διατροφής. Βασικό σημείο αποτελεί η απόκτηση υγιούς σωματικού βάρους.

Βότανα όπως το Uva Ursi, το Horsetail, και η Σημύδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μικρά προβλήματα που επηρεάζουν την ουροφόρο οδό για να αυξήσουν την παραγωγή ούρων προκειμένου να επιτευχθεί ούρηση,  σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), και  την Επιτροπή Φαρμάκων Φυτικής Προέλευσης (HMPC).