Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση

0 Comment

sebor

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (seborrheic dermatitis) αποτελεί μια δερματοπάθεια, η οποία χαρακτηρίζεται από λιπαρές φολίδες και ερυθρότητα στο δέρμα. Εμφανίζεται σχετικά σπάνια, περίπου στο 2-3% του πληθυσμού, συνήθως στα μικρά παιδιά και στους ενήλικες άνδρες. Παρόλο που δεν αποτελεί κάτι επικινδυνο για την υγεία ή μεταδοτικό, επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία. Ας τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

 

Τι είναι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Είναι μια χρόνια ή υποτροπιάζουσα μορφή φλεγμονώδους δερματίτιδας. Συχνά αναφέρεται και ως σμηγματορροϊκό έκζεμα και εντοπίζεται συνήθως στο προσώπο και στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ πιο σπάνια μπορεί και να εμφανιστεί σε σημεία όπου το δέρμα κάνει πτυχές, στα γεννητικά όργανα, στο στήθος ή στις μασχάλες. Εκδηλώνεται τόσο στα βρέφη, όπου και αναφέρεται ως νινίδα, όσο και στους ενήλικες.  Τα συμπτώματα της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας μπορεί να παραπέμψουν σε πιτυρίδα ή ψωρίαση, ωστόσο αποτελούν διαφορετικές καταστάσεις.

 

Συμπτώματα

Το κύριο σημείο της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας είναι η εμφάνιση κόκκινων φολίδων ή λέπια, ο ερεθισμός του δέρματος και ο έντονος κνησμός. Εντοπίζεται κυρίως σε σημεία του σώματος όπου υπάρχει έντονη παραγωγή σμήγματος (σμηγματόρροια) από τους σμηγματογόνους αδένες, όπως ανάμεσα στο τριχωτό της κεφαλής και στο περίγραμμα των μαλλιών, στα φρύδια, περιμέτρικα της μύτης, στο στήθος κ.α.. Χαρακτηρίζεται από περιόδους εξάρσεων και υφέσεων, ενώ τους θεριμούς μήνες παρουσιάζει βελτίωση λόγω της έκθεσης στον ήλιο (UV ακτινοβολία).

Πολλές φορές συγχέεται με την απλή πιτυρίδα και την ψωρίαση. Αποτελεί μια φλεγμογνώδη δερματοπάθεια για το λόγο αυτό και το δέρμα είναι κόκκινο, ευαίσθητο και ερεθίζεται σχετικά εύκολα. Η επιδερμίδα είναι τόσο λιπαρή όσο και ξηρή ταυτόχρονα και εμφανίζει λεπτές φολιδωτές πλάκες με ασαφή όρια, θυλακίτιδα και εξανθήματα με ήπια ή πολύ έντονη φαγούρα.

 

Αίτια σμηγματορροϊκής δερματίτιδας

Παρά τη συχνότητα της νόσου, δεν είναι ακόμη σαφή τα αίτια της εμφάνισής της. Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα δεν οφείλεται σε κάποια αλλεργική αντίδραση ή κακή υγιεινή του δέρματος. Πιστεύεται ότι οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως  άγχος, ορμονολογικές διαταραχές και υπερπαραγωγή σμήγματος, ή ακόμη και στην υπερανάπτυξη ενός μύκητα που φυσιολογικά βρίσκεται στην επιδερμίδα.

 

Ποια είναι η θεραπεία της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας;

Η καθημερινή περιποίηση του δέρματος με σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι πολύ σημαντική. Όσον αφορά τα μαλλιά συστήνεται η χρήση σαμπουάν με κερατοτυλικές ιδιότητες, που απομακρύνουν τις φολίδες, ενώ στο πρόσωπο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται απαλά καθαριστικά που σέβονται το pH της επιδερμίδας, χωρίς να επιδεινώνουν τη λιπαρότητα.

Η ενυδάτωση του δέρματος είναι επίσης πολύ σημαντική, ωστόσο δεν είναι όλα τα προϊόντα ανεκτά από το δέρμα με σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Συστήνεται να χρησιμοποιούνται ειδικές κρέμες και ενυδατικά λάδια κατάλληλα για τη νινίδα, όσον αφορά τα βρέφη και τη σμηγματόρροια όσον αφορά τους ενήλικες. Επιπλέον, στο εμπόριο υπάρχει μεγάλη ποικιλία από προϊόντα για την αντιμετώπιση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, όπως σμηγματορυθμιστικές λοσιόν, κερατυλυτικά σαμπουάν, κρέμες καθαρισμού κ.α.. Ανάλογα το στάδιο και την οξύτητα των συμπτωμάτων, ο θεράπων ιατρός μπορεί να συστήσει κερατολυτικές κρέμες, αντιμυκητιασικούς παράγοντες, τοπικές κρέμες με αντιφλεγμονώδη δράση.

Στο Vita4you.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα για σμηγματορροϊκή δερματίτιδα!

 

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο