Λιπαρή επιδερμίδα: Χρειάζεται ενυδάτωση;

0 Comment

Moisturized face

To δέρμα μας διατηρεί περίπου το 20% του νερού του σώματος και η ενυδάτωσή του είναι από τις πιο σπουδαίες ιδιότητες των καλλυντικών προϊόντων. Υπάρχει ο μύθος ότι η λιπαρή επιδερμίδα δεν χρειάζεται ενυδάτωση. Όμως, όπως συμβαίνει με κάθε τύπο επιδερμίδας, έτσι και η λιπαρή επιδερμίδα χρειάζεται τη δική της, εξειδικευμένη τακτική ενυδάτωση.

Τι σημαίνει λιπαρή επιδερμίδα;

Η λιπαρή επιδερμίδα (oily skin) εμφανίζεται όταν οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν υπερβολικό σμήγμα. Αυτό κάνει το δέρμα να γυαλίζει, κυρίως στη Ζώνη-Τ του προσώπου (μέτωπο, μύτη και πηγούνι). Γενικά, οι περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο είναι το πρόσωπο, ο λαιμός και το στήθος. Επίσης η λιπαρή επιδερμίδα έχει συνήθως μεγαλύτερους πόρους.

Η ενυδατωμένη επιδερμίδα

Όταν μιλάμε για ενυδάτωση του δέρματος, εννοούμε την ενυδάτωση της κεράτινης στιβάδας, η οποία είναι η πιο επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας.Η κεράτινη στιβάδα είναι το φράγμα υγρασίας του δέρματος. Ονομάζεται έτσι γιατί έχει κερατινοποιημένα, νεκρά κύτταρα που σχηματίζουν λεπίδες, τα οποία έχουν χάσει τον πυρήνα τους και το εσωτερικό τους είναι γεμάτο από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη. Κανονικά έχει υγρασία 10-20% δεσμεύοντας το νερό εξαιτίας του Φυσικού Υγραντικού Παράγοντα (NMF:natural moisturizing factor) που αποτελεί το 30% της κεράτινης στιβάδας. Αυτή η υγρασία προέρχεται από τη βασική στιβάδα της επιδερμίδας που είναι η βαθύτερη και έχει κατά 70% νερό. Το νερό μεταφέρεται με μια ορισμένη ταχύτητα στην κεράτινη στιβάδα και τελικά διαχέεται στο περιβάλλον επίσης με μια ορισμένη ταχύτητα που ονομάζεται ταχύτητα αφυδάτωσης.

Η αφυδατωμένη επιδερμίδα

Η εξάτμιση του νερού μέσω του δέρματος -άδηλη αναπνοή- επηρεάζει τη λειτουργία ορισμένων ενζύμων της κεράτινης στιβάδας και αυτό έχει συνέπειες στην όψη του δέρματος το οποίο γίνεται πιο θαμπό, πιο τσαλακωμένο και λιγότερο ελαστικό. Για να χαρακτηριστεί μια επιδερμίδα αφυδατωμένη θα πρέπει η περιεκτικότητα της κεράτινης στιβάδας σε νερό να είναι μικρότερη από 10%. Πιο ευαίσθητη στην αφυδάτωση είναι η λεπτή επιδερμίδα ή όταν η κεράτινη στιβάδα αποκολλάται εύκολα.

Η παραγωγή σμήγματος μειώνει την ταχύτητα αφυδάτωσης σχηματίζοντας ένα προστατευτικό φιλμ αλλά η πεποίθηση ότι το λιπαρό δέρμα δεν χρειάζεται ενυδάτωση είναι λάθος. Σαφώς και η λιπαρή επιδερμίδα χρειάζεται ενυδατική φροντίδα. Σύμφωνα με την American Academy of Dermatology, τα άτομα με λιπαρό δέρμα τείνουν να έχουν παχύτερο δέρμα και λιγότερες ρυτίδες αλλά θα πρέπει να εφαρμόζουν ένα ενυδατικό προϊόν καθημερινά [1]. Η υπερβολική παραγωγή σμήγματος όχι μόνο δεν προσφέρει στην επιδερμίδα μεγαλύτερη προστασία αλλά μερικές φορές οι αδένες σας παράγουν περισσότερο σμήγμα από το κανονικό λόγω της αφυδάτωσης.

Γιατί είναι σημαντική η ενυδάτωση;

Στο φυσιολογικό και λιπαρό δέρμα, εξωτερικοί παράγοντες όπως η ρύπανση, οι ακτίνες UV και ο υπερβολικός καθαρισμός μπορούν να βλάψουν το φράγμα υγρασίας του δέρματος, προκαλώντας απώλεια νερού και αύξηση της παραγωγής σμήγματος. Ως αποτέλεσμα, η επιδερμίδα σας μπορεί να αρχίσει να φαίνεται υπερβολικά λιπαρή επειδή δεν έχει την απαραίτητη ενυδάτωση. Επίσης, το υπερβολικό σμήγμα μπορεί να φράξει τους πόρους και να δημιουργήσει σπυράκια. Το λιπαρό δέρμα παρουσιάζει πιο συχνά βλατίδες και φλύκταινες, ενώ είναι επιρρεπές στην ακμή γιατί ορισμένα μικρόβια τρέφονται από το σμήγμα.

Είναι σύνηθες να πιστεύουμε ότι μια ενυδατική κρέμα προσθέτει νερό στο δέρμα, ωστόσο, αυτό είναι μια παρανόηση καθώς, ουσιαστικά, λειτουργεί αποτρέποντας ή μειώνοντας την εξάτμιση του νερού από το δέρμα. Η έρευνα έχει αποδείξει τα σημαντικά αποτελέσματα των ενυδατικών προϊόντων, για παράδειγμα, μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018 διαπίστωσε ότι μια ενυδατική κρέμα που περιέχει συστατικά τα οποία μιμούνται τα φυσικά συστήματα ενυδάτωσης του δέρματος, με μια μόνο χρήση, αυξάνει την ενυδάτωση μέχρι και 24 ώρες [2].

Μη ξεχνάτε ότι οι ανάγκες κάθε τύπου επιδερμίδας είναι διαφορετικές και ένα προϊόν που είναι ιδανικό για έναν τύπο επιδερμίδας μπορεί να είναι ακατάλληλο ή ακόμα και βλαβερό για έναν άλλον τύπο. Αν έχετε λιπαρή επιδερμίδα αναζητήστε στη συσκευασία την ένδειξη “oil free“. Σύμφωνα με την American Academy of Dermatology, τα άτομα που έχουν λιπαρή επιδερμίδα πρέπει να χρησιμοποιούν καλλυντικά προϊόντα που δεν φράζουν τους πόρους της επιδερμίδας, μη φαγεσωρογόνα προϊόντα  [1].

Στο Vita4you.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε ενυδατικές κρέμες προσώπου!

Παραπομπές

  1. HOW TO CONTROL OILY SKIN.
  2. Skin hydration is significantly increased by a cream formulated to mimic the skin’s own natural moisturizing systems.
0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο