6 Βήματα για να μειώσετε τη λιπαρότητα και τη γυαλάδα στο δέρμα

0 Comment

Ταλαιπωρήστε από λιπαρό δέρμα, φραγμένους πόρους και γυαλάδα; Για ένα υγιές δέρμα με ματ αποτέλεσμα, μάθετε που οφείλεται η λιπαρότητα και πως μπορεί να καταπολεμηθεί με 6 βήματα!

 

Λιπαρότητα, τι είναι;

Η παραγωγή σμήγματος από τους πόρους είναι απαραίτητη για την υγεία της επιδερμίδας, καθώς χρησιμεύει στην προστασία της από εξωτερικούς παράγοντες (ήλιος, αέρας κ.α.), ενώ παράλληλα θωρακίζει την υγρασία. Με τον τρόπο αυτόν, η επιδερμίδα παραμένει ενυδατωμένη και διατηρεί την υδρολιπιδική της ισορροπία.

 

 

Εάν, για διάφορους λόγους, η ισορροπία αυτή διαταραχθεί, τότε το δέρμα παράγει σε υπερβολικό βαθμό σμήγμα, έχοντας σαν αποτέλεσμα να φράζουν οι πόροι, να δημιουργείται γυαλάδα, μαύρα στίγματα έως και σπυράκια. Τα αίτια που μια επιδερμίδα γίνεται λιπαρή ποικίλουν και μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Σαν γενικός κανόνας θα λέγαμε πως η λιπαρότητα οφείλεται σε:

  • Ακμή
  • Ορμονικές διαταραχές ή πολυκυστικές ωοθήκες
  • Κληρονομικότητα
  • Υπερβολική αφυδάτωση
  • Κακή χρήση καθαριστικών προϊόντων
  • Ακατάλληλα προϊόντα μακιγιάζ

 

Συνήθως η λιπαρότητα παρατηρείται σε νεαρότερες ηλικίες. Μεγαλώνοντας, η ικανότητα διατήρησης της ισορροπίας του δέρματος μειώνεται με αποτέλεσμα το δέρμα σταδιακά να αφυδατώνεται και να τείνει να γίνει ξηρό και πιο ευάλωτο. Συχνά, το πολύ λιπαρό δέρμα, παρουσιάζει σημεία όπου υπάρχει αφυδάτωση και ξηρότητα. Η επιδερμίδα αυτή πολλές φορές αναφέρεται και ως μικτή επιδερμίδα.

 

Τι είναι η ζώνη του “Τ”

Αποτελεί τη περιοχή του προσώπου όπου υπάρχουν οι περισσότεροι σμηγματογόνοι αδένες και εντοπίζεται, συνήθως, το μεγαλύτερο πρόβλημα λιπαρότητας. Αφορά το μέτωπο, το μεσόφρυο, τη μύτη και το πηγούνι. Εάν ζωγραφίζατε μια γραμμή θα βλέπατε πως σχηματίζουν το γράμμα “Τ”.

 

6 βήματα για ένα υγιές και λαμπερό δέρμα

1.Μην υπερβάλλετε με την απολέπιση και τον καθαρισμό. Εάν και η καθαριότητα της επιδερμίδας είναι το άλφα και το ωμέγα για ένα όμορφο δέρμα, η υπερβολή οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα. Όσο περισσότερο αφαιρείται η λιπαρότητα του δέρματος, τόσο η επιδερμίδα αντιδραστικά προσπαθεί να επαναφέρει την ισορροπία και παράγει περισσότερο σμήγμα. Καθαρίστε την επιδερμίδα σας πρωί και βράδυ και κάνετε απολέπιση 1 με 2 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

2.Χρησιμοποιήστε κατάλληλα καθαριστικά για λιπαρές επιδερμίδες. Δώστε έμφαση σε μη λιπαρά καθαριστικά που στοχεύουν να μειώσουν την παραγωγή σμήγματος χωρίς να αφυδατώνουν το δέρμα και να το αφήνουν εκτεθειμένο. Επιλέξτε λεπτόρευστες υφές ή λοσιόν, αποφεύγοντας τα γαλακτώματα.

3.Ενυδατώστε το δέρμα σας ακόμη και εάν…γυαλίζει! Η γυαλάδα δεν αποτελεί δείκτη ενυδάτωσης. Αντιθέτως, το δέρμα χρειάζεται καθημερινή ενυδάτωση. Επιλέξτε ειδικά προϊόντα, κρέμες ή serum, για λιπαρά δέρματα ή προϊόντα για δέρματα με τάση ακμής. Έχουν λεπτόρευστες μη λιπαρές υφές, δεν φράζουν τους πόρους αλλά ενυδατώνουν χωρίς τη δημιουργία μαύρων στιγμάτων.

4.Αφαιρέστε τους πόρους με ειδικές μάσκες. Το να κάνετε συχνή απολέπιση συνήθως δεν επαρκεί για να μειώσετε τα ανεπιθύμητα μαύρα στίγματα. Καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να επιτείνει το πρόβλημα της λιπαρότητας, προμηθευτείτε ειδικές μάσκες που αφαιρούν τα μαύρα στίγματα, καθαρίζουν τους πόρους σε βάθος, προσφέροντας ματ όψη.

5.Ο ήλιος σύμμαχος μεν, με κατάλληλο αντηλιακό δε. Εάν και αρχικά δημιουργείται η αίσθηση ότι ο ήλιος μπορεί να “κάψει” τα σπυράκια και να μειώσει τη λιπαρότητα, στην πορεία το αποτέλεσμα είναι μάλλον το αντίθετο. Επιλέξτε ειδικά ματ αντιηλιακά που προορίζονται για λιπαρές επιδερμίδες ή δέρματα με τάση ακμής. Οι λεπτόρευστες υφές επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνεύσει ενώ παράλληλα σας προστατεύουν από τις επιβλαβείς δράσεις του ηλίου.

6.Χρησιμοποιήστε μη λιπαρά καλλυντικά. Είναι εύκολο με το σωστό μακιγιάζ να καμουφλάρετε τη λιπαρότητα, ωστόσο χρησιμοποιώντας ακατάλληλα make-up, πούδρες και προϊόντα μακιγιάζ μπορεί να επιδεινώσετε το πρόβλημα. Επιλέξτε προϊόντα που αναφέρουν ότι είναι oil-free ή μη φαγεσωρογόνα. Ποτέ μην παραλείπετε να καθαρίζετε το μακιγιάζ στο τέλος της ημέρας, κάνοντας την καθημερινή ρουτίνα ομορφιά σας.

 

Βρείτε στο Vita4you προϊόντα για ένα όμορφο και ματ δέρμα!

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο