Ουροποιητικό Σύστημα

To ουροποιητικό σύστημα είναι ένα από τα σημαντικότερα συστήματα του οργανισμού. Είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ούρων, το ισοζύγιο των υγρών στον οργανισμό, την αποβολή άχρηστων ουσιών που προκύπτουν από το μεταβολισμό των κυττάρων, ενώ επίσης συμμετέχει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην αιμοποίηση. Κατηγοριοποιείται στο ανώτερο ουροποιητικό σύστημα που αποτελείται από τα νεφρά και τους ουρητήρες καθώς και...
Περισσότερα

20 Προϊόντα

ανά σελίδα
Σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα
-12%
Meditrina Lithoren 30 sachets
Βαθμολογία:
5% of 5
-15%
Metapharm Synosan Nehrynosan 60 tabs
Βαθμολογία:
5% of 5
-40%
Health Aid CystiCare 60 tabs
-28%
Arkopharma Arkocaps Έλαιο Σπόρου Κολοκύθας - Pumpkin Seed Oil 60 caps
Βαθμολογία:
4% of 5
-25%
Himalaya Tribulus Men's Wellness 60 caps
-30%
Rio Trading Quebra Pedra 90 tabs
-30%
Optima Aloe Vera Juice with Cranberry 1000 ml
Βαθμολογία:
4% of 5
-10%
Protonex Κράνμπερυ + Spirulina 120 tabs
-15%
Phonix Solidago spag 50 ml
-35%
Lanes CystiAde 30 tabs
Βαθμολογία:
5% of 5
-30%
Rio Trading Quebra Pedra Tea 50 gr
-25%
Himalaya Boerhaavia Urinary Wellness (Punarnava) 60 caps
-30%
Optima Aloe Vera Juice with Cranberry 500 ml
-10%
Zein Pharma Kurbiskern Pumpkin Seed 400 mg 60 caps
-30%
Vivapharm Urinal Syrup 150 ml
-30%
Vivapharm Urinal Forte Probio 20 caps

20 Προϊόντα

ανά σελίδα
Σελίδα
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα
Φίλτρα

To ουροποιητικό σύστημα είναι ένα από τα σημαντικότερα συστήματα του οργανισμού. Είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ούρων, το ισοζύγιο των υγρών στον οργανισμό, την αποβολή άχρηστων ουσιών που προκύπτουν από το μεταβολισμό των κυττάρων, ενώ επίσης συμμετέχει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην αιμοποίηση. Κατηγοριοποιείται στο ανώτερο ουροποιητικό σύστημα που αποτελείται από τα νεφρά και τους ουρητήρες καθώς και το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα που περιλαμβάνει την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Η καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος και των νεφρών αποτελεί πρωταρχικής σημασίας για την υγεία του οργανισμού. 

Αίτια

Οι παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος περιλαμβάνουν την ακράτεια, την ουρολοίμωξη, την κυστίτιδα, την πυελονεφρίτιδα, το νεφρωσικό σύνδρομο, τη νεφρολιθίαση καθώς και σοβαρότερες καταστάσεις υγείας όπως είναι η νεφρική ανεπάρκεια.

Λόγω της ετερογένειας των παθήσεων τα αίτια ποικίλουν. Όσον αφορά τις ουρολοιμώξεις, που αποτελούν τη πιο συχνή πάθηση του ουροποιητικού συστήματος μαζί με τις νεφρολιθιάσεις, οι πιο κοινοί παράγοντες κινδύνου είναι το αυξημένο βάρος σώματος, η μειωμένη πρόσληψη νερού, η αναβολή της ούρησης, η κακή υγιεινή, η κληρονομικότητα, ο διαβήτης, η νόσος του Crohn κ.α..

Αντιμετώπιση

Η θεραπευτική προσέγγιση εξαρτάται από το ιστορικό και τα συμπτώματα.

Διατροφή και τρόπος ζωής

Ο τρόπος ζωής και διατροφής συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία του ουροποιητικού συστήματος. Συστήνεται μείωση της πρόσληψης αλατιού και ζάχαρης, επαρκής πρόσληψη νερού καθώς και ισορροπημένη πρόσληψη πρωτεϊνών, φωσφόρου και αλκοόλ. Επιπλέον συστήνεται η απόκτηση ενός φυσιολογικού βάρους σώματος καθώς και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Συμπληρώματα διατροφής

  • Αντιμικροβιακή - αντιφλεγμονώδη (Cranberry, Έλαιο Σπόρου Κολοκύθας, NAC). Χάρη στην πλούσια σύνθεσή τους σε πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και χλωρογενικό οξύ διαθέτουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Μειώνουν τις πιθανότητες λοίμωξης της ουροδόχου κύστης και του προστάτη και εξομαλύνουν τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.
  • Σχηματισμός λίθων - ρύθμιση pH (Quebra Pedra, Μεθειονίνη, Κιτρικό κάλιο, Κιτρικό μαγνήσιο, Κιτρικό οξύ). Αποτρέπουν το σχηματισμό λίθων ενώ επιτρέπουν την καλύτερη αποβολή των υπολειμμάτων μετά από επεμβάσεις λιθοτροψίας. Χρησιμοποιούνται τόσο για την πρόληψη σχηματισμού νέων λίθων καθώς και ως μέσο ρύθμισης του pH των ούρων.
  • Διουρητική δράση (Solidago, Τσουκνίδα, Uva Ursi, Μαϊντανός, Ταραξάκος, Σημύδα). Βότανα με διουρητικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Συμβάλλουν σε περιπτώσεις ουρολιθίασης, δυσουρίας ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες