Ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα, αίτια και αντιμετώπιση

0 Comment

   Η περιοδοντική νόσος αποτελεί μία από τις πιο συχνές οδοντικές παθήσεις. Η εξέλιξη της νόσου είναι ιδιαίτερα αργή και δεν εμφανίζει απαραίτητα συμπτώματα, με αποτέλεσμα πολλοί να μην γνωρίζουν ότι πάσχουν από περιοδοντίτιδα.

   Σύμφωνα με αναφορές ένα στους τρείς, πάσχει από κάποια μορφή περιοδοντικής νόσου, ενώ αποτελεί ένα πρόβλημα που εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεγαλύτερες των 30.

Τι είναι η περιοδοντική νόσος

   Η περιοδοντική νόσος αποτελεί μια γενική κατάσταση η οποία μπορεί να διαχωριστεί αδρά σε δύο κατηγορίες, στην ουλίτιδα, που αποτελεί το αρχικό στάδιο και την περιοδοντίτιδα, που αποτελεί την εξέλιξη και προχωρημένο στάδιο αυτής.

   Η ουλίτιδα αποτελεί μια φλεγμονή των ούλων και χαρακτηρίζεται από πρησμένα, κόκκινα ούλα τα οποία αιμορραγούν εύκολα. Χαρακτηρίζεται από κακοσμία, καταστροφή των ιστών που στηρίζουν τα δόντια και εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και κατάλληλα μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα.

   Η περιοδοντίτιδα αποτελεί μια φλεγμονώδη κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από καταστροφή του οστού και των συνδετικών ιστών που περιβάλλουν τα δόντια. Χαρακτηρίζεται από φλεγμένοντα ούλα, αυξημένη κινητικότητα των δοντιών, υποχώρηση των ούλων γύρω από τα δόντια και σχηματισμό περιοδοντικών θυλάκων. Υπάρχουν διάφοροι τύποι περιοδοντίτιδας (χρόνια, επιθετική, νεκτροτική κ.α.), με τελικό στάδιο την απώλεια των δοντιών.

Αίτια περιοδοντικής νόσου

   Η περιοδοντική νόσος οφείλεται στην ανάπτυξη βακτηρίων και τη δημιουργία μικροβιακής πλάκας στα δόντια. Η πλάκα οφείλεται στη συσσώρευση τροφής και στην ανάπτυξη μικροβίων στην στοματική κοιλότητα, εξαιτίας ελειπούς στοματικής υγιεινής.

Παράγοντες κινδύνου

Οι πιό κοινοί παράγοντες κινδύνου για περιοδοντική νόσο είναι

 • Ηλικία
 • Κάπνισμα
 • Ορμονικές αλλαγές
 • Παθήσεις όπως διαβήτης
 • Κληρονομικότητα

Πρόληψη και θεραπεία

   Η πρόληψη και η θεραπεία σε προσωπικό επίπεδο αφορούν τη διατήρηση της στοματικής υγείας μέσω της υγιεινής και στοματικής φροντίδας. Αποτελείται από:

 • Σωστό βούρτσισμα δοντιών και ούλων. Χρησιμοποιήστε μαλακές οδοντόβουρτσες που δεν πληγώνουν το σμάλτο των δοντιών και δεν ερεθίζουν – ματώνουν τα ούλα.
 • Βούρτσισμα της γλώσσας για καλύτερη απομάκρυνση μικροβίων, με ειδικές βούρτσες (tongue cleanser) ή ακόμη και με την κοινή οδοντόβουρτσα των δοντιών.
 • Συστηματική χρήση οδοντικού νήματος (κερωμένου ή ακέρωτου) και μεσοδόντιων βουρτσακίων.
 • Χρήση κατάλληλης οδοντόπαστας ειδική για περιοδοντίτιδα. Αποφύγετε τη χρήση πολύ ισχυρών οδοντοπαστών, ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υποχώρηση των ούλων. Οι οδοντόπαστες είναι χρήσιμο να περιέχουν fluoride, μεταλλικά άλατα (metal salts), υπεροξείδιο του υδρογόνου (peroxide), σόδα (baking soda) και ξυλιτόλη (xylitol).
 • Χρήση κατάλληλου στοματικού διαλύματος για περιοδοντίτιδα και μείωση των μικροβίων του στόματος. Η χλωρεξιδίνη αποτελεί ένα από τα κατ’ εξοχήν συστατικά, το οποίο μειώνει το μικροβιακό φορτίο του στόματος και αντιμετωπίζει την ουλίτιδα. Η χρήσης της είναι για περιορισμένο διάστημα. Αποφύγετε τα στοματικά διαλύματα που περιέχουν οινόπνευμα.
 • Μή σφίγγετε/τρίζετε τα δόντια, ειδικά εάν υπάρχει ήδη χαλάρωση του συνδετικού ιστού των δοντιών. Χρησιμοποιήστε μασελάκια σε περίπτωση που τα τρίζετε κατά τη διάρκεια του ύπνου, ασυναίσθητα.
 • Διακοπή καπνίσματος, καθώς το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά το κίνδυνο εκδήλωσης περιοδοντίτιδας.
 • Ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ουσίες με αντιφλεγμονώδη δράση, ώστε ο οργανισμός εύκολα να μπορέσει να αποκαταστήσει τους κατεστραμμένους ιστούς.

   Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο ή περιοδοντολόγο, ο οποίος θα εκτιμήσει τη βαρύτητα του προβλήματος και θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα στοματικής υγιεινής.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο