Βιταμίνη Α για ακμή!

0 Comment

acne min

Ακμή! Μπορεί να συμβεί στον καθένα! Αν και οι περισσότεροι έχουν περάσει από το στάδιο της ακμής στα εφηβικά τους χρόνια, δεν είναι λίγοι αυτοί που ταλαιπωρούνται από αυτή και στην ενήλικη ζωή. Κάτι τέτοιο συμβαίνει διότι η ακμή εμφανίζεται σε περιόδους ορμονικών διαταραχών. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί και ποιος ο ρόλος της βιταμίνης Α σε αυτό;

Βιταμίνη Α: πού βρίσκεται;

Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, πολύτιμη για τον οργανισμό μας καθώς συμβάλλει σε υγιή όραση αλλά και υγιές δέρμα. Θα την βρούμε:

  • σε πολλές ζωικές τροφές όπως το συκώτι, ο σολομός κ.ά.
  • σε σκούρα πράσινα λαχανικά π.χ. σπανάκι,
  • σε πολλά φρούτα και λαχανικά με πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα π.χ. καρότα, πιπεριές, μάνγκο κ.ά.
  • Σε πολλά τρόφιμα του εμπορίου ενισχυμένα με βιταμίνη Α π.χ. γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά πρωινού.

Τι κάνει η βιταμίνη Α στο δέρμα;

Η βιταμίνη Α ανήκει στα αντιοξειδωτικά, προστατεύει δηλαδή τα κύτταρά μας από τις ελεύθερες ρίζες και βοηθάει με αυτό τον τρόπο να έχουμε ένα υγιές δέρμα. Μειώνει επίσης τις φλεγμονές – παράγοντας που συνήθως συνυπάρχει με την ακμή.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), η ρετινόλη – μια μορφή της βιταμίνης Α – μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση και την πρόληψη των φλεγμονών στην ακμή. Υπάρχουν πολλές έρευνες που υποστηρίζουν πως η τοπική εφαρμογή προϊόντων με ρετινοειδή μπορεί να βοηθήσει στην ακμή.

Η ρετινόλη βοηθάει στη βελτίωση της ακμής επειδή:

  • Μειώνει την φλεγμονή
  • Συμβάλλει στην ανάπτυξη δερματικών κυττάρων, μειώνοντας έτσι ουλές και σημάδια
  • Πιθανόν να μειώνει την παραγωγή σμήγματος
  • Χαρίζει ομοιόμορφο χρωματικό τόνο στο δέρμα.
  • Λειαίνει την επιδερμίδα
  • Προστατεύει από την περιβαλλοντική ρύπανση

Τα ρετινοειδή έχουν πολύ καλό αποτέλεσμα εάν χρησιμοποιηθούν παράλληλα με αντιβιοτικά που χορηγούνται για αντιμετώπιση σοβαρών περιπτώσεων ακμής.

Όσον αφορά τη λήψη από του στόματος βιταμίνης Α, έρευνες μέχρι τώρα έχουν δείξει ότι μικρή δόση σε βιταμίνη Α μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα στη θεραπεία για μέτρια έως σοβαρή ακμή. Ωστόσο η δόση θα πρέπει να καθοριστεί από τον δερματολόγο σας.

Βιταμίνη Α και υπερδοσολογία

Αν και η λήψη συμπληρώματος με βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει στην ακμή, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή με τη δοσολογία. Καθότι πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα και για τον λόγο αυτό πρόσληψη βιταμίνης Α που ξεπερνά τα 10.000 IU ημερησίως μπορεί να γίνει τοξική. Η ημερήσια πρόσληψη σε βιταμίνη Α δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 5.000 IU. Γι’ αυτό εάν αποφασίσετε να λάβετε συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη, θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τον γιατρό σας.

Όσον αφορά την εξωτερική χρήση, όταν θα ξεκινήσετε την τοπική εφαρμογή προϊόντων με ρετινοειδή, είναι σημαντικό να το κάνετε σταδιακά, ώστε η επιδερμίδα σας να συνηθίσει το προϊόν. Θα μπορούσατε δηλαδή να το χρησιμοποιήσετε αρχικά μέρα παρά μέρα και στη συνέχεια καθημερινά. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε τον κίνδυνο για τυχόν αντιδράσεις όπως κοκκινίλες και απολέπιση.

Επειδή τα ρετινοειδή μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία σας στον ήλιο, καλό θα ήταν να φοράτε κάποιο αντηλιακό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δοκιμάστε λοιπόν να αλλάξετε την διατροφή σας, επιλέγοντας τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α και επιλέξτε θεραπευτικές κρέμες με ρετινόλη, για να δείτε γρήγορα το δέρμα σας να αλλάζει. Εάν το πρόβλημα επιμείνει μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιο συμπλήρωμα με βιταμίνη Α σε χαμηλή δόση, κατόπιν συνεννόησης με το γιατρό σας.

Στο Vita4you.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα με Βιταμίνη Α!

Πηγές

www.healthline.com

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4384860/

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο