Περιοδοντίτιδα: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση με Βότανα!

2 Σχόλια

teeth

Εάν ταλαιπωρήστε χρόνια με την ουλίτιδα και αμελείτε να την αντιμετωπίσετε ή βλέπετε τα συμπτώματα να επιμένουν, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτή να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. Τι είναι όμως η περιοδοντίτιδα, πόσο σοβαρή είναι και μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με βότανα;  

Περιοδοντίτιδα: τι είναι;

Η περιοδοντίτιδα είναι μια προχωρημένη λοίμωξη των ούλων που έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των ούλων, αλλά και των οστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια.  Πρόκειται για μια φλεγμονώδη νόσο των ούλων και κατά κύριο λόγω είναι εξέλιξη μια χρόνιας ουλίτιδας. Είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση και αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών και άλλα προβλήματα υγείας.  

Περιοδοντίτιδα: συμπτώματα

Τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας είναι αρκετά έντονα και κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Όσο γρηγορότερα τα αντιλειφθείτε, φροντίστε να επισκεφθείτε έναν ειδικό ώστε να μην χειροτερέψει η κατάσταση. Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της περιοδοντίτιδας είναι:

 • Αιμορραγία ούλων
 • Κακοσμία στόματος και αίσθηση μεταλλικής γεύσης
 • Έντονο κόκκινο ή μωβ χρώμα στα ούλα
 • Πρήξιμο ούλων (ουλικό οίδημα)
 • Περιοδοντικοί θύλακες, δηλαδή κενό ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια
 • Κινητικότητα δοντιών
 • Μετακίνηση ή στροφή δοντιών
 • Τα δόντια δεν εφάπτονται μεταξύ τους όπως πριν
 • Πύον στα ούλα (πυόροια ούλων – αποστήματα)
 • Κενά ανάμεσα στα δόντια
 • Υποχώρηση ούλων και εμφάνιση οστού

Περιοδοντίτιδα και θεραπεία με βότανα;

Σίγουρα όταν η περιοδοντίτιδα κάνει την εμφάνισή της, η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι απαραίτητη, καθώς είναι ο μόνος ειδικός που μπορεί να μας καθοδηγήσει. Μπορούν όμως τα βότανα να μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια;

Αν και τα παθογόνα βακτήρια αποτελούν έναν βασικό αιτιολογικό παράγοντα για την περιοδοντίτιδα, τελευταία οι έρευνες έχουν στραφεί στο οξειδωτικό στρες και τον ρόλο του στην εξέλιξη της νόσου. Πιο συγκεκριμένα, αρκετές μελέτες έδειξαν συσχέτιση των βλαβών στους ιστούς από δραστικά είδη οξυγόνου και τη σοβαρότητα της περιοδοντίτιδας. Έτσι, πολλά βότανα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες άρχισαν να μελετούνται για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας (1).

Πράσινο Τσάι

Κυρίαρχη θέση ανάμεσα στα βότανα που μπορεί να μας βοηθήσουν κατέχει το πράσινο τσάι που προέρχεται από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis. Περιέχει πολύ υψηλή συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά, γνωστά ως πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού είναι οι κατεχίνες, οι οποίες φαίνεται να έχουν πολύ καλό αποτέλεσμα απέναντι στα παθογόνα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας.

Επιπλέον, οι κατεχίνες (EGCG) προτείνεται ότι καταστέλλουν την επαναρρόφηση οστού που προκαλείται από φλεγμονές, όπως αυτές που εμφανίζονται στις περιοδοντικές ασθένειες (2). Μια κλινική δοκιμή έδειξε ότι στοματικό διάλυμα με πράσινο τσάι είχε συγκρίσιμο αποτέλεσμα κατά της πλάκας με στοματικό διάλυμα χλωρεξιδίνης (βασική θεραπεία) σε διάστημα χρήσης μιας εβδομάδας (3).

Πιπερίνη

Πρόκειται για ένα αλκαλοειδές που εντοπίζεται στο μαύρο πιπέρι (Piper nigrum) και στο μακροπίπερο (Piper longum), το οποίο φαίνεται να έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Μελέτες σε ποντίκια με περιοδοντίτιδα έδειξαν ότι η πιπερίνη μείωσε την απώλεια οδοντικού οστού, καθώς και τον βαθμό με τον οποίο προχώρησε η φλεγμονή στους μαλακούς ιστούς (4).

Tea tree

Η τοπική εφαρμογή με τζελ από έλαιο τεϊόδεντρου, γνωστού και ως Tea tree oil φαίνεται να έχει ευεργετικό αποτέλεσμα σε άτομα με χρόνια περιοδοντίτιδα (5). Προσοχή: Να αναγράφει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη στοματική κοιλότητα!

Aloe vera

Η Aloe vera είναι γνωστή για τις αντιμικροβιακές και τις καταπραϋντικές τις ιδιότητες. Φαίνεται ότι η τοπική εφαρμογή τζελ αλόης στους περιοδοντικούς θύλακες που συχνά δημιουργούνται στην περιοδοντίτιδα βελτιώνει την κατάσταση και μειώνει το βάθος τον θυλάκων, των κενών δηλαδή που δημιουργούνται ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια (6).

Σημαντική βοήθεια μπορούν επίσης να σας προσφέρουν και τα μασώμενα προβιοτικά, τα οποία εξισορροπούν τα βακτήρια στο στόμα!

Περιοδοντίτιδα και οδοντόκρεμα

Πόσο σημαντική είναι η οδοντόκρεμα στην περιοδοντίτιδα; Πολύ! Φροντίστε στα συστατικά της να δείτε τα περισσότερα από τα παραπάνω βότανα καθώς επίσης το Neem, την εχινάκεια, το Ginkgo biloba, το ρόδι ή ακόμα και τον κουρκουμά, που φημίζονται για τη συμβολή τους στη στοματική υγιεινή!

Περιοδοντίτιδα: είναι μεταδοτική;

Γενικά, υπάρχει μεταφορά μικροβίων ανάμεσα στα ζευγάρια όπου ο ένας έχει περιοδοντίτιδα, όμως δεν έχει αποδειχθεί ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει τη νόσο και στο άλλο άτομο.

Φροντίστε λοιπόν τη στοματική  υγιεινή σας και επισκεφτείτε έναν ειδικό αν εντοπίσετε τα ανησυχητικά συμπτώματα της περιοδοντίτιδας. Βάλτε στην καθημερινότητά σας φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μειώστε το κάπνισμα και δείτε το χαμόγελό σας να λάμπει ξανά!

Βρείτε στο Vita4you.gr μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα για στοματική υγιεινή!

 

Πηγές

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4805154/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4491591/
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24872625
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25736698
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24174722?dopt=Abstract
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22028505?dopt=Abstract#

 

2 Σχόλια
 • Avatar

  marios mixalakis

  Απάντηση

  Πολύ καλή ενημέρωση

  • Πελαγία Δαμιανού

   Πελαγία Δαμιανού

   Σας ευχαριστούμε πολύ!

Αφήστε Σχόλιο